Logo
Одштампајте ову страницу

Само је жена могла да открије тајну о настанку човека

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dzjenansnsКршећи правила која је поставила доминантно мушка научна заједница и храбро закорачивши изван своје зоне у свет животињског царства средином прошлог века двадесетшестогодишња Џејн Гудал, иако без формалног образовања, уздрмала је свет науке својим открићима о шимпанзама.

 

 

Њен инспиративни животни пут и научни рад окосница су награђиваног документарца „Џејн“ који ће пред домаћом публиком премијерно бити приказан 14. марта од 18 часова у Културном центру Београда.

 

Улаз  je слободан.

 

„Кад сам први пут гледала филм, осетила сам снажну носталгију, било је нечега веома стварног и неспутаног“, рекла је др Џејн Гудал, оснивачица института „Џејн Гудал“ и амбасадорка мира Уједињених нација. „Филм приказује какве су ствари заиста биле, износи људске карактере, нарочито мој и Хугов, на веома интиман начин. Вратио ме је у најбоље дане мог живота онако како ниједан документарац до сада није.“

 

Филм „Џејн“, настао у продукцији National Geographic, режирао је хваљени редитељ Брет Морген („Kurt Cobain: Montage of Heck“, „The Rolling Stones: Crossfire Hurricane“), а премијерно је приказан у септембру прошле године на чувеном Међународном филмском фестивалу у Торонту. Говорећи о томе зашто се одлучио да на велико платно донесе причу о овој несвакидашњој научници и боркињи за угожене животињске врсте, Морген има сасвим једноставно објашњење.

 

„У овој причи највише ме је заинтересовала борба за признање једне жене, нарочито у време кад је Џејн радила“, наводи он. „Овај филм је у великој мери љубавна прича, с тим да није реч о љубави између мушкарца и жене, већ између жене и њеног рада.“

 

                                                          majmunceee

Научна трибина

 

Више од сто сати до сада невиђених снимака направљених у танзанијском националном парку Гомбе током шездесетих година XX века. Радња почиње 1960. године када Џејн, тада двадесетшестогодишња Британка, вођена само својом љубављу према животињама креће у прву експедицију са циљем проучавања шимпанзи. Стрпљиво градећи поверење животиња, ускоро је доспела на насловне стране када је открила да су шимпанзе веома интелигентна бића са друштвеним животом, способна да користе алате да би дошле до хране. Након што је 1964. године National Geographic послао холандског филмаџију Хуга ван Лавика да забележи њен рад, њих двоје су се заволели, али су професионалне обавезе, епидемија дечије парализе и насиље међу шимпанзама угрожавали идиличан однос овог пара. Иако је у филмовима и књигама много тога речено о раду др Гудал са шимпанзама, о њој као жени у научном свету, али и о њеном приватном животу зна се мало тога. Сада, док Џејн проучава шимпанзе, а ми проучавамо њен живот, видимо како се родила љубав и како се борила да направи равнотежу између брака и мајчинства и свог животног сна.

 

У сарадњи са београдским Фестивалом науке, пре пројекције филма у дворани Културног центра Београда са почетком у 18 часова биће одржана научна трибина на којој ће се, инспирисани радом и залагањима Џејн Гудал, говорити о подизању свести о угроженим животињским врстама у Србији. Утицај људи на природу погубнији је из дана у дан, што се посебно огледа кроз примере загађивања животне средине, уништавања природних станишта и нестанка врста. Према проценама светских организација, на сваких сат времена са наше планете нестану четири врсте! У Србији се претпоставља да је чак 429 животињских врста пред истребљењем, од чега је 66 врста сисара и 273 врсте птица.

 

На трибини у КЦБ-у биће речи о примерима добре праксе који се спроводе у нашој земљи, као што је случај са мрким медведима, јесетрама и белоглавим суповима, али ће бити истакнути и негативни примери са катастрофалним последицама као и напори да се сачува последњи пар орлова крсташа, врсте која се налази на државним симболима Србије.

 

                                                     

Учесници разговора биће Душка Димовић, директорка WWF програма у Србији, др Милан Пауновић, директор Природњачког музеја у Београду, др Саша Маринковић из Фондације за заштиту птица грабљивица и Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, а у улози модератора наћи ће се Рамбо Амадеус, наш познати музичар и еколошки активиста.

 

Након премијере у Културном центру Београда, филм „Џејн“ имаће телевизијску премијеру 18. марта у 21:55 на National Geographic, а тог дана овај документарац биће емитован у 172 државе на чак 43 језика.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 март 2018 14:02
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015