Кућа Добрих Вести

Login

Да ли живимо у Матриксу?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

matriksБЕОГРАД - Циклус трибина Центра за промоцију науке (ЦПН) наставља се у среду, 30. априла трибином „Да ли живимо у Матриксу?“

Након више интригантних дискусија, у оквиру циклуса ЦПН трибина о темама на граници науке и свакодневице, Центар за промоциjу науке уочи првомајских празника отвара питање да ли је наш свет само савршена рачунарска симулацијa.

Ово питање постаје важно за науку након радова француског филозофа Жана Бордијара (1929 -2007), а данас представља један од најзначајнијих научних и филозофских проблема. Мада се шира јавност са њим сусрела у холивудском филмском хиту ”Матрикс” браће Вашовски, питање стварности као симулакрума има већ неколико деценија огроман утицај на модерну културу и уметност.

Како би ову тему сагледали из разних углова, о њој ће говорити филозофи, психолози, физичари и писци. Tрибина „Да ли живимо у Матриксу?“, одржава се 30. априла, у 19 часова, у Великоj сали Студентског културног центра.

Улаз на трибину је слободан.

Да ли човечанство заиста живи у универзуму коjи jе само симулациjа коjу генерише супер-компjутер? Да ли jе ово само научна фантастика, или валидна научна теориjа? Уколико jе Матрикс реалност, ко га jе програмирао? Може ли се ова теориjа тестирати и доказати?

Трибина ће се одржати у Великој сали Студентског културног центра, у 19 часова.

Учесници су: др Машан Богдановски, Филозофски факултет Универзитета у Београду, др Оливер Тошковић, Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет Универзитета у Београду, др Александар Богоjевић, Институт за физику у Београду и Мухарем Баздуљ, писац и новинар.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 25 април 2014 23:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија