Logo
Одштампајте ову страницу

Нобеловцу Роберту Карлу Александар Протић уручује "Белу голубицу"

Оцените овај чланак
(10 гласова)

Logo-za-header-sajtaХЈУСТОН - Добитнику Нобелове награде за хемију Роберту Карлу (Robert Curl) данас ће у Америци награду “Бела Голубица” свечано уручити научни директор "Тесла глобал форума" и федерални саветник Француске федерације UNESCO клубова Александар Протић.

Протић је ексклузивно за “Кућу добрих вести” изјавио тим поводом да се ово признање додељује људима који померају границе науке, истичући да је изузетни научник и професор Карл, рођен 1933. године, једини добитник Нобелове награде који је јавно промовисао рад и дело нашег научника Николе Тесле у свету.
Уручење награде “Бела голубица”, биће одржано данас пре подне по америчком времену, на Карловом матичном универзитету Рајс (Rice) у америчком граду Хјустону (Houston, Texas).
Роберту Карлу, који је Нобелову награду за хемију добио 1996. године, ово признање доделио је “Тесла глобал форум” у оквиру своје конференције на тему “Никола Тесла – тајнa везa” (secret conection), одржане септембра прошле године на Иришком венцу на Фрушкој гори, крај Новог Сада.

“Бела голубица” Теслин симбол који повезује научнике широм света

Протић је подсетио да је у Матици Српској у Новом Саду септембра 2013. године, Тесла глобал форум, организатор међународне конференције “Никола Тесла-тајна веза” доделио награде “Бела голубица” Роберту Карлу, Жан Ешнозу (Jean Echenoz), Виталију Правдивцеву, Радославу Зеленовићу, Срђану Огњановићу и Игору Четојевићу.
Александар Протић, који је и оснивач Меморијалног пројекта Тесла (Tesla Memory project), пре извесног времена је уручио награду “Бела голубица” француском писцу Жан Ешнозу у његовој резиденцији у Паризу. Ешноз је лауреат најпрестижнијих књижевних награда Гонкур и Медичи, а Николи Тесли је посветио роман “Муње”, 2010. године.
Пошто Ешноз и Карл нису били у могућности да том пригодом присуствују поменутом скупу, Александар Протић, који је и наш врхунски промотер науке, одржао је већ више од 60 предавање на престижним светским Универзитетима, упознајући студенте и њихове професоре са животом, радом и достигнућима Николе Тесле и непроцењивом значају његових открића за светску науку и човечанство, уручио је ова признања лично.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 јануар 2014 19:35
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Најновије од Агнеза Трпковски

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015