Logo
Одштампајте ову страницу

Пројекат Хипатија – за жене у науци

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hipatijaaaaaБЕОГРАД - У оквиру пројекта Хипатија, који се бави охрабривањем девојчица за избор каријере у науци, 21. априла почиње кампања "Очекујте све".

 

Хипатија је, иначе, била грчка научница, прва историјски позната жена која се бавила математиком, астрономијом и филозофијом.


Ова кампања, како је најавио Центар за промоцију науке, има за циљ да се девојчице заинтересују за разне области науке, технологију, инжењерство и математику, као и да без устручавања изаберу позив који их инспирише.

 

Кампања ће ангажовати тинејџере кроз врло активне налоге на друштвеним мрежама: Facebook, Twitter, Instagram, Vimeo и TumbIr. Интернет сајт expecteverything.eu, прилагођен коришћењу путем мобилних телефона, позива кориснике да учествују у догађајима и активностима у 14 земаља кроз које ће откривати изненађујуће чињенице о науци и упознати научнике и научнице и њихове професије. 

 

У кампањи „Очекујте све“ комуницираће се језиком тинејџера, без потцењивања њихове радозналости и знања. Кампања схвата тинејџере не само као циљну групу, већ и као партнере, и позива их, заједно са студентима и комуникаторима науке, да дају свој допринос као писци и уредници блога „Очекујте све“, као и налога на друштвеним мрежама.


Истог дана, пројекат Хипатија ће лансирати hypatiaproject.eu сајт намењен наставницима, директорима школа, музејима, индустријском сектору и истраживачима, који ће им понудити сет алата и активности како би се предавања из области СТЕМ-а учинила родно сензитивнијима. Сајт ће садржати информације о пројекту и текућим догађајима.


Очекује се да пројекат допре до више од 100.000 наставника, 20.000 истраживачких институција и више од четири милиона студената.
Истраживања показују да начин на који се наука представља младима, у школи и и ван ње, није родно сензитиван. Штавише, млади Европљани, дечаци и девојчице и даље врло мало знају о разноликости каријера које се нуде у науци, технологији, инжењерству и математици (СТЕМ) и вештинама које је потребно развити уколико се за такве професије одлуче. Ова два фактора имају значајан утицај на ограничен број девојчица које се опредељују да студирају и раде у науци.


Хипатија је пројекат финансиран из програма Хоризонт 2020 Европске комисије, с циљем да заинтересује младе од 13 до 18 година за студије и каријере у области СТЕМ-а на родно сензитиван начин. Хипатија ће окупити научне центре, музеје, школе, истраживачке институте и представнике индустрије, као и експерте за питања родне равоправности и тинејџере.

 

 

Све ове групе радиће заједно на развијању садржаја и организовању активности и догађаја на националном и европском нивоу кроз 14 центара.
За сва евентуална питања молимо вас да контактирате координаторку пројекта Хипатија, Дубравку Вејновић, путем електонске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 април 2016 22:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015