Logo
Одштампајте ову страницу

Млади хемичари осмислили како текстилни отпад прерадити у цеметне блокове

Оцените овај чланак
(2 гласова)

UceniciБЕОГРАД – Млади хемичари, ученици Средње школе 1300 каплара из Љига победили су на научном такмичењу за најбољу иновацију у области одрживог развоја у Србији - Хероји будућности.


Они су осмислили одрживо научно решење којим се текстил бачен у отпад може изнова употребити за производњу цементних блокова или добијање папира.


Такмичење је било део БАСФ-овог међународног образовног пројекта под називом „Chemegeneration"  а у Србији се спроводило уз подршку Центра за промоцију науке, Хемијског факултета Универзитета у Београду и организације Достигнућа младих.


Након више месеци истраживачког рада у оквиру паневропског такмичења које се у исто време одржавало у 10 земаља средње Европе, уз подршку ментора, професорке хемије Јелене Велимировић, љишки гимназијалци Јана Којић, Никола Станковић, Стефан Радосављевић и Иван Бусић успели су да задовоље највише критеријуме стручног жирија. Успевши да од отпадног текстила са природним влакнима произведу папир, а мешавином природних и вештачких влакана добију ојачане цементне блокове и из производне употребе избаце ситан песак, гимназијалци су заслужено понели титулу Хероја будућности Србије.


Такмичило се више од 20 школа


Изборити се за победу у конкуренцији више од стотину талентованих младих иноватора из преко 20 школа из читаве Србије није био ни мало лак задатак, о чему сведоче и чланови стручног жирија међу којима су били и представници Хемијског факултета Универзитета у Београду.
„Такмичење Хероји будућности показало је колико Србија има талентованих ђака и колико је мало потребно да бисмо их мотивисали да се укључе у науку. Љишким гимназијалцима није било ни мало лако да се изборе са озбиљном конкуренцијом и изванредним научним решењима других тимова, која су засенили све чланове жирија и учинили проглашење победника изузетно тешким“, истиче Александар Ђорђевић, представник Хемијског факултета.


„Реализовати идеју којом кинетичку енергију корака претварате у електричну, као што су то учинили гимназијалци из Сремске Митровице, или смислити могућности за примену соларне енергије у комбинацији са горивном ћелијом, што је било такмичарско решење ученика из гимназије Јован Јовановић Змај из Новог Сада, довољно вам говори колико су решења била квалитетна и захтевна. Због тога је и нама из БАСФ-а као организаторима такмичења још драже што смо допринели да се њихова креативна енергија испољи и усмери ка изградњи позитивне свести о очувању животне средине, од чега у крајњем зависи и судбина целокупног човечанства“, појаснио је Михаел Нам из БАСФ-а.


Ипак, упркос снажној конкуренцији, пројекат љишких средњошколаца „Папир и блокови од рециклираног папира“ однео је победу, док су Митровачка гимназија и гимназија Јован Јовановић Змај из Новог Сада освојиле друго и треће место. По мишљењу публике, најбољи пројекат осмислили су ученици Тринаесте београдске гимназије, који су се бавили проблемом транспорта отпада. Чланови сва четири тима освојила су вредне награде, а школама су уручени новчани ваучери за опремање хемијских лабораторија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 јун 2015 23:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015