Logo
Одштампајте ову страницу

Нови елементи о контроверзном односу Београда и Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

elemtnieБЕОГРАД - Нови „Елементи“, у продаји уочи новогодишњих празника, кроз серију илустрованих мапа, десет ауторских текстова, цртеже и графиконе, доносе у седмом броју темат под насловом „У сенци белог града“, посвећен дугорочно актуелном и помало контроверзном питању односа Београда и Србије.


Центар за промоцију науке организује представљање седмог броја часописа Елементи, за зиму 2016/17, у четвртак, 29. децембра, у 15 часова, у Културном центру „Град“.


Опадање популације и старење становништва данас представља један од највећих друштвених изазова у Републици Србији. Ово питање је већ дуго тема и за домаће научнике, док у јавности изазива различите потресе, а често и много неспоразума. У том процесу, Београд игра централну улогу – док по броју становника Србија у једној деценији изгуби град величине Новог Сада, годишње се у Београд пресели град величине Сомбора.


Демографија и тешка питања


Ова демографска ситуација отвара пуно тешких питања. Зашто је Београд тако болна тема за пет милиона грађана Републике Србије који не станују у престоници? Да ли за своје димензије Србија има превелики главни град? Како се ова несразмера огледа у демографским подацима и картографији, а како у економији, култури, одбрани, екологији, јавном здрављу, инфраструктури?


Уз тему броја, Елементи доносе и приче о цивилизацији хлеба, новим господарима хране, сиромаштву, суициду, хормонима, Лајбницу, Хитлеру, Словенима, путу на Марс и контакту са другима. Часопис у издању Центра за промоцију науке има 108 страна, богато је илустрован и у потпуности урађен у домаћој продукцији. Цена часописа је скромна, само 290 динара, а љубитељи имају и могућност претплате.


Седми број се премијерно нашао у продаји на ЦПН трибини ”Основе geek културе” у понедељак, 26. децембра, док ће се у књижарама и на киосцима широм Србије наћи 29. децембра.


На промоцији, где ће се окупити аутори, илустратори и пријатељи магазина, говориће помоћници уредника Ивана Хорват, Никола Здравковић и Јована Николић, као и главни уредник Слободан Бубњевић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 28 децембар 2016 20:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015