Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал науке – један на један са целим светом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

FestivalnaukefcБЕОГРАД - Од 14. до 17. децембра на Београдском сајму ове године расте цео свет научних изазова који ће један на један провести све заљубљенике у науку кроз најузбудљивије научне приче данашњице и веома извесне и никад ближе будућности.

 

Током четири дана трајања фестивала, у четири хале Београдског сајма на фестивалу ће бити приказане 53 различите поставке и 4 изложбе, док ће на Научно-фантастичној бини у Хали 5 своје знање са публиком поделити научници из седам различитих земаља.

 

На првом Фестивалу науке, који је одржан у згради Геозавода 2007. године учествовало је 150 научника и 12 институција, а уласком у другу деценију постојања, на 11. Фестивалу науке учествоваће више од 60 научних и образовних институција и преко 700 научника. Тако ће овогодишњи фестивал провести све посетиоце кроз најузбудљивију и највећу научну авантуру у региону.

 

Свет интерактивних поставки Наука без престанка дочекаће радозналце свих узраста са оригиналним научним изазовима. Заљубљеници у животиње моћи ће да се упознају са највећом звездом из света диносауруса, завире у најужурбанију и најмању метрополу на свету, а сазнаће и који је то најпознатији светски путник који нашу планету обиђе за 80 дана. Шта се дешава нашем телу приликом чеоног судара аутомобила посетиоци ће моћи да открију у нашем јединственомм симулатору, а биће у прилици да на лицу места савладају и преко потребне кораке прве помоћи. Спојем технологије, науке и историје, наша славна археолошка прошлост добиће раскошан нови живот у виртуелној стварности и то у години у којој Археолошки интитут САНУ обележава седамдесет година постојања.

 

Они који су наклоњенији свету рачунара видеће на очигледним примерима колико се невероватно увећала брзина протока информација на интернету од његовог настанка до данас и колико је олакшано преузимање омиљених садржаја са нета. Премештајући причу о покрету и брзини у свет природе посетиоци свих узраста ове године моћи ће да се опробају – један на један - у јединственој трци у којој ће покушати да престигну једну сасвим просечну жирафу или пак да побегну од медведа. У духу научних изазова, они најзнатижељнији моћи ће да провере да ли само уз помоћ сопствене енергије и нашег научног бицикла могу да осветле своју собу, спреме себи укусан оброк или допуне свој мобилни телефон.

 

 

Генерални спонзор Фестивала науке, Нафтна индустрија Србије откриће посетиоцима због чега је нафта и даље незаменљива у савременом начину животу, као и то на основу којих закона физике уз малу помоћ горива раде наша омиљена превозна средства. Уз све то, посетиоце очекују и спектакуларни експерименти са оригиналним, експлозивним и увек науком добро поткованим гостима изненађења!

 

Централна тема овогодишњег фестивала јесте покрет, па је тако и једна од најважнијих новина управо научни полигон који носи то име Наука у покрету. Ова зона са интерактивним поставкама натераће посетиоце да размишљају о покрету као никада до сада и по први пут ће спојити покрет и науку и показати свим посетиоцима да иза полуга, циркуских вештина, кошарке, мачевања и других спортова и нашег тела стоји физика, хемија, медицина, односно наука.

 

Најбољи основци и средњошколци Србије, приказаће своје идеје у зони Експертинејџери, где це њихове несвакидашње научне поставке из области математике, физике, роботике, програмирања, хемије, па цак и психологије бити доступне посетиоцима научне поставке из области математике, физике, роботике, програмирања, хемије. Мала зона ће најмлађе посетиоце фестивала провести кроз свет науке уз њиховом узрасту прилагођене експерименте, игре и вежбе инспирисане како нашом планетом, тако и целим свемиром.

 

Научно-фантастична бина ове године угостиће научнике и научне комуникаторе из целог света. Из САД, земље партнера Фестивала науке долази Стив Вулф, човек без чијег познавања науке не би постојале бројне (не)могуће мисије у холивудских филмовима! Француске боје браниће трупа La Belle Apocalypse која ће уз помоћ физичара објаснити како настају све оне циркусантске тачке од којих застаје дах. Пољски тим Хеwелиусзе Науки на Фестивалу науке тражиће тајне научне агенте, док ће Хемијски факултет Универзитета у Београду на оригиналан начин спојити свет науке са омиљеним филмским остварењима и раскошном филмском музиком коју сви волимо.

 

О томе шта чини савршен шут на кош за три поена, које законе физике никако не смемо да прекршимо док смо у кухињи и како ће изгледати окршаји бактерија и антибиотика у блиској будућности биће речи на још једном фестивалском новитету – Малој научној бини која ће угостити бројне домаће научнике и покренуте разговоре, једна на један, о низу занимљивих и важних научних тема.

 

Фестивалске карте, по цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације, поред поменутих продајних места, карте ће моћи да се купе и на самој локацији – Београдском сајму. Карта важи за један фестивалски дан у халама 7, 8 и 9, као и за халу 5, у којој је смештена експлозивна Научно-фантастична бина. Деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.

 

Генерални спонзор Фестивала науке пету годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације. На овај начин НИС и Фестивал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније.

 

Девети пут заредом, Пријатељ манифестације је мтс. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам. Земља партнер Фестивала науке је Америчка Амбасада. Подршка фестивалу су Центар за промоцију науке, Аустријски културни форум, Амбасада Израела и Француски институт.

 

Спонзори једанаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, Ерсте банка, National Geographic, Samsung и Grafix.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 децембар 2017 17:11
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015