Logo
Одштампајте ову страницу

Ноћ Истраживача по пети пут у Србији

Оцените овај чланак
(20 гласова)

Остало је још непуних месец дана до једне од најлепших ноћи у целој Европи. Наиме, последњег петка у септембру већ неколико година се одржава манифестација “Ноћ истраживача”, празник свих заљубњеника у науку, њену популаризацију, дружење и добру забаву.

IMG 9946

IMG 9880

Представници Ноћи истраживача су данас одржали конференцију за штампу и наговестили нам какво нас уживање очекује на тој манифестацији. Да не бисмо пропустили било шта од богатог програма који су нам најавили, Кућа добрих вести вам преноси обавештење за медије у целости:

 

“Јубиларна, пета по реду Ноћ истраживача одржаће се 26. септембра широм Србије, када ће знатижељни умови свих узраста моћи да се упусте у јединствене авантуре достојне највећих истраживача и научника.

Све оно што сте гледали у најузбудљивијим филмовима и серијама, и о чему сте само причали на школским часовима биће вам на дохват руке током Ноћи истраживача. Ова манифестација настала је и зато да би, пре свега младима, приближила посао истраживача и указала на све начине на које храбри научници мењају свет на боље.

Управо због тога 26. септембра биће организована најнеобичнија научна дружења и игре и то у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Суботици, Ћуприји, Зрењанину, Панчеву, Јагодини, Свилајнцу...

Посетиоци Ноћи истраживача у Београду имаће прилику да се у центру града, дуж Кнез Михаилове улице и на околним локацијама, као и у ТЦ „Ушће“ упознају са бројним научницима кроз „speed-dating“, да крену у лов на благо, провозају се научним аутобусом, завире у лабораторијски, али и приватни живот чланова најбољих научних репрезентација.

81

У 5. Ноћи истраживача, посетиоци ће моћи да отпутују у прошлост све од диносауруса до Леонарда да Винчија, да се забаве у игри са истраживачима, вампирима и слепим мишевима, глуме Индијану Џонса, старе Египћане и ослушну климатске промене.

Ноћ истраживача у Новом Саду и другим градовима Војводине ће протећи у духу најнеобичнијих састанка са научницима. Разговори са Њутном и Дарвином, Теслом и Пупином, дружење са младим и афирмисаним научницима који истражују данас, играње стоног фудбала и ћаскање о научним и ненаучним темама уз кафу, представе, перформансе, квизове и музичка такмичења су осмишљени да представе свет науке као најзабавније двориште за радознале умове и пруже прилику да упознате научнике лицем у лице.

Истраживачи у Нишу имаће прилику да закораче у ледено доба кроз хемијске експерименте, посматрају ерупције живих вулкана или да се потпишу невидљивим мастилом у правој форензичкој лабораторији.

Њихове колеге у Крагујевцу видеће како су се то континенти кретали кроз нашу прошлост и откуда баш на овом месту где смо их ми затекли, неки од њих доживеће ватрени торнадо док ће други открити како је једна мана нашег савршеног ока допринела стварању филмова које волимо.

Први пут ове године у Ноћи истраживача учествују Јагодина и Ћуприја, где ће 26. септембра бити постављени јединствени времеплови који ће вас одвести на пут од доба диносаурса преко великих природних катастрофа, историје писане хијероглифима па све до данас. Заинтересовани ће добити и неколико корисник савета: како да зналачки уживају у чарима ноћног неба, како да уз помоћ лимуна производе струју или како да дешифрују поруке невидљивим мастилом.

Слични програми биће организовани у другим градовима, јер ће те вечери Србијом крстарити научни комбији којима ће педесет младих истраживача довести најбоље од Ноћи истраживача у рурална подручја. Научни комбији обићи ће Бачко Добро Поље, Велико Средиште, Враново, Сићево и Свилајнац, а свака од ових покретних истраживачких радионица са собом носи сетове експеримената као и несвакидашње Европско ћоше.

Овогодишњу манифестацију обележиће и бројне пратеће активности, међу којима и јединствени научни албум са сличицама „Одлепи на науку“

Видимо се 26. септембра – Истражимо ноћ!

Ноћ истраживача”

Делић атмосфере са Ноћи истраживача 2013. и 2012. можете видети овде:

 

Aко вам се допало бар нешто од најављеног програма, будите добри па поделите ову вест са својим пријатељима да бисте могли да испланирате заједнички одлазак у узбудљиву авантуру 26. септембра.


Последњи пут измењено петак, 29 август 2014 14:55
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Најновије од Јован Марков

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015