Logo
Одштампајте ову страницу

Четврти фестивал науке у Деспоту

Оцените овај чланак
(15 гласова)

festivalБЕОГРАД - У Основној школи „Деспот Стефан Лазаревић“ у Београду, 25. октобра 2014. године одржаће се већ четврти пут школски фестивал науке под традиционалним називом „На младима свет остаје“.

 

Демонстратори огледа су пре свега ученици ове основне школе. Иако су још увек основци, многи од њих имају огромно искуство у популаризацији науке.

 

Они су ветерани својих Школских фестивала, затим великог Фестивала науке у Београду 6.0 и 7.0 (учествоваће и ове године, наравно), Ноћи истраживача 2013. и 2014. године, Фестивала науке на Звездари “Звездарски дани науке”, Међународне смотре “Stars of Science”  у Галати у Румунији и других манифестација посвећених популаризацији науке.

 

Промоција науке је важна због повећања нивоа научне писмености. Један од циљева Школског фестивала у Деспоту је да ученици ове школе као и други посетиоци овог догађаја прихвате да је наука носилац развоја свих аспеката људског живота.

 

Важан утицај фестивала је што се на њему на веома занимљив начин, играјући се и учествујући у разним огледима, ствара слика шта је то у ствари наука, чиме се она бави и на који начин, ко су научници и како се постаје један од њих.

 

Циљ популаризације науке, па и овог фестивала је да друштво са више спремности издваја новац из буџета за обуку истраживача, као и за сама истраживања. Резултати тих истраживања ће касније користити највише управо учесницима оваквих скупова, односно друштву у целини.


Једно велико дружење


Сваке године Школски фестивал у Деспоту има неколико хиљада посетилаца. Популарност му стално расте а и број пријатеља и гостију фестивала је све већи. Такође, већ традиционално, важан део фестивала су и изузетно занимљива и посећена предавања сјајних предавача.


Центар за промоцију науке ће ове године обогатити садржај поставки фестивала својим наукографикама а ученицима демонстраторима школе домаћина ће традиционално помоћи др Александра Николић са својим тимовима младих научника из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство  и Регионалног центра за таленте Београд 2  , као и научници из Студентске секције за неуронауке Друштва за неуронауке Србије  (мада они више нису студенти, неки су лекари а неки докторанти неуронаука). Ове године ће имати појачање у искусном научном комуникатору, археологу Андрији Савићу и његовом тиму а са Рударско-геолошког факултета ће доћи изложба минерала, стена, метеорита... коју ће представити Алена Здравковић, кустос збирке.


Више него занимљива предавања


Једна од посластица овогодишњег фестивала ће свакако бити предавања која ће вас сигурно одушевити и зато их никако не пропустите:
10:00 - 10:50 "Физика летења" - Ана Жегарац
11:00 - 11:50 "Тардиграде - суперхероји преживљавања" - Лара Ђелевић
12:00 - 12:50 "Илузија на тањиру" - Асоцијација молекуларне гастрономије Србије
13:00 - 13:50 "Пупин и Тесла - Нов поглед на историју науке" - Александра Нинковић Ташић и Александар Протић


Улаз на сва предавања, као и за остале садржаје фестивала је СЛОБОДАН!
Фестивал ће трајати од 10 до 14 сати. Основна школа „Деспот Стефан Лазаревић“ се налази у Улици Нова број 15, у београдском насељу Миријево. Мапу која вам може помоћи да дођете до школе можете наћи на сајту Школског фестивала

Више о Школском фестивалу можете видети на сајту Фестивала , као и на његовој Фејсбук страници.

Не пропустите ову прилику да проведете незаборавна четири сата играјући се тако што ћете учествати у интересантним огледима уз помоћ веома искусних и стручних демонстратора. Поведите своје најближе: укућане, пријатеље, комшије, познанике... позовите поделивши ову вест на комшијској кафици или путем друштвених мрежа. Учинићете добро дело а сви они ће вам сигурно бити веома захвални на овом предивно проведеном дану.

 

Шта је научна писменост


Научна писменост подразумева поседовање научних знања и њихову примену приликом препознавања научних проблема, стицања нових знања, научног објашњавања појава и извођења на чињеницама заснованих закључака о научно релевантним питањима; разумевање природе науке као облика људског сазнања и делатности; свест о томе како наука и технологија обликују и утичу на начин живота у савременом технолошком друштву; спремност за ангажовање и давање личног доприноса у решавању научних питања, изграђивање личног става.
(OECD, 2006)

PosterSFN4

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 23 октобар 2014 19:12
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Најновије од Јован Марков

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015