Logo
Одштампајте ову страницу

Тесла дани 2016

Оцените овај чланак
(1 Глас)

teslaputeviiiiiБЕОГРАД - Након успешног представљања културно туристичке руте Путевима Тесле кроз Србију на сајмовима туризма у Београду и Берлину, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије, Кластер путева културе ће овогодишњи велики јубилеј – 160 година од Теслиног рођења обележити једномесечном манифестацијом Тесла дани 2016.


Током читавог јула 2016. године, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, Ђорђем Станојевићем, временом електрификације и индустријализације Србије, биће широм Србије прослављен Теслин рођендан - 10. јул, најавио је Кластер путевима културе.


Због великог интересовања, за све оне који желе да се придруже Кластеру путева културе у обележавану великог јубилеја и организовању манифестације Тесла дани 2016, рок за слање предлога је продужен.

 

Пошаљите до 20. марта на имејл oОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
предлоге програма које бисте организовали у оквиру манифестације. Предлоге ће прегледати стручна комисија, дати своје мишљење и сугестије, а најбоље очекује посебно место у манифестацији Тесла дани 2016 и на културно туристичкој рути Путевима Тесле.


Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

 

На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче прича о Теслиној љубави према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.


Већ трећу годину за редом, манифестацију Тесла дани организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета. Специјална дешавања Тесли у част припремају разне чланице Кластера: Музеј Николе Тесле, Електротехнички факултет, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”, Туристичка организација Србије, Adrenalin Escape Rooms, Завод за проучавање културног развитка, Туристичка организација Ниша, Аеродром Никола Тесла Београд, Центар за културу и информисања, Kissaroo, Балкан магнет сувенири, Млади за туризам…


Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Електропривреда Србије, Шнајдер електрик и Тризма, а пријатељи пројекта Град Београд, Општина Неготин, AIESEC, Туристичка организација Београд, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковцаца, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, село Велебит код Суботице, Центар за промоцију науке и бројни други.


Више о Тесла данима прочитајте ОВДЕ а о сајту руте Путевима тесле - teslaways.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 15 март 2016 21:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015