Logo
Одштампајте ову страницу

Узбудљив садржај Фестивала науке

Оцените овај чланак
(3 гласова)

naslovnaБЕОГРАД - Након трећег дана 7. Фестивал науке посетило је више од 15 хиљада људи. Та бројка не треба да нас чуди, зато што нас ова манифестација може изненадити па и од немогућих створити могуће ствари. Реке малишана, али и одраслих хрлиле су у оба изложена простора – СКЦ и зграду Зептера.


Имали су шта да виде, осете, додирну, помиришу, замисле… Међутим, пошто цео свет бруји већ годинама ускоро је ред и на Србију да се о томе изјасни – да ли је за или против генетски модификованих организама. Пре сваке одлуке треба послушати научнике, укључити се у расправу и онда донети свој суд. Дебата која затвара 7. Фестивал науке названа је „ОМГ - ГМО“.

Светла Холивуда

На штанду Високе школе електротехнике и рачунарства посетиоци су имали прилике да се опробају у улози глумаца. Да управо тако, и то није шала. Млади научници поставили су камере, укључили их, подесили ефекте и све је било спремно за праву акцију! Уколико бисте се нашли испред камере, видели би себе на монитoру међу високим облакодерима, кафићима, парковима, дискотекама и имали бисте осећај као да сте заиста на филмском платну. Пред зеленим платном и објективом камере ређала су се насмејана лица посетилаца, која су се упуштала у праву авантуру снимања сцена највећих научно-фантастичних филмских хитова.  

Од семенке до теревенке

Романтичније душе сазнале су како да негују лептириће у стомаку, или се пак излече од љубави, а гурмани у души провели су се неочекивано добро са сарадницима Пољопривредног факултета, где су имали прилике да открију све тајне млека, сазнају како да непогрешиво разликују вотку од ракије, и како од семенке да направе теревенке.

 

Свемир, путовање у прошлост или нешто треће?

Још један тешко остварив сан био је путовање у прошлост, али на Фестивалу науке ни то није немогућа мисија. Руку уз руку са невероватним диносаурсима било је могуће загосподарити мезозоиком, а на истом мешту све детективске душе биле су у прилици да испеку занат и можда баш они постану нови Шерлок Холмс или Херкул Поаро. Они којима путовање у свемир делује занимљивије од путовања у време, незаобилазна фестивалска тачка је Галерија Народне банке Србије, где је отворен прави свемирски биоскоп, постављен између најсјаjнијих звезда.

Експериментална психологија

Добро је познато да сви снови настају у нашој глави, па је играње са нашим мислима, свешћу и подсвешћу полигон који не би требало заобићи. Бројни знатижељници зато су се већ удружили са Лабораторијом за експерименталну психологију, и на Галерији СКЦ-а открили шта све може Аристотелова рука, колико је мудро седети на факировој столици и да ли треба веровати прсту-кобасици. Недалеко од њих, поборници нешто другачијих научних експеримената уз помоћ Хемијског факултета успевају сваки дан да запале воду и заледе ватру, али и остваре најлуђе снове.

Нови простор на фестивалској мапи, бивши „Еуросалон“, у целости је прилагођен најмлађим суперхеројима. Тако су малишани већ данима опседали госте из Хрватске који су на Фестивал науке дошли са поставком „Чаролија или лабораторија“, где су показали да епрувета може бити подједнако занимљива као и дискотека. Они најхрабрији пробали су чаробни љубичасти сок, а најспретнији су учинили да и шпагете заплешу.

Разоткривање суперхероја

Сцена Студенског културног центра и трећег фестивалског дана била је место где су суперхероји демонстрирали своје моћи у оквиру најлуђих шоу програма. Данашњег последњег фестивалског дана посетиоци су могли да уживају у спектаклу Лунд универзитета „Шоу са велики ВАУ“, док су гости из Естоније били спремни да по последњи пут пред српском публиком разоткрију све тајне суперхероја програмом који се зове баш тако – „Разоткривање суперхероја“.

Последњи дан Фестивала протекао је и у знаку несвакидашње поставке која открива све чаролије и аномалије животињског царства, а заблистаће и технолошки свет који ће посетиоци моћи да покрену и заталасају само уз помоћ својих телефона.

Фестивал науке је највећи догађај у региону којим се промовишу наука и образовање, зато је хиљаде људи хрлило да не пропусте ни данашњи, последњи фестивалски дан и виде барем део онога што ова манифестација нуди.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 08 децембар 2013 23:46
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015