Logo
Одштампајте ову страницу

Теслина Бела голубица други пут слеће на Фрушку Гору

Оцените овај чланак
(19 гласова)

slikaБЕОГРАД/НОВИ САД - Уз нови поглед на Теслину заоставштину на Фрушкој Гори ће од 10. до 14. јула бити одржан мултимедијални интернационални фестивал “НИКОЛА ТЕСЛА – Secret Connection Summit”, који се на потпуно нов и модеран начин бави научном, културном и цивилизацијском заоставштином нашег великог проналазача.


Тако ће, други пут на Фрушку Гору, управо на годишњицу Теслиног рођења, 10. јула, симболично слетети Теслина Бела голубица, његова стваралачка инспирација, по којој су назване и награде овог фестивала, истичу организатори - Тесла Глобал форум.

 

Теслин допринос напретку модерне цивилизације

 

Фестивал ће се бавити темама које осветљавају Теслин допринос напретку модерне цивилизације у областима комуникација, телекомуникација, енергетике, иновација, културе, уметности и филозофије стваралаштва. Биће указано и на његов допринос развоју еколошке свести у друштву и успостављању еколошке одговорности као саставног дела индустријског развоја глобалног друштва.

Тесла Сајбер камп генијалаца

Новина у односу на прошлу годину је то да је у склопу форума организиван и Тесла Сајбер Камп, тзв. „камп генијалаца“, изјавила је за Кућу добрих вести Јелена Милосављевић, научни директор Фестивала.

Камп ће окупити велики број студената из земље и света и на тај начин промовисати културу, науку и образовање међу младима.

Једна од важнијих тема фестивала биће однос Николе Тесле и других великих научника према питању рата и мира. Тема је изузетно значајна и актуелна, с обзиром на то да се ове године у целом свету обележава стогодишњица почетка  првог светског рата, предочила је Милосављевић.

Својом изузетно добро осмишљеном идејом и поруком Фестивал  има за циљ да окупи што већи број стручњака из разних области и, на тај начин, креира посебну мрежу људи сличних визија и схватања који ће своја знања, умеће, инспирацију и искуство пренети на млађе генерације.

С обзиром на то да се као земља не можемо поносити великим бројем манифестација сличног типа, сматрам да Тесла форум поседује велики потенцијал, који ће људи препознати и подржати, каже научна директорка фестивала.

Предавачи- врхунска имена у свету науке, књижевности, филозофије...

На овом фестивалу науке, знања и културе импозантан је списак најављених предавача, светских и домаћих угледних професора, научника, књижевника, сликара, редитеља, филозофа и изумитеља.

Међу њима је и директор Међународног центра за мир из Вашингтона, Гај Ђокин (Guy Djoken), затим председник француске Федерације за УНЕСКО Ив Лопез (Yves Lopez), као и
директор међународног самита за одрживо лидерство Уме Муки (Umesh Mukhi).

Најављено је и учешће прослављене аустралијске професорке Наташе Чича (Natasha Cica), као и чувеног америчког графичара Раве Мехте (Rave  Mehta), као и лидера најбољег светског форума за младе One Young World, и многи други.


Да подсетимо, прошле године фестивал су обележили људи попут Нобеловца Роберта Карла, француског писца Жана Ешноза, редитеља Виталија Правдивцева и прослављеног доктора Игора Четојевића, који су добили угледно признање Тесла глобал форума – Бела голубица.

Фестивал „НИКОЛА ТЕСЛА –Secret Connection Summit“ одржава се  у Научно-образовном рекреативном центру Електровојводине (хотел Норцев) на Фрушкој гори.

Одржавање Фестивала подржао је Томислав Николић, председник Републике Србије.

Програм Фестивала

У четвртак, 10.  јула, са почетком у 14 сати у сали хотела  "Норцев" биће одржана свечана академија, у присуству представника републичких, покрајинских и градских власти и институција, којом ће уједно бити прослављен Теслин рођендан.

Пре тога, уводно предавање у оквиру Тесла едукације одржаће Гај Ђокин, директор Међународног центра за мир, а на Тесла форуму биће одржан и округли сто на тему “Примена Теслиних идеја и изума данас”, уз учешће професора електротехничког и машинског факултета, еминентних стручњака.

За послеподне је планирана Радионица “Виртуелна безбедност”, на којој ће учествовати полазници Више електротехничке школе и  Карловачке гимназије.

Другог дана, у оквиру Тесла едукације, представиће се најуспешнији млади иноватори. Говориће се о Тесла технологијама, а на Форуму ће бити одржани округли столови на тему Тесла екологија, уз учешће представника
Националног  парка Фрушка Гора, Факултета Футура и резервата Засавица, уз скуп “Тесла активизам”, на којем учествују организације које се баве заоставштином Николе Тесле.

Планиране су и еко, музичка и ликовна радионица.

У оквиру Тесла едукације, 12. јула ће бити речи на тему “Тесла и одрживост”, а говориће Умеш Муки и Тиаго Ферера, а затим ће се говорити и на тему “Тесла и Пупин на истом путу”.

У оквиру Тесла форума биће одржани округли столови “Тесла форум за мир” и “Тесла понос дијаспоре”. Тог дана у свечаној сали Матице српске биће уручене Тесла награде – Бела голубица  и Тесла силвер коин.

Током Фестивала биће приказивани филмови посвећени Тесли и организована изложба Музеја Николе Тесле у Београду, као и  премијерна изложба стрипа Проналазач, Раве Мехте.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 04 јул 2014 11:58
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Најновије од Негослава Станојевић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015