Logo
Одштампајте ову страницу

Србији oмогућено да користи светски програм за сателитско снимање Земље

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zemljasatelititВлада Републике Србије донела је ове седмице на својој седници Закључак о усвајању Споразума о сарадњи између Европске комисије и Владе Србије о сарадњи у области приступа подацима и коришћењу „Сентинел“ података, Коперникус програма.


Ради се о највећем светском програму за сателитско снимање планете Земље, вредном близу 7 милијарди евра. Република Србија једина је држава којој је понуђен бесплатан приступ свим подацима, а да није чланица Европске уније.


Ово је остварено захваљујући Институту БиоСенс из Новог Сада који је победио на европском такмичењу најбољих пројеката на коме је учествовало више од 200 пријављених организација из целе Европе.


Приступ овим подацима од посебног је значаја за домаћу пољопривреду, мала и средња предузећа која ће од сада моћи, да на глобалном тржишту понуде своје иновативне производе засноване на употреби Сентинел података.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 јул 2017 14:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015