Logo
Одштампајте ову страницу

Додељене стипендије „За жене у науци“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zenenauka123БЕОГРАД - Научнице Јелена Алексић, Љубица Давидовић и Тамара Саксида овогодишње су добитнице националних стипендија у оквиру међународног програма „За жене у науци“.

 

Ове стипендије се пети пут за редом додељују у нашој земљи.

 

Оне су награђене за свој изузетан научноистраживачки рад у областима математичке анализе, теорије струна и квантне теорије и имунологије.
Стипендије које су добиле намењене су реализацији значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији, објавило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне младе научнице које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.


Никола Танић, помоћник министра за науку честитао је награђенима и образложио разлоге, због чега су управо, ове три научнице добиле признања.


„ Министарство, просвете, науке и технолошког развоја подржава од самог почетка Програм „ За жене у науци“. Ове младе научнице допринеле су напретку науке у Србији, али и напретку саме државе, а напредак државе зависи од напретка у држави. Без науке нема знања – рекао је помоћник министра Танић. Он је истакао да је Министарство изузетно поносно на чињеницу да у Србији, жене истраживачи чине 49 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека.


Присутнима се обратио и проф. др Горан Милашиновић, председник националне Комисије УНЕСКО, честитајући добитницама, „које су помериле границе знања“.


Бригита Штелер, директорка Л’Ореала Балкан, компаније која додељује награде младим научницама и подржава рад жена у науци, истакла је да су истраживање- иновације и рад основ напретка, те да су стипендије које су доделили научницама, једна врста охрабрења.


Младе научнице, Јелена Алексић, Љубица Давидовић и Тамара Саксида представиле су своје радове.


Погледајте ОВДЕ биографије добитница стипендије.


У Србији се у оквиру ове иницијативе већ пет година стипендирају најбоље младе жене које се баве научним радом и истраживањима, а стипендије у износу од по 5000 евра представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицаја да наставе да се баве науком у Србији.


Програм Националних стипендија „За жене у науци“ у Србији, као део истоименог међународног програма, покренут је 2010. године, у партнерству Националне комисије за сарадњу са УНЕСКО, Министарства за просвету, науку и технолошки развој и Л’Ореала Балкан. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 400 младих талентованих научница, а најбољима је додељено 14 стипендија чија укупна вредност прелази 8 милиона динара.

 

Почетак новог циклуса овог програма најављен је за 20. новембар, од када ће научнице у Србији моћи да конкуришу за стипендије за 2016. годину. Конкурс је отворен за младе жене које се баве научним истраживањима у области природних наука, имају до 35 година и уписане су на докторске студије, или су их већ завршиле.


Детаљне информације о томе како се пријавити, укључујући пријавни формулар и општа правила конкурса, могуће је наћи на интернет адреси www.zeneunauci.co.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 новембар 2015 22:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015