Кућа Добрих Вести

Login

Сва три српска чамца у борби за медаље

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dvojac bez kormilaraTРАКАИ – Данашњи такмичарски дан на Светском првенству у веслању у Литванији био је више него успешан за наше веслаче. Коначан резултлат –све три српске посаде бориће се за медаље пошто су глатко положили преддипломске шампионатске испите.


Сутрашњи дан за Александара Беђика и Игора Лончаревића у двојцу без кормилара, Андрију Шљукића у скифу те Уроша Маринковића, Бојана Дошљака, Николу Кекића, Николу Селаковића, Љубомира Гаврића, Мартина Мачковића, Виктора Пивача, Алексу Станковића и кормилара Матеју Јошића у осмерцу биће дан за одбрану дипломског рада у јуниорској конкуренцији у којој се ове године огледају последњи пут, објавио је Веслачки савез Србије.
Финале у двојцу без кормилара
Финале у двојцу без кормилара где ће поред наше посаде, бронзане са овогодишњег ЕП, веслати и Грчка, Аустрија, Немачка, Словенија и Чешка је у 12,30 часова. Сат и десет минута касније почиње битка за одличја у скифу у којој ће Шљукић за ривале имати чамце Азербејџана, Кубе, Пољске, Норвешке и Чешке. Финална трка осмераца, којом ће бити спуштена завеса на шампионат, је у 14,10 часова а у њој ће се поред Србије, европског првака из Минска, наћи и посаде Румуније, Велике Британије, Немачке, Италије и Аустралије.
„ Све посаде су извеслале оно што је од њих тражено и дошле до прилике да се боре за медаље. Сви су максимално спреми, и физички и психолошки, да се у завршном, најбитнијем, испиту у Литванији покажу у најбољем светлу“, казао је тренер репрезентације Александар Ивковић.


Двојац без кормилара Александар Беђик, Игор Лончаревић је до финала стигао заузевши с временом 7:08,37 треће место у другој групи полуфинала, иза чамаца Грчке (7:01,22) и Аустрије (7:03,72). Наш чамац је од почетка завеслао сигурно. После првих 500 метара је био на другом месту, иза Аустријанаца, али је ту позицију изгубио од Грка на уласку у другу половину трке. Борба са Грчком за друго место је трајала готово 500 метара из које је ривал изашао као победник претекавши на крају и Аустријанце. У Б финале из ове групе полуфинала отишле су посаде Мађарске (7:16, 75), Индије (7:16,91) и Турске (7:29,16), које ниједног тренутка нису имале ни најмање шансе за места која су водила у финале.

Најбоља трка наших репрезентативаца

„Беђик и Лончаревић су извеслали своју најбољу трку у Тракаију иако је и она била променљива и са осцилацијама. Иако у полуфиналу имају шесто време од свих финалиста мислим да су и даље у игри за медаљу, поготово што верујем да је закључно са полуфиналном трком крај са свим проблемима са завеслајима који су их пратили у досадашњем току шампионата „, истакао је Ивковић.


Андрија Шљукић је рутински дошао до финала скифа. У другој полуфиналној трци наш репрезентативац је с временом 7:15,21 освојио друго место иза европског првака из Минска Јотова из Азербејџана (7:12,34). Треће место и “визу” за финале извадио је и чамац Кубе (7:18,48), док ће Немачка (7:21,71), Француска (7:25,25) и Словачка (8:89,16) у утешно финале. Шљукић је од почетка контролисао трку иако је после првих 500 метара био други иза чамца Немачке. Ипак, од тог тренутка је преузео иницијативу, избио је на челну позицију на 700-том метру, коју није испуштао све до финиша. Успорио је у последњих 500 метара што је искористио Јотов који га је претекао и ушао у циљ као први.

Шљукић на нивоу задатка

„Шљукић је поново био на висини задатка. Интелигентно је извеслао од почетка до краја. Успео је у намери, што нам је био договор пре трке, да Јотова, који ће уз Пољака бити његов највећи конкурент за злато, што више измори. Иако је водио до последњих 500 метара, полако је спуштао гас натеравши Бугарина са пасошом Азербејџана да га јури и да га на крају и претекне, али уз много потрошене енергије „, открио је део тактике Ивковић.

Осмерац Урош Маринковић, Бојан Дошљак, Никола Кекић, Никола Селаковић, Љубомир Гаврић, Мартин Мачковић, Виктор Пивач, Алекса Станковић, кормилар Матеја Јошић је уписао и другу победу у Тракајиу. После тријумфа у квалификацијама наш чамац је с временом 5:47,42 победио и у својој, другој, полуфиналној трци и тако непоражен улази у недељни окршај за медаље у који су се из ове групе пласирали и чамци Велике Британије (5:48,92) и Румуније (5:49,28). Чамци Холандије (5:51,79), Хрватске (5:58,59) и Литваније (6:14,03) ће у Б финале.

                                                                                           Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 10 август 2013 21:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија