Logo
Одштампајте ову страницу

Представљен предлог новог пројекта ТЕСЛА

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vincaaaaaaa676767БЕОГРАД - На скупу организованом протекле седмице на основу иницијативе Светске академије уметности и науке намењеном интензивирању сарадње у науци и техонолигији у региону југоисточне Европе разговарано о завршетку изградње Акцелераторске инсталације ТЕСЛА у Винчи.

 

Применом модела Европске организације за нуклеарна истраживања ЦЕРН треба да се иницира покретање „Новог пројекта ТЕСЛА: наука, технологија и медицина за одрживи развој југоисточне Европе“, којим треба да се осигура завршавање изградње великог корисничког постројења у Институту „Винча“ у Београду – Акцелераторске инсталације ТЕСЛА. Успешном реализацијом овог пројекта био би дат велики допринос истинској и трајној интеграцији српске науке у европску и светску науку, речено је на скупу.

 

Отварајући скуп, Мирослав Лутовац, директор Сектора индустрије ПКС, истакао је значај српске сарадње са ЦЕРН-ом која траје још од 2012. године. У жељи да побољша ту кооперацију, ПКС је маја 2017. године оформила Групу за акцелераторске технологије, а на основу иницијативе Института за нуклеарне науке у Винчи.

 

„Основање Групе дошло је у жељи да се посвети посебна пажња могућностима да се од ЦЕРН-а стекну високотехнолошки послови који би допринели технолошком развоју Србије. Са те стране уочена је разноврсност и висок ниво знања које имају српске компаније које се налазе у саставу Групе. Тренутно је ту 23 компаније чији је циљ да развијају и примене акцелераторске технологије. Наше мишљење је да ће завршетак изградње ТЕСЛА инсталације кроз Нови ТЕСЛА пројекат, довести плодни наставак развоја и примене акцелераторских технологија у Србији, као у Винчи тако и у другим компанијама у саставу Групе. То ће бити чиста шанса за те компаније да директно уђу на европска и светска тржишта. Због свега тога, ПКС снажно подржава Институт у Винчи да заврши градњу ТЕСЛЕ“, рекао је Лутовац.

 

На скупу су имали запажена излагања бројни учесници из регионалне научне заједнице. Иво Шлаус, почасни председник Светске академије уметности и науке, говорио је о важности међународне научне сарадње, осврћући се на најпознатије примере те сарадње који су остварени на југословенском простору током протеклих деценија, док је Небојша Нешковић из Института за нуклеране науке Винча дао више детаља о самом пројекту ТЕСЛА.

 

Поред представника научне заједнице из Србије, Румуније, Македоније, Словачке и Италије, на скупу је посебно представљено функционисање Групе за акцелераторске технологије које је објаснила Ана Раичевић, секретарка Удружења за металну, електро индустрију, руднике и металургију ПКС у чијем саставу се налази и Група за акцелераторске технологије.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015