Logo
Одштампајте ову страницу

Амбасада Индије на 41. Међународном сајму туризма у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

spirutalialititiАмбасада Индије је на на 41. Међународном сајму туризма у Београду представила туристичке потенцијале простране и многољудне државе чија историја досеже више хиљада година у прошлост.

 

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и Амбасадор Републике Индије Субрата Батаћарђи свечано су отворили штанд Индије.

 

Јачање сарадње у области туризма била је једна од приоритетних тема приликом разговора уваженог Потпредседника Индије Венкаи Наидуа током његове посете Србији у септембру 2018. У Амбасади Индије у Београду сматрају да је туризам шанса за развој економске сарадње две државе.

                                                       

Индија је представила електронске визе (е-виза) за грађане Србије још 2016. У оквиру шеме, српски грађани могу путем интернета подносити пријаве за туристичке, пословне и друге визе. Подносиоци захтева добијају визу електронском поштом у року од пар дана. Србија је на ово позитивно одговорила и укинула визе грађанима Индије 2017.

                                                  sansajksjsj

Овакав режим је олакшао узајамне туристичке посете из обеју земаља. До сада је 2.000 грађана Србије извадило е-визе за Индију. Слично томе, неколико хиљада грађана Индије је користило безвизни механизам за путовање у Србију.

 

Амбасадор Батаћарђи је недавно изнео да услед импресивног привредног раста у Индији, многи њени грађани путују у иностранство као туристи. „Србија са својим прелепим пејзажима, чистом природом средином и фасцинантном историјом и културом може много тога да понуди великом броју туриста из Индије. Такође, постоји иницијатива за привлачење индијских туриста који посећују остале земље у региону,“ казао је амбасадор.

 

Такође, наставио је Батаћарђи, „Индију посећује велики број туриста из Европе. Већа заступљеност грађана Србије међу њима била би поздрављена. Укратко, туристички сектор нуди огроман потенцијал у наступајућим годинама“, оценио је амбасадор.

 

                     temekep

Индија, омиљено туристичко одредиште

 

У саопштењу из амбасаде поводом учешћа Индије на сајму у Београду, наводи се да је та земља омиљена дестинација туристима током целе године. У понуди су обиласци историјских и културних знаменитости, духовни, медицински, пословни, еко, сафари и спортски туризам, као и посете пустињама и природним резерватима, тропским плажама, невероватним Хималајима и другим планинама.

 

У амбасади сматрају да је међународни сајам туризма у Београду највећи туристички догађај у Србији и читавој Југоисточној Европи. Отуда Сајам туризма представља одличну платформу и пружа могућност индијском сектору туризма да представи ту земљу као водећу туристичку дестинацију...

 

Према последњим расположивим подацима, број иностраних гостију који су посетили Индију у 2017. је износио 15,54 милиона, повећање у односу на претходну годину када их је било 14,57 милиона. У том сегменту су приходи индијске индустрије туризма порасли са 22.42 милијарде долара у 2016. на 27.36 милијарди у 2017.

 

Индија је постала једна од значајних туристичких дестинација пре неколико година. Домаћи медији то приписују различитим напорима владе премијера Наренде Модија, који су омогућили да укупан домаћи производ (БДП) Индије расте годишње по стопи од седам одсто.

 

При томе је туризам један од сектора привреде који на годишњем нивоу непрестано расте брже од повећања БДП. Државни министар за културу и туризам Алфонс Канантанам је недавно изјавио да је сектор туризма у Индији у 2018. вредео 234 милијарде долара, повећање од 19 процената на годишњем нивоу. Томе су пре свега допринели домаћи туристи и то са 87 одсто.

                          kilimandhzoaro

Колико 2016. туристичка индустрија у Индији је процењена на готово 209 милијарди долара. Светски савет за путовања и туризам (WTTC) је у извештају за 2018. годину навео да је индијски сектор туризма трећи по величини у свету.

 

По министру Канантанаму Индија је највећи у свету послодавац у сектору туризма. У туризму је запослено 82,1 милион људи, који су, према министру, претежно били сиромашни. Индија има око 1,3 милијарди житеља.

 

Туризам постаје један од значајних покретача читаве привреде Индије пошто је у 2018. представљао 10 одсто номиналног БДП (када се не одбије инфлација). При томе је протеклих година расла брже него што је WTTC очекивао.

 

Све више Индуса туристички путује у свет

 

Седма најпространија земља на свету (3,3 милиона квадратних километара) нуди туристима велики избор: Индија на листи Организације за образовање, науку и културу Уједињених Нација (УНЕСКО) има 36 места светске културне баштине и 103 национална парка. Индија је дом Таџ Махала у Агри, тврђава по планинама Раџастана, светог града Варанасија и мноштва других привлачних места између врлети Хималаја и питомих плажа Гое.

 

Када се томе додају џунгле са тигровима, слоновима и неким од последњих азијских лавова, онда не чуди оцена стручњака да је Индија једна од најбоље позиционираних земаља у свету да искористи повећање светског тржишта авантуристичког туризма, путовања која подразумевају одређени степен ризика (замишљеног или стварног) и која можда захтевају одређене вештине и физичку спремност. Очекује се да то тржиште до 2023. године порасте на 1,3 милијарди путника.

 

С друге стране је, током 2018, према проценама WTTC, у иностранство туристички путовало 22.5 милиона Индуса. Та бројка би требало да до 2022. буде увећана на 50 милиона, сматрају у WTTC. Током протеклих седам година број туриста из Индије широм света је растао по просечној стопи од 10 до 12 одсто. Уз то, сматра се да су индијски туристи у групи оних који највише троше када су у иностранству. Очекује се да ће индијски туристи потрошити у иностранству 2022. године 45 милијарди долара, значајно повећање у односу на 23 милијарде током 2018.

 

Уопште, глобални туризам брзо расте. Према извештају Светске туристичке организације при УН (UNWTO), број долазака туриста широм света је у 2018, повећан за шест одсто, на 1.4 милијарде. Према UNWTO, велики део тог раста потиче од потражње за туристичким одредиштима на новим тржиштима, при чему Индија и НР Кина предњаче. У Индији је значајно повећан број младих међу становништвом, а то је комбиновано са брзо растућом средњом класом која сада обухвата 350 милиона Индуса и на располагању имају све веће суме новца. То су стручњацима снажни показатељи да ће Индија у наредним годинама наставити брз раст броја њених грађана који путују у иностранство.

 

Индија полаже велике наде у медицински туризам

 

Последњих година, Индија је постала једна од најпопуларнијих дестинација када је у питању медицински туризам. То се дешава захваљујући квалитетним терапијама, многобројним третманима, развијеној инфраструктури, стручној радној снази, минималним листама чекања, повољним ценама, итд.

 carobnobnobob

Индија је још 2015. била сврстана као трећа најпопуларнија дестинација за медицински туризам, који је у тој земљи вредео три милијарде долара. Те године је у Индију са медицинским визама ушло готово 234.000 људи. До 2017. број долазака је, према статистици индијских власти, више него удвостручен на 495.056 лица.

 

Према министарству туризма, индијски медицински туризам би до 2020. године могао да порасте за 200 одсто и достигне вредност од девет милијарди долара. Ради тога власти настоје да олакшају долазак људи који имају медицинске проблеме. Такође, у Индији нуде и традиционалне праксе попут јоге и Ајурведе. која своје принципе бриге за здравље (сваста) заснива на „целокупном опсегу живота“ и светом и природном начину живљења.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 фебруар 2019 23:07
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015