Logo
Одштампајте ову страницу

Сивота – тамо где природа и плаже испуњавају ваша очекивања

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sivotaaaaaaaСивота има петнаест плажа за свачији укус, свако ће пронаћи барем једну која му одговара. У зависности од тога шта преферирате можете да бирате да ли ћете посетити плажу Писину, Мега Амос, Зери, Деи, Завију, Белу Враку…

 

Боја мора варира од временских прилика, па тако по сунчаном дану боје бивају раскошније и достижу плаветну, тиркизну ноту. Нема баш азурно плаве као на Лефкади, али зато има много природне хладовине, боровине и маслињака. Када је облачно време, због гајева који се уздижу над обалом море добија смарагдну боју.

 

О каквим је лепотама реч, погледајте у видео запису:

 

 

 

Спектакуларан залазак сунца на Галикос Молосу

 

Да кренемо од најближе, градске плаже, Галикос Молос. Свима који су смештени у центру Сивоте и у близини луке, најближа је градска плажа Галикос Молос, до које се стиже уређеном и обележеном стазом. Прилично дугачка, уска, шљунковита плажа са кристално чистом и топлом водом. Улаз у воду у једном делу је пешчани али већим делом је шљунковит.

 

На плажи се налази кафе бар са лепо уређеним двориштем и природним хладом, а у позадини су апартмани за издавање. Мада нисам баш сигурна да су у функцији. Иза се налази нешто што подсећа на мини зоо врт, видесмо козице, кокошке и петла који се повремено оглашавао.

 

Овде је принцип да уз пиће добијате две лежаљке и сунцобран на коришћење (кафа 2,5е, пиће 2-3е, пиво 3-3,5е или сладолед око 2-2,5е). Нисам сигурна како је у сезони. Коришћење туша се наплаћује 0,50е.

                                      gradskaplaza

Плажа ми се допала. На Галикос Молосу сунце иде на починак касно, око 21-21.30 часова и овде ћете уживати у спектакуларном заласку сунца.

 

Над морским огледалом, сунце прелази читав низ сеоца која се тискају између мора и брежуљака, смешећи се раздрагано и мамећи ме да останем ту на морској риви и уживам у представи.

 

Прозрачна белина брзо ишчезава, замењује је жути и црвени бљесак залазећег сунца. Посматрам вече како осваја, боје како лагано нестају.

 

“Море иде напред, малим, белим таласима, а сунце, простирући своју пламену реку прави пламени пут од растопљеног метала до саме обале”

 

Плаже Зери и Ставедо – добар избор за породице са децом

 

Када се продужи на север, ка Игуменици, на 900 метара од луке налази се плажа Зери. Плаже Зери и Ставедо су смештене једна до друге, дели их само један мол. Зери је дивља плажа док је Ставедо уређена и на њој се налази таверна Ставедо, по којој је плажа добила име.

 

Лепа тиркизна боја мора, чиста вода, могућности за водене спортове и мини аква парк у позадини карактеришу плажу Ставедо. Аква парк са базеном и неколико тобогана у јуну није радио и изгледа као да му је потребно озбиљно реновирање.

 

Плажа је уска, делом пешчана, делом шљунковита са топлом водом и релативно постепеним уласком у воду, док је дно прекривено белим песком, што је чини добрим избором за породице са децом.

 

Коришћење лежаљки и сунцобрана је уз поручено пиће. На располагању су тушеви и кабине за пресвлачење. Цене су исте као и на градској плажи. За оне који долазе колима обезбеђен је бесплатан паркинг. На плажи се налази и малени док за чамце и бродиће, који се могу изнајмити за обилазак Сивоте.

 

Плажа Деи или ти ЕПС – под окриљем маслињака

 

Деи плажа или електрични стуб, јер испод ње подводно иду каблови који воде струју на острво Крф. До плаже се може стићи пешице, а од центра је удаљена око 1,5 км. Дугачка плажа са крупним, белим шљунком и чистом водом предивне плаветне боје. Дубина почиње одмах, нема постепеног улаза у воду, а због крупног шљунка и каменчића патике за воду су обавезан реквизит.

Плажа је мирна и ушушкана, са доста природног хлада (чак се и бесплатан паркинг налази у хладовини), а краси је велики маслињак у позадини. На располагању је и кафе бар са лежаљкама и сунцобранима, мада нико није прилазио да наплати.

Уколико не желите да користите услуге кафића, на самој плажи или испод дрвећа има довољно простора да поставите свој мобилијар. Поред ње је плажа коју зову Канапче, врло интимна, делом нудистичка, а до које се стиже уз помоћ канапа! Ми до Канапчета не стигосмо.

Занео ме је чаробан пејзаж на Деи плажи: врело сунце, ведро небо, спори и сјајни таласи играју се са белим једрилицима што пузе по пучини ка чудесном Крфу, који се назире у даљини.

 

Плажа Бела Врака – тамо где се море може препешачити

 

Признајем да смо имале среће у нашем освајању плажа Сивоте.

 

Јесте да би фотографије са Беле Враке изгледале много лепше да је било више сунца, но било би врло напорно ићи узбрдо-низбрдо пешице по врућини. Стиже се за 15-20 минута лаганог хода из центра места.

 

Пре скретања за Белу Враку, обележен је прилаз луксузном Сивота Диамонд спа ризорту. Мало сам завирила по комплексу али нисам фотографисала… Базени на ивици изгледају баш сензационално, но преферирам купање у мору.

 

До атрактивне плаже Беле Враке долази се из луке узбрдицом која води од хотела Филакас. Када дођете до највише тачке, видећете обележено одвајање, једно до плаже Карвуно, друго до хотела Агиос Николаос и Орнела и трећа до плаже Бела Врака.

 

Бела Врака је један од симбола Сивоте, препознатљива по свом пешчаном спруду који спаја копно са острвцетом Муртемено, дивљим и ненасељеним. Специфичност ове плаже је што се овде море може препешачити. Несвакидашњи угођај, који не треба пропустити!

Плажа је мала, пешчана, плитка, смештена међу шумама, брежуљцима и луксузним ризортима. Није уређена, па све што вам је потребно понесите са собом. Патике за воду су пожељне.

 

                                                          lepotasivota

 

Овде се налази британска школа једрења, па је увек гужва, што помало квари утисак.

 

Препорука је да до ове плаже не идете колима, јер не постоји адекватан простор за паркирање. Пут је веома узан и стрм, а аутомобили паркирани дуж пута, па немате где да се окренете. Мислим да је у сезони ситуација још гора.

 

Плажа је атрактивна за видети! А можете се опробати и у спортовима на води.

 

На острвцу Муртемено

 

Ако се продужи мало даље, узаним путељком кроз шумицу, на острвцу Муртемено, излази се на безимену плажу.

 

Позадина плаже је прилично неугледна и запуштена. Постављено је пар сунцобрана и лежаљки и обележено је да је намењена гостима хотела Свети Никола или Агиос Николас. Нико не легитимише туристе, па је користе и они који нису гости хотела на сат-два, јер нема баш потребе за дужим задржавањем.

                                                   suncobrani

И ова плажа је пешчана, вода је чиста, пријатна за купање, неке чудне зеленкасто смеђе боје, као да није Јонско море. Да ли због рефлексије околног дрвећа или недостатка сунчеве светлости, не знам.

 

Леп поглед пружа се на острвце Агиос Николас, на којем се налази љупка плажа Диапори, до које се може доћи чамцем или такси бродићем из луке.

 

Поглед блуди и на континентални део Сивоте, где су раскошни хотели и виле са фантастичном панорамом, савршено уклопљени у пејзаж са богатим зеленилом шума и заводљивим лепотама Јонског мора.

 

У прилог чему говори и видео:

 

 

Романтична Карвуно плажа

Са Беле Враке у повратку свратисмо на плажу Карвуно. Од луке је удаљена око 600 м и до ње се може доћи пешице, али уз успон.

 

Плажа је добро организована. Има бесплатне тушеве, лежаљке и сунцобране чије се коришћење наплаћује 5е (сет две лежаљке и сунцобран), док је у сезони скупље. У ту цену није укључено пиће.

 

Карвуно је мала, интересантна плажа. Највећим делом је посута ситним песком и шљунком. Некада је била каменита, што се и види у једном делу. Вода је савршено чиста и прилична топла. Смарагдне је боје због зеленила и шума које се спуштају скоро до саме плаже.

 

У залеђини су начичкани елегантни хотели и апартмани, што јој даје романтичну ноту.

 

Карвуно ресторан и плажни бар нуди лагане оброке (сендвиче, тостове, салате, пице) и рибље специјалитете. Цене су нешто више, тако нпр. грчка салата овде кошта 7е, а свуда је око 4-6е. Као и на већини плажа, ауто можете оставити на бесплатном паркингу.

 

Планирала сам да свратим и до лепо уређених хотелских плажа Агиос Николас и Орнела, али се наоблачило, те сам променила планове.

 

Извор: Pslanguagecafe.com/Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено среда, 25 јул 2018 12:47
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015