Кућа Добрих Вести

Login

Јована Арсић – млада нада српског женског веслања

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jovanaaaaaБЕОГРАД - Зрењанинка Јована Арсић прошле године била је откровење у српском женском веслању. У својој последњој сезони у конкуренцији млађих сениорки заблистала је на Светском првенству за сениоре до 23 године у Варезеу где је, на изненађење многих, стигла до финала скифа и ту заузела шесто место на свету.


Успехом у Италији купила је себи карту за Светско првенство за сениоре у Амстердаму на којем је у двојцу без кормилара са Ивом Обрадовић заузела високо девето место, и то после само месец дана заједничких тренинга. По речима чланице Зренекса управо је 2014. била кључна у њеној досадашњој каријери.


“С веслањем сам се упознала пре десет година. Била је то љубав на први поглед пошто сам велики љубитељ воде, чамаца и природе. Прелеп амбијент за тренирање, који истовремено смирује и инспирише, уз комбинацију са свим непредвидивостима и изазовима које пружа овај спорт задржао ме је у веслању свих ових година, иако је било много успона и падова. Имала сам запажене резултате као пионирка, кадеткиња и јуниорка. Међутим, када сам завршила са млађим категоријама кренули су проблеми”.


„У малом клубу као што је Зренекс нисам имала адекватне услове за рад и одговарајућу конкуренцију па је и напредак био отежан. Последње четири година борила сам се сама са собом, тренирала индивидуално и захваљујући, пре свега, огромној подршци породице и пријатеља нисам устукнула. Можда и преломни моменат десио се лане када сам после Европског првенства у Београду, на којем нисам учествовала, добила преко својих пријатеља у Црвеној звезди позив да учествујем на Отвореном првенству Француске“.
„На овом такмичењу бранила сам боје једног тамошњег клуба и управо ми је то удахнуло нови елан за рад. Након тога изборила сам своје место у државном тиму за Светско првенство за сениоре до 23 године у Варезеу. Тамо, највише на фанатичну борбеност и огромну вољу, дошла до финала чиме сам доказала да имам материјал за високе домете. То није промакло ни стручном штабу веслачке репрезентације. Била сам у саставу за Светско првенство за сениоре у Амстердаму а након тога сам ушла у систем репрезентативних припрема за предстојећу сезону – каже Арсићева која је 10. септембра 2014. напунила тек 22 године”.


Арсићевева са нашом најбољом и најискуснијом веслачицом Ивом Обрадовић од октобра тренира под будним оком тренера репрезентације Саше Мимића. Након уводног дела припрема у Београду њих две су готово два месеца провеле у турском Којчегизу из којег су се вратиле у Србију у понедељак.

jovana1

 

“Први пут каријери пролазим кроз овако комплексан тренажни процес. Изузетно је напорно и захтевно али од почетка имам огромну подршку са свих страна. Искрена да будем, током боравка у Турској имала сам и физичке и менталне кризе али сам уз велику помоћ тренера Мимића, који увек има праве речи охрабрења, и осталих успела да све пребродим. Испред себе сам поставила високе циљеве и свесна сам да је ово једини пут да их досегнем“.


“И са Ивом имам одличан однос и велика ми је част што тренирам са њом. Она је већ била истакнута репрезентативка са дубоким трагом у српском веслању када сам ја тек почињала да се бавим овим спортом. Свих ових година гледала сам је као идола а ево сада сам дошла у прилику да са њом и уз њу радим и напредујем. Подржавамо и гурамо једна другу и за сада све иде у идеалном смеру”.


“Мој напредак је фантастичан. Поправила сам резултат на ергометру за 20 секунди и била сам најбоља на децембарском функционално-дијагностичком тестирању у Новом Саду – истакла је Арсићева и додала – У Турској смо највише тренирали у скифовима а поносна сам што и на води бележим своја најбоља времена. Иако је прва идеја била да се прави двојац без кормилара у резултати и анализе у Турској су показале да је дубл скул много боља и бржа опција. По свој прилици ће то бити први српски женски чамац“.


Ко ће сести у њега зависиће од много тога. Све у свему појавом Јоване Арсић до јуче неприскосновене српске сениорке Ива Обрадовић и Ивана Филиповић добиле су озбиљног такмаца.


„Не би било претерано ако бих рекла да смо Ива и ја резултатима на тренинзима у дубл скулу показале да припадамо светском врху. Међутим, ту је и Ивана Филиповић која се припремала по другом програму са својим тренером. Придружила нам се у фебруару у Турској а тренутно је иза нас, што у је нормално у овом тренутку с обзиром да је имала много мањи број километара на води”.


„Тек ћемо видети која комбинација је најбоља, а последња одлука биће на стручном штабу. У сваком случају одлична је ствар што се мојим доласком међу сениорке проширио круг кандидата за састав најбољег чамца. Здрава конкуренција је нешто што само може да допринесе још бољим резултатима. Лично ћу се максимално трудити да будем наш најбољи скиф и да тако изборим своје место у најбољем чамцу. Прва прилика за моје ново доказивање биће Првенство Србије на ергометрима у Новом Саду кроз недељу дана на којем је циљ да извеслам резултат око 6:40”, рекла је Арсићева.


Након овог такмичења репрезентација ће имати припреме у Пловдиву где ће се одредити састави за Европско првенство у Познању крајем маја. Управо овај шампионат биће главна препорука за све репрезентативце за најјаче и убедљиво најзначајније такмичење у 2015. – Светско првенство у Ожибелеу где ће се делити гро “виза” за Олимпијске игре у Рију 2016. Осим у скифовима, у којима ће бити подељено по 13 карата за Игре, у осталим дисциплинама у Француској ће на располагању бити 11 “виза”. За преостала места водиће се борба на Олимпијским квалификацијама у Луцерну 2016.


“Тренутно сам максимално фокусирана на свој рад и напредак јер смо сами себи по некада највећа конкуренција. Имам огромну менталну снагу и вољу, а сигурна сам и квалитет, да постигнем много добрих резултата на међународној сцени и да на тај начин оправдам огромно поверење веслачке организације. Ово ће бити прва такмичарска година у коју ћу ући са овако озбиљним припремама и сигурна сам да ће се то видети на самим такмичењима”.

 

„Изборну регату за Европско првенство у Познању имаћемо на Интернационалној регати “Croatia Open" у Загребу средином априла. Највероватније ћу веслати и у скифу и у дубл скулу. Надам се да ћу на овој регати обезбедити своје место у државном тиму. Прва жеља је да то буде у дубл скулу. У овом чамцу, на којем је тренутно акценат, волела бих да наступим и на Светском првенству у Ожибелеу. Свима нама, па и мени, главни овогодишњи циљ јесу финале Светског првенства и пласман на Олимпијске игре у Рију 2016. За сада све иде по плану и верујем да сам кадра да заблистам у својој тек првој години у конкуренцији старијих сениора”, “подвлачи” на крају Арсићева.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 фебруар 2015 14:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија