Logo
Одштампајте ову страницу

Дан када смо слетели на комету

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kometaБЕОГРАД - Робот Фили са европске сонде Розета данас у 17.03 успешно се спустио на комету Чурјумов-Герасименко.

 

Све у вези овог историјског догађаја за нашу цивилизацију, можете пратити УЖИВО на Елементариуму.

 

Розета је лансирана са ракетом Аријана 5 из Француске Гвајане.

 

Розета је сонда коју је Европска свемирска агенција, ЕСА, пре више од деценије, лансирала у свемир како би детаљно истражила површину комете 67P/Churyumov-Gerasimenko. Током око 6,4 милијардe километара дугог пута, који је морала да превали како би се приближила 67P, сонда Розета је три пута обишла око Земље и једном око Марса. Захваљујући такозваној гравитационој „праћки“, Земља и Марс су на овај начин помогли да Розета добије довољно убрзање за сустизање комете.

 

Током нареднoг 31 месецa, летелица је штедела енергију крећући се по инерцији. Након тога, непосредно пред сусрет са кометом, летелица је издржала серију маневара да би смањила брзину и безбедно се приближила објекту.
Детаљније анализе робота Фили показали су да испаљивање харпуна није прошло као што је испрва планирано. Међутим, робот је у добром стању и мисија је успела. На конференцији за новинаре о слетању робота Филија на комету Чурјумов-Герасименко разматрано какве су последице тога што није испаљен харпун при слетању. Експерти ЕСА разматрали су да ли се у једном тренутку робот подигао и поново (други пут) слетео на комету. Радио веза функционише беспрекорно. Напајање Филија је исправно. Подаци пристижу на Земљу.


Фотографија направљена на само три километра удаљености од комете стигла је на Земљу. Место слетања је усликано камером резолуције од око 3 метра по пикселу.


Званичници ЕСА потврђују да је робот Фили успешно слетео на комету и да постоји комуникација са њим.

Извор: Кућа добрих вести/Elementarium.cpn.rs


Последњи пут измењено четвртак, 13 новембар 2014 15:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015