Кућа Добрих Вести

Login

Србија 20. по броју трофеја на СП у Гранади

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1ODJAVASPPEJOVICDESNOSAZLATNIMIPREDSEDNIKOMMASOVICEMГРАНАДА - Стрелци Србије са три медаље –златном женске репрезентације ваздушним пиштољем (Шекарић, З. Аруновић, Величковић) и  две бронзане женске репрезентације ваздушном пушком (Максимовић, Бисерчић, Аруновић) и мушке репрезентације МК пушком 60 метака лежећи (Плетикосић, Себић, Миросављев) заузели су 20. место у конкуренцији 94 земље колико је учествовало на 51. Шампионату света у Гранади завршеном јуче. Укупно  су стрелци из 44 нације освајали медаље.

Освојене су и две олимпијске визе: Јасна Шекарић ваздушним пиштољем и Андреа Арсовић ваздушном пушком. Стрељачки спорт је први спорт у Србији чији су спортисти испунили олимпијске норме.


У Гранади, српско стрељаштво је добило још једно велико признање. Зорана Аруновић је изабрана у Спортски комитет Међународне федерације стрељачких спортова (ИССФ) гласањем учесника Шампионата света са Адхинав Биндром (Индија), Марком де Николом (Италија) и Хенри Јунгхаенелом (Немачка).


Јасна Шекарић је на изборима у току ЕШ у Осијеку изабрана за члана Спортског комитета Европске стрељачке конфедерације (ESK).


Наредни Шампионат света одржаће се 2018. године у Чангвону у Кореји.


- Наставили смо континуитет освајање медаља и олмпијских виза на шампионатима света и са те стране Гранада може да добије прелазну оцену – коментар је Срећка Пејовића спортског директора СС Србије.

 

- Са друге стране било је доста пропуштених прилика, што није добро и заслужује аналазу. У троставима смо, рецимо, изгубили медаље у стојећем ставу, у неким дисциплинама, као на пример пиштољем за мушкарце где смо у светском врху, тотално смо подбацили. Наметнули су се са друге стране, млађи стрелци Милутин Стефановић, Катарина Бисерчић, Јелена Живковић, Јасмина Гргић, Андија Миловановић... и трудићемо се да и догодине дајемо шансу већем броју кандидата. Неће бити првилегованих и „претплаћених“ на репрезентацију. Ове године сам озбиљно разговарао са Јасном Шекарић, било је у једном тренутку и питање да ли ће гађати ваздушним пиштољем у Гранади, па је запела, вредно трернирала и освојила олимпијску визу. Жао ми је што Бобана Величковић није ушла у финале ваздушним пиштољем, изгубила га је са три деветке у последња три хица, са једним центром нашла би се у бори за медаље. У још неколко дисципина били смо близу уласка међу осам најбољих и одлучивале су нијансе...


Пејовић истиче да је валики део овогодишњих припрема рађен на бази индивидуалних планова личних тренера и стрелаца и да су се показале одређене слабости које ће, такође, бити предмет аланализе и Стручне комисије и Управног одбора СС Србије:


- Морамо тачно да утврдимо какви су били ефекти тих припрема и да ли је, можда,  било пропуста. Припреме морају да буду добре и напорне, а не добре и лепе. Идуће године неће се путовати свуда, ако се не мора и ако је боље да се остане и ради напорно и упорно код куће макар било и мало досадно и не тако лепо. У 2015. имамо четири Светска купа, Европске олимпијске игре и Шампионат Европе МК оружјем на којима ћемо вадити олимпијске визе и немамо прво на грешке.
На листи освајача медаља у Гранади Кина је убедљиво прва  са 44 трофеја (19 златних, 16 сребрних и 19 бронзаних, од тога  појединачних седам златних, пет сребрних и три бронзане). Друга је Немачка са 25 трофеја (15 – 6 - 4) док је трећа Русија са 40 медаља (9 – 13 – 18).


Шампионат света у Гранади било је прво такмичење из календара ИССФ на коме су подељене олимпијске визе, укупно 64, класично стрељаштво и гађање глинених голубова.


За европске стрелце је интересантно да је Кина испунила бонус ваздшном пушком и више не конкурише ни у мушкој ни у женској конкуренцији. У мушкој конкуренцији МК пиштољем, све четири визе су отишле у Азију, Кореја је испунила бонус а визе су добили и Вијетнам и Кина.  Стрелци из Азије освојили су укупно 19 виза што ће знатно олакашати посао на светским куповима догодине.


У 2015. олимпијске визе делиће се на четири Светска купа  у Чангвону у Кореји у априлу, Форт Бенингу у САД и Минхену у мају и Габали (Азарбејџан) у августу, на Шампионату Европе МК оружјем у Марибору (од 19. јула до 2. августа) и првим Европским  олимпијским играма у Бакуу у Азарбејџану од 12. до 28. јуна.


У Марибору ће се МК пушком тростав за мушкарце и жене, МК пушком 60 метака лежећи за мушкарце поделити по три визе, а једна је резервисана за Баку.  У вим дисциплинама ће се на сва четири Светска купа поделити по две визе.
Ваздушном пушком за мушкарце и жене у Бакуу ће се доделити једна виза и по три на четири Светска купа.


МК пиштољем за мушкраце  и жене у Марибору ће се поделити по две визе, у Бакуу по једна, као и по две на четири Светска купа.


Ваздушним пиштољем за мушкарце и жене, доделиће се по једна виза у Бакуу и по три на четири Светска купа.
Последење такмичење на коме ће се вадити олимпијске визе за Рио 2016. за стрелце Старог континента  биће Шампионат Европе од 22. до 28 фебруара 2016. у Ђеру. Поделиће се по три визе за мушкарце и жене ваздушном пушком и пиштољем.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 20 септембар 2014 18:03
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија