Logo
Одштампајте ову страницу

Има ли науке у хомеопатији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

homeopatija3434БЕОГРАД - Центар за промоцију науке данас, у 19 часова, у Великој сали Студентског културног центра, организује ЦПН трибину „Хомеопатија, медицина на странпутици?“, са идејом да стручњаци из разних области том приликом разговарају има ли науке у хомеопатији.


На трибини учествују: др Зоран Радовановић, епидемиолог и председник Етичког комитета Српског лекарског друштва; др Милош Бајчетић, Институт за хистологију, Медицински факултет у Београду; др Горан Кнежевић, Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет у Београду, као и представник Секције за хомеопатију Српског лекарског друштва. Модератор трибине је Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи у Центру за промоцију науке.


У Центру су кроз трибински програм са посебном пажњом отваране теме о псеудонаукама - о ХААРП-у, астрологији, антивакциналном лобију, као и читавом спектру друштвених ирационалности, распрострањеним заблудама, сујеверју и ненаучном мишљењу. Међутим, хомеопатија није досад била тема ових дискусија.


И не само то – хомеопатија, која се критички анализира из перспективе науке, заправо никада није била тема неког већег јавног догађаја, отвореног за грађане. Установе које су традиционално окренуте науци тешко налазе подршку да о овој теми отворено говоре и стога су многа питања неразјашњена.


Пре свега, на чему се хомеопатија заиста заснива? И шта је она уопште? Како је ова метода ушла у регулативу и да ли то заиста има подршку научника? Да ли сви они који држе хомеопатску праксу смеју да се баве лечењем? Колико је шарлатана, а колико лекара у овом послу? Колико су хомеопатски препарати безбедни? И најважније, да ли вам хомеопатија може помоћи?


Нудећи наду оним људима којима медицина трентуно не може помоћи, хомеопатија је најдаље отишла од свих квазинаука данас – окупила је посвећене поклонике, обезбедила дозволе за дистрибуцију препарата, стекла медијску подршку, па чак привукла медицински кадар. На другој страни, хомеопатија има силних мука да прибави иоле значајније доказе да је заиста делотворна у лечењу.


Улаз за све заинтересоване је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 септембар 2016 21:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015