Кућа Добрих Вести

Login

Безброј научних чуда на деветом "Фестивалу науке"

Оцените овај чланак
(4 гласова)

loptastrujaБЕОГРАД - Девети Фестивал науке, који ће се од 3. до 6. децембра одржати на Београдском сајму, окупиће на једном месту скоро шест стотина научника и научних демонстратора са циљем да заинтересованим посетиоцима разоткрију сва научна чуда.

 

У складу са слаганом овогодишњег фестивала „Чуда су свуда“, посетиоци ће бити у прилици да се кроз четири дана увере у бројна чуда која наука објашњава на јединствен начин и користи их за напредак друштва и наше планете. Највеће издање фестивала до сада биће смештено у халама 3 и 3А Београдског сајма, а цео садржај подељен је у неколико програмских целина: интерактивне поставке, Научно-фантастична бина, Експертинејџери, радионице и изложбе.

 

Кроз интерактивне поставке у хали 3 посетиоци ће уз помоћ научника моћи да испитају разноразна научна чуда из прве руке. Тако ће најзнатижељнији бити у прилици да упознају методе разрешавања кривичног дела и ДНК анализе, док ће они склонији путовању кроз време моћи да се врате у мезозоик и упознају диносаура деинонихуса, који је Земљом ходао пре 110 милиона година. Фестивал науке се придружује и обележавању 2015. године као Међународне године светлости, па своје посетиоце уводи и у свет светлосних чуда: ласерски лавиринти попут оних из високобуџетних холивудских филмова и свирање на ласерској харфи уз помоћ снопова светлости или пак играње на несвакидашњем светлосном игралишту само су неки од начина на које ће научници показати због чега је светлост у различитим облицима значајан део наше свакодневице. На трагу слогана „Чуда су свуда“ посетиоци ће моћи да упознају бројна чуда која се налазе на корак од нас, одмах испод Земљине коре, као и да се поиграју са метаном, пропаном, етаном и бутаном.

dinosaurus 

Заљубљеници у морска плаветнила имаће прилику да завире у Океанијум који их сферном пројекцијом води до царства коралних гребена, док ће обожаваоци психологије на проверу ставити сва своја чула и открити како се Алиса осећала док је пропадала кроз зечју рупу, да би на крају доспела у свет закривљених огледала. Први пут на фестивал долази и престижни Империјал колеџ из Лондона, који са собом доноси Нао робота, изазивајући посетиоце на игру препознавања осећања и разноразних израза које наше лице може да дочара.

 

Научно-фантастична бина смештена у хали 3А и ове године представља најбоље научне шоу програме и предавања из целог света, које на спектакуларан начин, кроз необичне експерименте, објашњавају бројна научна чуда, од гравитације преко роботике до чуда у воденом или ваздушном стању. Звезда ове бине, која ће угостити научнике из Аустрије, Француске, САД, Естоније, Италије и Словеније без сумње биће амерички неуронаучник Грег Гејџ, један од најбољих говорника чувених ТЕД конференција! Он ће одржати предавање о правој малој револуцији коју је унео у свет науке захваљујући својим свима приступачним научним уређајима и лако разумљивим експериментима, а кроз радионице уз помоћ Друштва за неуронауке приближиће ову сложену и све важнију научну област заинтересованим посетиоцима свих узраста.

 

Радионице, смештене у хали 3А, намењене су најмлађим посетиоцима Фестивала науке, а осмишљене су тако да децу уведу у свет науке на забаван начин, доказујући им неопходност науке у свакодневном животу. Тако ће малишани моћи да посете чајанку са Цицком и Мицком, забаве се уз кухињске чаролије и да се упознају са математиком каква их не очекује у школским клупама.

 

Настављајући да подстиче средњошколце – будуће научнике Србије, Фестивал науке и ове године представља зону Експертинејџера у хали 3, у којој ће основци и средњошколци из целе Србије представити неке од својих најзанимљивијих сазнања и открића до којих су дошли у школским клупама. Биомакромолекули тако ће од непознатог научног израза постати омиљена научна фантастична четворка, а уз помоћ средњошколаца многи ће постати свесни блага које крију у сопственим домовиима и, што је још важније, начина на које то „кућно благо“ може да им промени свакодневицу на боље.

 epruveta

Изложбени програм Фестивала науке посвећен је климатским променама, у сусрет Светској конференцији о клими која се почетком децембра одржава у Француској. Посетиоци ће уз то моћи да виде и радове настале најнеобичнијим „фото-апаратом“ – сасвим обичном лименком, како да помогну врстама птица које због урбанизације нестају а са најбољих научних фотографија дочекаће их и погледи природних великана изблиза!

Фестивалске карте по, цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације, поред поменутих продајних места карте ће моћи да се купе и на самој локацији – Београдском сајму. Једна улазница важи за један фестивалски дан на Београдском сајму а деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. За научне програме на бини, хала 3А, потребно је преузети резервације које почињу да се деле сат времена пред почетак програма на самој локацији. Четвртак и петак су школски дани а породицама с децом саветујемо долазак у суботу после подне као и недељу цели дан.

 

Генерални спонзор Фестивала науке је компанија НИС, која у складу са корпоративним слоганом „Будућност на делу“, подржава активности и иницијативе усмерене на развој и примену нових технологија и иновација. Оваква подршка је још један начин на који НИС доприноси остваривању научних и технолошких достигнућа на које се компанија ослања у свим областима свог пословања.

 

Пријатељ манифестације је МТС. Подршка Фестивалу су Центар за промоцију науке, Француски институт, Институт Сервантес, амбасаде Сједињених Америчких Држава, Израела и Италије. Спонзори деветог Фестивала науке су Електропривреда Србије, Натионал Геограпхиц, Ерсте банка, Београдски сајам и Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 новембар 2015 22:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија