Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан науке за мир и развој

Оцените овај чланак
(2 гласова)

parlamenttttБЕОГРАД - Генерална скупштина организације Унеско (Unesco) одредила је 10. новембар за обележавање Светског дана науке за мир и развој, са основним циљем да нагласи значај одговорног коришћења научних резултата за добробит друштва, као и да подсети да наука мора бити посвећена миру и развоју.

Поред тога, овај дан би требало да допринесе подизању свести широке јавности о значају науке, научног позива и научних резултата за креирање, одржавање и развој одрживих друштава широм света. Обележавању овог значајног датума придружио се и београдски Центар за промоцију науке (ЦПН) који је тим поводом од 8. до 10. новембра организовао Ђачки парламент у Народној скупштини.
Пројекат „Европски ђачки парламент“ покренуо је Wissenschaft im Dialog из Берлина, а за циљ има јачање дијалога између ученика узраста 16 до 19 година и научних истраживача у Европи. Пројекат је финансирала Фондација „Роберт Бош“, а организатор у Србији је Центар за промоцију науке.
Током три дана ученици су имали прилику да се упознају са парламентарним процесима одлучивања кроз симулацију рада Скупштине.
Током трајања пројекта у парламенту се дискотовало на разне теме, од демографије градова, преко климатских промена, грађанских дијалога, па све до енергетске ефикасности и паметних градова.
Око 2.000 ученика из целе Европе ће поводом овог датума учествовати у раду 20 националних парламената. Сто одабраних ће имати прилику да учествује на завршном Европском ђачком парламенту, који ће се одржати током конференције Европског научног форума у Копенхагену 2014. године

Обележен Светски дан науке за мир и развој и на Универзитету у Новом Саду

У заједничкој организацији Универзитета у Новом Саду (УНС) и Фонда „Европски послови“ АП Војводине, на Универзитету у Новом Саду је 7. новембра одржан програм под називом „У сусрет Светском дану науке“.
Скуп је отворио проф. др Павле Секеруш, проректор за науку и међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, а потом су се присутнима обратили проф. др Зоран Машић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Горан Стојановић, заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој, и Ивана Ђурица, помоћница директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине.
Поред тога, представљени су успешни примери примене науке у пракси, настали као резултат европских пројеката ИПА и ФП7, реализованих на Универзитету у Новом Саду.
Пројекат „Еколошко управљање водама у равничарским пределима“ представио је проф. др Саша Бошњак, испред Фонда „Европски послови“ АП Војводине, док је доц. др Татјана Лончар Турукало говорила о раду Биосенс центра УНС-а на примени информационо-комуникационих технологија у пољопривреди.
                                                                                                                        Извор: Кућа добрих вести









Последњи пут измењено недеља, 10 новембар 2013 14:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015