Logo
Одштампајте ову страницу

Научни камион у центру Београда

Оцените овај чланак
(0 гласова)

naucnikamion123БЕОГРАД - У оквиру новогодишњег научнопопуларног програма, Центар за промоцију науке у центру Београда представља научнопопуларну атракцију - Научни камион.

 

Научни камион ће бити паркиран од 23. до 27. децембра, испред Скупштине града Београда, а изложба у камиону је отворена за грађане свих узраста, најавио је Центар за промоцију науке.

 

Уочи новогодишњих празника, од 23. до 27. децембра, Центар за промоцију науке, након што је започео турнеју кроз градове Србије, испред Скупштине града Београда представља Научни камион.

 

У овој двоспратној научнопопуларној атракцији на точковима биће организован фестивал посвећен светлости, уз трибинско-предавачки програм и друге садржаје намењене посетиоцима свих узраста.

 

Камион се за ученике и посетиоце отвара у среду 23. децембра, у 10 часова. Улаз је слободан.

 

Дан након отварања манифестације, на првом спрату камиона биће представљен и нови, трећи број научнопопуларног часописа „Елементи“ чија је тема броја ”Како је хороскоп изгубио моћ”. Уз то, у оквиру Новогодишњег програма, ЦПН у уторак 22. децембра организује отворени програм Радио Галаксије, а у четвртак 24. децембра ЦПН трибину „Како бити срећан“.

 

На првом спрату камиона ЦПН представља изложбу „Спектри“ са занимљивим, интерактивним експонатима који представљају разне делове електромагнетног спектра. Између осталих, посетиоци ће имати прилику да виде и како ради термална камера, како настају боје у природи, шта све можемо видети под УВ лампом и шта су флуоресцентне боје.

 

Други спрат Научног камиона резервисан је за организоване школске радионице „Таласање светлости“, где ће ђаци на практичним експериментима и забавним рукотворинама учити о електромагнетним таласима. У оквиру вечерњег програма, ЦПН организује серију научнопопуларних предавања о светлости, али и о другим темама, као што је Квантни Деда Мраз.

 

Сав програм одржава се у просторијама Научног камионa, правој покретној лабораторији која се расклапа у двоспратни простор од 120 квадратних метара. Расклопљен, камион постаје права двоспратна зграда која може бити лабораторијски, предавачки, радионичарски или изложбени простор. Врата научног камиона биће отворена од 10 до 20 часова радним данима, односно од 11 до 20 часова викендом.

naucnikamion123

 

 

Грађани жеље више науке у јавности

 

Истраживање које је током новембра 2015. ЦПН спровео у сарадњи са агенцијом МАСМИ, показало је да грађани недвосмислено желе више науке у јавности. Истраживање је спроведено на репрезентативном узорку од 500 грађана Београда свих узраста.

 

 

Тако, на питање да ли има довољно науке у медијима, 88 одсто грађана је одговорило да науке има мање него што је потребно. Око 10 одсто испитаника сматра да науке у медијима има таман колико је довољно, а само 2 одсто да је има више него што је потребно. Ови резултати показују да чак 98 грађана увиђа потребу да се наука промовише, што је за нијансу више него у истраживању из 2012. године, кад је 97 одсто грађана сматрало да је промоција науке неопходна.

 

 

Нажалост, за промоцију науке у Србији издвајају се средства у износу од само 0,5 одсто ионако скромног буџета за науку. Упркос томе, испоставља се да пет година након оснивања чак 43 одсто грађана зна шта је ЦПН, што га чини препознатљивијим од многих установа са вековном традицијом. Наиме, на питање „У којој мери сте упознати са радом Центра за промоцију науке“, 31 одсто грађана одговара да је чуло за Центар, док 10 одсто повремено прати активности Центра.

 

 

Поређење са величином испитиваног узорка објашњава зашто у Београду око 150 до 200.000 људи посећује манифестације као што је „Мај месец математике“. Истраживање показује и да око 2 одсто грађана редовно користи и прати програме Центра, што скалирано на број становника Београда, објашњава посете од више стотина људи на трибинама, као и десетине хиљада посетилаца радионица, фестивала и ЦПН интернет сајтова.

 

nauk324

 

 

 

Током пет година, ЦПН је покренуо на стотине манифестација, радионица, предавања, трибина, фестивала, издавачких и медијских подухвата, са задатком да задовољи потребе грађана за знањем. Показује се да је ова потреба грађана потцењена. На питање „Да ли бисте куповали часопис који се на јасан и занимљив начин бави научним теммама?“, само 15,8 одсто популације одговара негативно, да их такав часопис не занима.

 

 

Око 39 одсто грађана би радо читало такав часопис, али није спремно да за њега извдоји новац. Међутим, чак 45 одсто популације би га куповало , при чему би 36 одсто било спремно да за њега плати до 300, а 9 одсто до 500 динара. Центар је ове сезоне покренуо први домаћи илустровани часопси за промоцију науке „Елементи“ чија је цена 290 динара.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 20 децембар 2015 16:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015