Logo
Одштампајте ову страницу

Недеља свести о мозгу 2014.

Оцените овај чланак
(20 гласова)

БЕОГРАД - Изузетна група младих научника, окупљена у Студентској секцији Друштва за неуронауке Србије, и ове године организује манифестацију „Недеља свести о мозгу” у оквиру европске иницијативе  “Brain Awareness Week” која има за циљ упознавање јавности са достигнућима и могућим применама знања до којих се долази истраживањем нервног система. Од 11. до 16. марта, моћи ћете да сурфујете на пет „таласа” на неколико локација у Београду, покренете „вијуге” и приуштите свом мозгу да на занимљив начин боље упозна себе.

Од радионица за најмлађе и најстарије до предавања о веома озбиљним темама

- Тако ће 11. марта, чланови Студентске секције за неуронауке одржати радионице за баке и деке у Клубу пензионера „Врачар” (Крунска 38) и Дому за старе „Сунчана падина” (Сергија Николића 8).

- Дан касније, у среду 12. марта, следи алфа талас, отварање изложбе образовних постера, на тему развоја процеса сазнања код деце (12. март, 18:00, Галерија Дома културе „Студентски град”, Булевар Зорана Ђинђића 179). Изложба ће трајати до 21:00, 16. марта.

Студенти психологије и психолози ће вам на отварању изложбе причати о теоријама когнитивног развоја. Приближиће вам методе и приступе учења који су у свом развоју били под великим утицајем истраживања Жан Пијажеа и Лaва Виготског. Обојица су дала значајан допринос области образовања, предлозима како приступити подучавању деце на начин прикладан узрасту.

Од алфа и бета, преко гама, делта и тета таласа до „Буђења”

- Такође 12. марта (19:00) можете на бета таласу отићи у неуронаучни Клуб Магистрала (Булевар Зорана Ђинђића 179), где ће вам др Биљана Стојковић испричати узбудљиву причу о еволуцији људског мозга, и открити вам механизме који су му омогућили супериорност у царству животиња.

- У четвртак, 13. марта од 16:00 до 17:00, др Милош Бајчетић ће у Француском институту (Кнез Михаилова 31) покренути гама талас контроверзе, причом о детаљима из живота, „Наполеона неуроза”. “Наполеон неуроза” је један од надимака који је током свог стваралаштва стекао велики француски неуролог, Жан-Мартен Шарко. Пионир у изучавању хипнозе и хистерије, сматра се „оцем неурологије” и једним од најутицајнијих неуролога 19. века у Француској. Др Милош Бајчетић (професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду на катедри за хистологију и ембриологију) ће у свом, како очекујемо веома инспиративном предавању, испричати и о утицају Шаркоа на своје ученике, Жозефа Бабинског и Сигмунда Фројда.

- У галерији АРТГЕТ Културног центра Београда (Трг Републике 5/1), у четвртак 13. марта од 18:00 до 20:00, из делта таласа ће вас пробудити два предавања. Прво, стручно коментарисање филма „Буђења” од стране др Игора Петровића, а затим ће вас др Гордана Мандић-Стојменовић упутити у то  шта треба да знате о Алцхајмеровој болести, како бисте је боље разумели. Филм „Буђења” (Awakenings, 1990) је, иначе, режирала Пени Маршал, главне улоге играју Робин Вилијамс и Роберт Де Ниро, а снимљен је по истинитој причи која је описана у истоименом књижевном делу неуролога Оливера Сакса.

- На истом месту дан касније, у петак 14. марта, од 18:00 до 20:00, је наставак циклуса интересантних предавања: др Ирена Дујмовић ће вам рећи шта је мултипла склероза,  др Александра Радојичић ће вас поучити о томе да ли је главобољу тешко лечити, а др Славко Јанковић ће вам приближити појмове накролепсије и претеране поспаности.

Студентска секција за неуронауке је ова научно-популарна предавања у галерији АРТГЕТ организовала у сарадњи са Клиником за неурологију КЦС, а посетиоци ће имати прилике да у опуштеној атмосфери поставе тета талас питања предавачима – стручњацима у области неуронаука.

- Такође у петак (14. марта), чланови Студентске секције за неуронауке Србије ће одржати радионице за децу у Дечјој библиотеци „Чика Јова Змај” у Хиландарској улици број 7.

Сурфујте можданим таласима

О прошлогодишњој манифестацији „Недеља свести о мозгу”, која је одржана под слоганом „Сви мозгови на једном месту”, Кућа добрих вести је такође писала.

Више о Недељи свести о мозгу 2014, која се ове године одржава под називом „Сурфуј можданим таласима”, као и о самој Студентској секцији за неуронауке, можете видети на сајту Секције.

Програмски садржаји имају за циљ образовање, информисање и мотивисање посетилаца (свих узраста, интересовања и нивоа образовања) да сазнају више о функционисању и здрављу мозга, нашег најважнијег органа (бар би то требао да буде).

УЛАЗ на сва дешавања ЈЕ БЕСПЛАТАН!

Поделите ову вест (на кафици, у шетњи или путем друштвених мрежа), позовите и поведите некога до кога вам је стало, коме желите да буде паметан (или да се опамети) и уживајте у овој сјајној манифестацији.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 март 2014 21:59
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Најновије од Јован Марков

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015