Logo
Одштампајте ову страницу

Коју робу смете да пренесете преко границе на повратку са летовања?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dkjfkjfkfkjfkГрађани Србије који ових дана крећу на летовање на неку од дестинација преко границе искористиће путовање и за куповину робе која је, из било ког разлога, повољнија у земљи где се путује.

 

Коју робу смете да пренесете преко границе на повратку са летовања?

 

Када долазе у Србији добро је да знају какаве су им обавезе. Према нашим прописима роба вредности до сто евра не подлеже царињењу и слободно се уноси у Србију без плаћања било којих дажбина. Преко те суме путници плаћају за предмете за домаћинство и себе попут обуће, гардеробе, тоалетног прибора и слично. Плаћа се царинска стопа од 10 одсто плус порез на додатну вредност који је 20 одсто за већину онога што се купује.

 

Може и лаптоп

 

Познато је да пословни људи без лапопа не иду ни на излет а камоли на летовање. Цариници дозвољавају да се ова врста рачунара и однесе и донесе када се путује. Међутим провериће да ли је реч о предмету личног пртљага или се ради о новом тек купљеном лаптопу. Уклико је у питању нова роба следи плаћање свих дажбина. Путници не треба ни да се труде и објашњавају да су уређај купили за сто евра. Цариник ће то лако открити.

 

Срећом па у већини земаља које су најчешће одреднице туриста из наше земље постоји могућност да се на робу која је тамо купљена врати оно што је дато на име ПДВ-а. Србија има прилично ниску општу стопу за ПДВ од 20 одсто-Рецимо у Грчкој је то 20 одсто, Хрватској 25, Мађарској 27 одсто. Исплати се вратити ПДВ. Та сума покрива и део царине уколико се она плаћа. Путници преко границе могу пренети одећу, обућу, лични накит ,видео камере и рекордере, диктафоне, камере, спортску опрему, апарате за дијализу. Све што спада у лични пртљаг не подлеже царињењу када се прелази граница.

 

Све што спада у лични пртљаг не подлеже царињењу када се прелази граница

 

У појединим земљама има и намирница које су због цене атрактивне за куповину. Много туриста се из Грчке поред магнета за фрижидер понесе понесу као сувенир и метални канистер са бар пет литара маслиновог уља или паквање малсина које је више намењено велепродаји него кућним потребама. Уколико улазе у дозвољену квоту нема проблема. Изузетака у појединим случајевима ипак има. Сви се сећамо да је у суседним земљама повремено долазило до епидемија свињске куге. То је утицало на забрану уношења и животиња и меса из тих земаља за све државе па и Србију. Зато пре већег шопинга треба проверити да ли је на снази забарна и за које намирнице.

 

Акцизини производи су увек изазивали посебну пажњу.Зато су за оне који се најчешће доносе а то су алкохолна пића и цигарете услови стриктно одређени. У Србији се може унети један литар жестоких пића попут ракије по особи. Цигарете су посебно занимљив артикал посебно ако се путује према земљама које имају фри-шоп продавнице. Туристи који ће пут Египта или Туниса имају ту шансу. Цигарете су у овим радњама јефтиније него у редовној продаји. Зато многи путници користе прилику да направе залихе. У Србију се може унети 200 комада цигарета или популарно речено један бокс. Љубитљи цигара и цигарилоса могу пренети 50 цигара или 100 цигарилоса. Ко воли сам да мота дуван лимит је 250 грама.

 

Сваки путник који стиже на границу треба да пријави робу коју има за царињење.

 

Извор: Каматица


Последњи пут измењено среда, 07 август 2019 14:18
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015