Logo
Одштампајте ову страницу

Замке за туристе: Како препознати лош ресторан

Оцените овај чланак
(1 Глас)

santorirannnananana545454Најбољи ресторани на путовањима најчешће су они за које морамо да се помучимо да бисмо их пронашли, било претражујући интернет или претрагом на лицу места. Преносимо вам седам савета које треба уважити ако желите као туриста да уживате у јелима локалне кухиње по пристојним ценама.

 

Правило "200 метара"

 

На Тргу светог Марка у Венецији тек 1 одсто ресторана воде локалци. Међу осталих 99 одсто много је оних који уопште немају правог кувара нити кухињу, него јела из замрзивача и микроталасну. У већини европских градова нећете наћи добар локални ресторан у кругу од 200 метара око најпопуларнијих знаменитости. Стога, да бисте нашли место на којем једу домаћи гости пожељно је удаљити се од центра.

 

Без фотографија

 

Улични јеловници на енглеском језику неки су од индикатора да треба продужити даље у потрази за другим рестораном. Ако је на табли или менију гомила јела, као и њихове фотографије – немојте се ни заустављати јер је готово сигурно да се ради о замци за туристе. Што је јеловник мањи, то је боље јер дугачке листе јела често указују на то да ће на сто стићи нешто из замрзивача. Нећете погрешити ни ако питате за „специјалитет дана“.

 

Има ли опушака?

 

У земљама које забрањују пушење у ресторанима, али су становници страствени пушачи – као што је то случај у Паризу, где се на грејаним терасама пале цигарете без обзира на ниске температуре, један од показатеља популарних ресторана могу бити и опушци. Било да су на плочнику или у пепељарама испред ресторана, могу указивати на то да сте набасали на ресторан у који домаћи гости радо залазе.

 

Без наговарања...

 

Вабилице испред ресторана лош су знак. Квалитетним ресторанима не треба додатна реклама јер се добар глас далеко чује, а ако вас неко вуче за рукав, то не мирише на добро. Исто важи и за обећања о бесплатним пићима или дезертима.

 

Препознајте туристе

 

Ако нисте сигурни треба ли да одете или останете у ресторану – ослушните који се језик говори. Чујете ли локалце или туристе? Осврнете ли се око себе и видите водиче, карте или друга „помагала“ за туристе, такође је боље отићи него жалити.

 

Погледајте на сат

 

Французи ручају од 13 до 13:30, а вечерају око 20:30 до 21 час, а већина их и не отвара до 19 час, 19:30. Италијани увече не устају од столова сатима, а једу најраније од 19:30. Није необично да су кухиње затворене од 14:30 до вечерњих сати. Шпанци једу и касније, у време кад се код нас ресторани већ затварају.

 

Капућино у подне?

 

Осим доба дана у које ручају и вечерају, пре путовања добро је и сазнати нешто више о навикама локалаца како бисте са сигурношћу могли да одаберете домаћи ресторан. Понуди ли вам конобар у Италији капућино у време ручка, то значи да сте сигурно на погрешном месту јер га Италијани пију само за доручак. У Напуљу је пак пизза прихватљива у време ручка, али у Риму се пећи пале тек увече. Иако свако правило има изузетака, добро отворите очи и уши пре наручивања како не бисте бацили новац у ветар.

 

Извор: Кућа добрих вести/Туристички свет


Последњи пут измењено четвртак, 20 јун 2019 14:08
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015