Logo
Одштампајте ову страницу

Славни математичар Седрик Вилани у посети Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

MATEMATIKA45454БЕОГРАД - Математичар и добитник Филдсове медаље Седрик Вилани боравиће наредне недеље у Новом Саду, Београду и Нишу у кампањи промоције науке.


Вилани који је и директор Института Анри-Поенкаре Универзитета Пјер и Марија Кири у Паризу, као и аутор више дела намењених популаризацији науке, поред градова у Србији, обићи ће и Тирану, Приштину, Љубљану, Загреб, Сарајево и Скопље, најавио је Француски институт.


Вилани ће у четвртак, 6. априла од 10.00 до 10.30 у Ректорату универзитета у Новом Саду одржати предавање "Како се радјају идеје", док ће од 18 до 20 часова у Центру за промоцију науке у Београду говорити о "троугловима, гасовима, наградама и људима".


"Геометрија, економија и теорија гасова, чини се, немају никакве везе једне са другом, па ипак, у свету математичких идеја, могу да се сретну и толико различите области, као што се догодило током мојих истраживања. Такви сусрети идеја су научно богатство, али представљају истовремено и људске сусрете", рекао је Вилани.


Он ће у петак, 7. априла у Гимназији "Светозар Марковић" у Нишу од 9.45 до 10.45 на француском одржати предавање "Када је планета Земља била сувише млада за Дарвина".


Улаз на сва предавања је слободан, а Вилани ће у Новом Саду и Београду говорити на енглеском језику.


Вилани је 2010. године добио Филдсову медаљу која се додељује на сваке четири године математичару млађем од 40 година.


Медаљу додељује Међународни конгрес Међународне математичке уније и сматра се највећом наградом коју математичар може да добије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 март 2017 15:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015