Logo
Одштампајте ову страницу

Манифестација "Тесла дани" од 6. до 12. јула

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tesladaniiiiiiБЕОГРАД - Манифестација "Тесла дани", која обухвата низ програма који ће се истовремено одвијати у више градова Србије, ове године биће организована од 6. до 12. јула.

 

Mанифестација је инспирисана животом и радом Николе Тесле, а један од повода за одржавање у ово време је Теслин рођендан - 10. јул.

 

Програм обухвата бројне изложбе, перформансе, радионице, експерименте, предавања као и друге догађаје инспирисане Теслиним животом и радом.

 

Посетиоци ће имати прилику да виде старе хидроелектране Електропривреде Србије, у стогодишњим кабинетима Електротехничког факултета да се упознају како је Тесла "правио громове", на који начин је производио бежичну енергију и лоптасте муње, сазнају зашто је баш Ђорђе Станојевић човек који је осветлио целу Србију.

 

Манифестација је део руте "Путевима Тесле кроз Србију", која обухвата Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле (све што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд), Неготин као родни град Ðорђа Станојевића и десет малих старих хидроелектрана ЕПС-а, које су настале махом захваљујући пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

 

Рута, такође, обухвата и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремским Карловцима, манастри Шишатовац, Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика и пријатеља.

 

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и шест факултета.

 

Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Електропривреда Србије, Шнајдер Електрик и Тризма, а пријатељи пројекта Општина Неготин, Млади за туризам, AIESEC, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, село Велебит код Суботице.

 

Детаљнији програм Тесла дана погледајте ОВДЕ

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 јул 2015 14:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015