Кућа Добрих Вести

Login

Савић и Богићевић у двојцу освојили европско злато

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1veslanjefinalepostoljeБЕОГРАД - Веселин Савић и Душан Богићевић, репрезентативци Смедерева, освојили су златну медаљу на Првенству Европе у веслању у Беграду у дисципни двојац без кормилара. На Ади Циганлији су у финалној трци забележили време 6:21,75 минута што је нови рекор европских првенстава и претекли су Холанђане Рожера Блинка и Михаела Стенмана (6:21,99) и немачку посаду Бастиан Бехлер и Антон Браун (6:24,71).


- У последњих 300 метара чули смо само публику која нас је носила. Као да су наши мозгови били на истој фрекфенцији са њима, ништа друго до нас није допирало- рекао је Веселин Савић.-  У последњих 50 метара када се ломила трка, дао сам све од себе, али нисмо били сигурни неколко минута после циља ко је први. Ово смо планирали и за ово смо се спремали целе сезоне, сваки тренинг ма колико тежак био радили смо максимално јер смо имали златни циљ.  Мислим да можемо уз добар рад и припреме да се квалификијемо и за Рио и да се и тамо боримо за олимпијску медаљу.
У последњих 300 метара српски двојац без кормилара успешно је одбио напад Холанђана  па је чак и појачао ритам. Душан Богићевић је истакао:
- Знали смо у финишу да одлучују секунде. Питали смо после циља Холанђане и Немце ко је први, рекли су нам да смо победили и то је био диван осећај. Сав труд који смо уложили за припреме се исплатио. Хвала дивној публици на изузетној подршци.
1veslanjefinalesavicibogicevicОстале српске посаде веслале су у „Б“ финалима. Женски двојац без Ива Обрадовић – Ивана Филиповић је победио испред посада Чешке и Италије, друга места освојили су дубл скул Марко Марјановић - Александар Филиповић (иза Швајцараца, а испред Чеха) и  лаки скифиста Милош Станојевић (иза Грка а испред Словенца), пети је био скифиста Милош Васић,  док је шесто место припало четверцу без Мартин Мачковић, Горан Јагар, Виктор Пивач и Јован Поповић.
Богичевићу и Савићу медаље је  уручио генерални секретар ВСС Небојша Јевремовић.
Члан селектоске комисије ВСС Небојша Илић је овако оценио резултате српских посада:
– Честитам Душану Богичевићу, Веселину Савићу и њиховом тренеру Дејану Гуслову на фантастичном успеху. Обојица су млади веслачи а овим резултатом су показали да смо добили посаду за највеће резултате и на светској сцени. Иначе, од обнављања европских првенства 2007. Србија је на свим шампионатима освајала барем по једно одличје и пресрећан сам што смо и у Београду наставили тај низ. Задовољан сам и пласманима  осталих наших посада. Ниједан чамац није био аутсајдер у Београду и то смо показали пласманима у „Б“ финала. Ивана и Ива су тријумфом у „Б“ финалу направиле леп резултат, а задовољни смо и пласманима  дубл скула и скифа за лаке веслаче који су у изузетно јакој конкуренцији заузели осма места. Милош Васић је дебитовао у скифу солидним 11. местом у трци где је дуго био трећи, док је четверац који је знатно подмлађен с обзиром да је у саставу имао два прошлогодишња јуниора, пласманом у полуфинале постигао циљ.
Финалног дана Европског првенства за сениоре у Београду на трибинама међу гостима су били и градоначелник Београда Синиша Мали, његов заменик Андрија Младеновић, Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта Србије и председник Организационог комитета Европског првенства у веслању, саветник у Спортском савезу Србије др Дане Корица...
1veslanjefinalezlatociljВеслачки савез Србије уз подршку Министарства омладине  и спорта, Скупштине Града Београда, Секретаријата за спорт и омладину Београда и комуналних градских служби успешно је организовао Првенство Европе на коме је оборен рекорд: учествовале су посаде из 36 земаља, укупно око 850 такмичара и око 400 пратећих лица.
Коначан пласман српских посада у Београду:
Веселин Савић- Душан Богичевић (двојац без кормилара) – злато
Ивана Филиповић - Ива Обрадовић (двојац без кормилара) – седмо место4
Милош Станојевић (скиф за лаке веслаче) – осмо место
Марко Марјановић -  Александар Филиповић (дубл скул) – осмо место
Милош Васић (скиф) – 11. место
Мартин Мачковић, Горан Јагар, Виктор Пивач, Јован Поповић (четеврац без кормилара) – 12. место

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 јун 2014 14:32
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија