Logo
Одштампајте ову страницу

Округли сто: „Могућност сарадње у области екотуризма између Египта и Србије“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

egiptoooooooАмбасада Египта у Београду организовала је округли сто под називом „Могућност сарадње у области екотуризма између Египта и Србије“, у оквиру учешћа Египта као земља партнер 42. Међународног сајма туризма у Београду.

 

На округлом столу учествовао је и директор за биолошку разноврсност, Мохамед Елева, при Министарству животне средине Египта, као и високи званичници из Србије и представници туристичког сектора из Египта и Србије.

 

Амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли, је нагласио значај екотуризма као једног од важних области у сарадњи две земље, имајући у виду да је то један од међусектора који захтева допринос у напорима држава од стране приватног сектора и друштвене заједнице, ослањајући се на биолошку разноврсност коју поседују Србија и Египат. Он је истакао да сарадња у овој области укључује учешће Министарства за заштиту животне средине Египта и Србије, као и Министарства туризма обе земље, подсећајући да су у току преговори за потписавање Меморандума о разумевању за сарадњу у области заштите животне средине, чије је потписивање предложено ове године, током одржавања следећег састанка Мешовитог пословног комитет, где би се финализовао Меморандум о разумевању у области туризма из 2010. године.

 

Директор за биолошку разноврсност при Министарству животне средине Египта, представио је напоре који су неопходни у постизању одрживог туризма, интеграцијом еколошке димензије у туристички сектор, имајући у виду да област Црвеног мора посети више од 80% страних туриста, где 2,5 милиона људи ради директно у туристичком сектору, а 3,5 милиона индиректно. Црвено море обухвата 8 области погодних за роњење, уврштене међу најбољим на свету, а Египат, са више од 400 врста коралних гребена, се сматра другом најбољом дестинацијом за љубитеље ронилачких активности. Истакао је и интересовање за природне резервате у Египту, као туристичке дестинације које би допринеле развоју туристичких активности и очувању природних ресурса, заједно са развојем локалних заједница.

 

Шеф одсека за туристичке производе при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Јасна Симовић, је представила важне елементе које Србија пружа страним туристима, као што су бање, планине, језера, реке и изворе минералних вода које пружају огроман потенцијал у развоју здравственог туризма. Помоћница министра при Министарству заштите животне средине, Биљана Филиповић Ђушић, је истакла да је очување животне средине и природних ресурса једно од главних приоритета Владе Србије, док су под заштитом Тара, Стара Планина, Ресава и Мокра Гора, а национални парк Ђердап је укључен на листи светске баштине Унеска.

 

Представница Туристичке организације Србије, Љиљана Черовић, је говорила о значају укључивања екотуризма у промотивне туристичке програме, које је описала као „мирне авантуристичке активности“, које би спојиле забавну страну ових активности заједно са очувањем природе. Професор Економског факултета, Синиша Зарић, је представио улогу коју академска заједница и научне институције имају у подстицају туризма ради развоја локалних заједница, истичући искуство које Србија има у успостављању туристичких центара, користећи одговарајућа знања и технологије, која доприносе усавршавању ефикасности у овој области.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 25 фебруар 2020 19:27
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015