Logo
Одштампајте ову страницу

Никола Тесла - тајна једног генија

Оцените овај чланак
(18 гласова)
Извор: Кућа добрих вести

01MladiNikolaTesla-uvodnaБЕОГРАД - Никола Тесла је отац информатичко технолошке цивилизације, при чему се увек постављају питања у чему је тајна овог српског и светског генија и шта је то што га издваја и уздиже на пиједестал изнад свих научника?

Првенствено то је Теслин стваралачки метод који је у односу на све остале научнике јединствен, наглашава Жељко Сарић, врсни познавалац и истраживач живота и дела нашег прослављеног генија коме је посветио и један роман и више биографских, научно-публицистичких дела.

Како је сам Тесла говорио, још као дете имао је чудну особину, да је сваку мисао могао да види као живу тродимензиону слику испред очију. Чак је кроз њу могао да прође и руком. У почетку ово му је доносило невоље,, јер су му се указивале змије, змајеви и аждаје из народних прича, па је с тешком муком успевао да одагна ове мисли. Касније, када је као школарац почео да се интересује за науку, идеје које су му надолазиле у мислима успео је да види као живе слике испред очију. Тада је схватио да ова његова „болест“може да му послужи за проналажење и откривање тајни природе. И касније, сваки његов проналазак, без изузетка,  био је откривен Теслином посебном техником визуализације.

„Када желим да решим неки проблем и дођем до неког открића, ја у почетку не журим, не размишљам непосредно о тешкоћи која ме мучи, него остављам машти на вољу да сагледава решење, правим безброј могућности сасвим несвесно, не улазећи у детаље, него доводећи у везу опште законе, појмове, узроке и последице“, пише Сарић о Теслином проналазачком методу у свом роману „Посвећеник“.

„Небројено пута, решавајући загонетку коју сам себи поставио долазио сам успут сасвим случајно и до нових открића која нису била предмет мојих истраживања, али сам их откривао из природе ствари којом сам се бавио. Тај први период био је само увод у разрешење неког проблема, а онда када бих почео да размишљам о неком изуму у његовим детаљима, испробавајући га у духу и мислима како ради и уочавајући недостатке мојом нарочитом методом представљања замишљених предмета испред очију, онда сам знао да је решење близу. Тада бих радио данима и ноћима непрекидно. Онда је наступао период сталног надахнућа, усхићења, решење сам напипавао у мраку и очекивао сам само да бљесне светлост па да идеја сине у свој својој савршености и лепоти као цвет, као Тајна недоречена, али ипак поклоњена ономе ко зна да пронађе пут до ње,  у чудесним токовима божанског и небеског рeда ствари и појава... “, уметничка је интерпретација Теслиних размишљања објављених у Сарићевом роману.


Последњи пут измењено среда, 12 септембар 2012 10:19
Жељко Сарић

Жељко Сарић је рођен 1963.године у Краљеву. По образовању је инжењер електротехнике. Такође је и прозни писац, песник и новинар. Објавио је две књиге поезије и два романа. Роман о Николи Тесли под насловом "Посвећеник" штампан је у 5 издања и преведен је на руски језик и објављен 2010. године у Москви..

Жељко Сарић је организатор и покретач манифестације "Теслини дани у Београду", која се од 2002. до 2006. године одржавала у јуну и јулу. Такође је објавио мноштво чланака и дао низ интервјуа о Николи Тесли. Одржао је више предавања и учествовао у мноштву емисија на радију и телевизији посвећених животу и раду великог научника.

Жељко Сарић, члан је Удружења књижевника Србије и био је секретар Теслиног меморијалног друштва из Њујорка, за Балкан.Стално је запослен и ради као кустос у Музеју ПТТ-а у Београду. Ожењен је и има ћерку Жељану.  

Најновије од Жељко Сарић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015