Logo
Одштампајте ову страницу

Ноћ истраживача у 12 градова Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

istraБЕОГРАД - Седма Ноћ истраживача у Србији одржаће се у петак, 30. септембра у дванаест градова широм земље, ове године под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи“.


У више од 250 градова одржаће се ова манифестација која има за циљ да пре свега младима, приближи посао истраживача и укаже на све начине на које храбри научници мењају свет на боље.


У прошлогодишњој, јубиларној, десетој Ноћи истраживача учествовао је 1,1 милион грађана заједно са 18.000 истраживача у 280 градова Европе и света.


Ноћ истраживача у Србији одржаће се у чак 12 градова: Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Пожаревцу, Петници, Инђији, Зрењанину, Панчеву, Шапцу и Суботици а улаз на све догађаје биће бесплатан.


“Циљ Ноћи истраживача је да промовише научну каријеру као избор младих и неопредељених. Школарци, као циљна група, било основци или средњошколци, су они којима треба да скренемо пажњу на значај науке, а истовремено да им покажемо колико је наука забаван и креативан посао. Иако смо одавно превазишли стереотипе о научницима у филмовима, у стварном свету стереотипи и даље постоје и крајње је време да их се решимо. Из тог разлога покушавамо да на свакој манифестацији Ноћи истраживача, сем истраживања и професионалног живота, покажемо хобије и друга интересовања научника из приватног живота”, објаснила је др Тања Аднађевић, научна сарадница Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" и координаторка Ноћи истраживача.

 

istraive

 

Миграције - тема истраживача


Миграцијама ће се, последњег петка у септембру од 17 до 22 часа, бавити програм Ноћи истраживача у Београду, Нишу, Крагујевцу, Пироту, Пожаревцу, Инђији и Петници.


У Београду истраживачи ће дочекати посетиоце на Калемегдану, код фонтане “Борба” и на Савском шеталишту, Музеју Вука и Доситеја, Француском институту и Бараноyа Цаффе Бару. У Пожаревцу на Главном тргу, у Улици Бранка Радичевића и Првој гимназији у Крагујевцу, затим Тврђави и Летњој позорници у Нишу, централним улицама Пирота, пешачкој зони у Инђији и у Истраживачкој станици Петница, све радознале умове који одлуче да прошетају стазом знања очекују одговори на питања шта су то миграције, какве могу бити, зашто се људи селе, и зашто миграције постоје и у музици, језику и међу птицама.


Уобичајно је да сви путеви воде у Београд, али ће истраживачи кренути у супротном смеру. Први пут ће сви градови имати истоветан програм. За оне који воле да се такмиче, и побеђују, спремна је посебна забава у којој ће они најхрабрији добити прилику да победе екипу научника у квизу знања или у друштвеној игри. Истраживачи ће посетиоце повести на четири стране које воде различитим путевима и местима до заједничке истине. Викимедијанци ће показати посетиоцима како се праве стазе сазнања у највећој он-лине енциклопедији, док ће школарци вршњаци показати како се постаје научник.


Од еволуционих биолога следи прича на занимљив и јасан начин, кроз игрице, квиз и различите програме симулације, која има за циљ да проведе и упозна са еволуционим механизмима и миграцијама. Кроз ЕУ ћошак сви заинтересовани добиће прилику да прате научне и личне приче истраживача и сазнају како је могуће уз помоћ Европске уније испунити научне снове. Истраживање различитих научних феномена - и у ЕУ и у Србији, уз помоћ различитих стипендија и европских пројеката, представиће наши успешни и млади истраживачи.

 

istra1

 

„Кул“ наука


У Новом Саду, Зрењанину, Суботици, Инђији, Шапцу и Панчеву од 16 часова па све до поноћи кроз COOL науку – наука ниских температура, посетиоци ће имати прилику да виде многобројне COOL експонате и учествују у интерактивним радионицама којима је циљ да покажу колико је наука COOL. На истом месту моћи ће да попричају на COOL теме са нашим COOL научницима, уз COOLT посластицу – научни сладолед.


Већ од 15 сати у тржном центру БИГ почиње програм за најмлађе Новосађане – Научно игралиште, а до 22 сата ће посетиоци уживати у занимљивим експонатима, интересантним радионицама, уз сладолед разговарати са научницима… Они старији позвани су у клуб Квотер од 20 сати, где их чека предавање о пиву, као и дегустација специјално направљеног напитка од хмеља са тајним додацима, изложба фотографија АРТ ОФ ФИЗИКС, већ традиционални научни квиз и одлична свирка бенда МистакеМистаке.
Као увод у ову Ноћ, Новосађани су позвани да већ 23. септембра присуствују научно-популарном предавању “Ледено доба”, професора Млађена Јовановића у клубу Квотер, од 20 сати.


Научно-популарни програм од 16 па до 22 сата, очекује и Зрењанинце у Културном центру, Суботичане код Зелене фонтане, Шапчане на Главном тргу и Панчевце у центру града.


“Оно што примећујемо у свету последњих неколико година је да, `штребери` коначно почињу да добијају пажњу коју заслужују, да знање и иновативност чак постају тренд. Оно што ми научници, одавно већ знамо, а сада желимо да поделимо са свима, јесте та `cool` страна науке - не само кроз интересантне научне теме и експерименте већ и кроз заиста кул научнике који ће бити ту у овој Ноћи да вам покажу неке кул демонстрације, да вас науче нешто о науци ниских температура, да поделе са вама своја искуства са жонглирањем, перкусијама и осталим кул стварима којима се баве када се не баве науком. А затим, након ове ноћи кул науке, у оквиру Цоол&Хот пројекта Ноћи истраживача вас у 2017. години чекамо са причом о најактуелнијим и горућим темама којима се наука бави”, поручује проф. др Тијана Продановић, са новосадског ПМФ-а, програмска директорка манифестације у Новом Саду.


Ноћ истраживача финансирана је из програма „ХОРИЗОНT2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска Кири.


У Србији под именом Ноћ истраживача постоје два пројекта ReFocuS и Cool&Hot.


Координатор ReFocuS пројекта је Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” са партнерима Природно математичким факултетом из Ниша, Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац и Центром за промоцију науке.


Пројекат Cool&Hot координира Факултет техничких наука Нови Сад са партнерима Природно математичким факултетом из Новог Сада, Креативно едукативним центром, Високом техничком школом струковних студија Зрењанин, Удружењем научних комуникатора и Центром за промоцију науке.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 септембар 2016 12:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015