Logo
Одштампајте ову страницу

Ko je први дошао на Балкан?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

CPNnnnnnnБЕОГРАД – У просторијама Научног клуба Центар за промоцију науке у среду, 11. фебруара, у организује трибину која ће се бавити контроверзном темом досељавања Словена на Балкан и псеудоисторијским питањем – ко је најстарији народ са ових простора.

 

С обзиром на то да је мултидисциплинарност једна од карактеристика ЦПН трибина, ова тема ће бити обрађена из више углова. На трибини ће говорити познати историчар и византолог Радивоје Радић, као и еволуционисткиња Биљана Стојковић, која ће представити генетички аспект миграција. Поред историчара и генетичара, допринос дискусији ће дати писац и новинар недељника „Време“ Мухарем Баздуљ, који ће тему посматрати из ширег аспекта популарне културе и књижевности.

 

Тема овомесечне трибине инспирисана је научнопопуларном књигом професора Радића „Срби пре Адама и после њега“ која са научног аспекта и на веома занимљив начин обрађује бројне псеудонаучне тврдње и фалсификате о досељавању на Балкан.

 

На трибини ће бити речи о народима који су током историје насељавали Балкан, као и о доласку Словена, али и о спису Де администратио империи Константина Порфирогенита, који се сматра најзначајнијим извором на ову тему. Такође, говориће се о доласку Срба и Хрвата, као и о ширем историјском контексту ових дешавања.

 

О миграцијама народа и досељавању ће се говорити и из биолошког угла, а посебна пажња поклониће се негативном утицају заблуда и песудоисторијских чињеница.

 

Научни клуб налази се у Кнез Михаиловој 5, II спрат.

 

Почетак је заказан за 19 часова.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 09 фебруар 2015 21:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015