A+ A A-

Како до отказивања путовања без плаћања пенала?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

milanoitalijadfdffdfТуристичке агенције у Србији углавном отказују путовања за Италију, подручја која су угрожена због вируса корона, а реч је о аранжманима који је требало да се реализују у наредне три недеље. Других најава за сада нема, а у домаћим агенцијама кажу да се са путницима углавном договарају око детаља, било да је реч о враћању новца, промени дестинације или датума путовања.

 

Забринутост путника, која је очекивана, ипак не може бити разлог да агенција враћа новац за путовања која су планирана за друге земље, без објективног разлога за то. Тако је, рецимо, ових дана било случајева да путници отказују путовања ка Француској, јер не желе да пролазе кроз Италију.

 

“Агенција не може да сноси трошкове, будући да партнер из иностранства нема основа да не реализује путовање у Француској, која тренутно није угрожена. Исти је случај и са летовањима која су већ уплаћена. Путници могу да откажу путовање, јер је на време. Међутим, они који су платили неке „фирст минит” пакете не могу да рачунају на то, јер су посебне услове добили управо зато што су уплатили раније. Саветујемо путницима да се о свему договарају са агенцијама, а ја верујем да ће свака одлука бити донета у њиховом интересу”, каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута.

 

Сваки пут када се догоде неке ванредне околности поставља се питање да ли смо довољно едуковани о својим правима и да ли знамо на које све начине можемо да се осигурамо пре поласка на пут. У развијеним земљама путници пре било какве уплате аранжмана најпре питају какав пакет осигурања могу да очекују, док код нас то није случај.

 

Већина се задовољи путним здравственим осигурањем, а тек ако се нађе у непредвиђеној ситуацији пита како може да оствари своја права.

 

“Сваки путник који аранжман уплаћује преко туристичке агенције заштићен је општим условима путовања, у којима је тачно наведено која права има, а агенције које су чланице Јуте имају и осигурање, које им пружа додатну сигурност и неопходну асистенцију. Осим тога, постоје и разне врсте додатних услуга, као што је осигурање од отказивања путовања, које нуде осигуравајуће куће”, каже саговорник.

 

Додаје да је важно да се грађани пре уплаћивања ове врсте осигурања распитају о томе шта им оно конкретно пружа. Реч је о полисама које коштају од један до три одсто износа цене аранжмана. Уплаћују се најмање 15 до 20 дана пред пут и важе до момента поласка на путовање. Ове врсте осигурања нуде домаће компаније, али и неки страни осигуравачи.

 

“Те услуге су чак и примамљивије за путнике, јер страни осигуравачи нуде и посебне услове за сваког путника (прилагођени према појединачним потребама), али би требало бити опрезан с тим, јер компаније нису лиценциране у Србији, па би процедуре биле компликованије”, каже директор Јуте.

 

Сеничић сматра да би било идеално да се ове врсте осигурања укључују у цене аранжмана и да то буде обавеза свих агенција, али би то засигурно поскупело аранжмане, што је проблем. Каже да њихова асоцијација планира да понуди производ који би подразумевао и осигурање од отказивања и од прекида путовања, што се често дешава. На пример, да се путовање прекине због повреде, вируса... У том случају ова врста полисе могла би да покрије трошкове у свим непредвиђеним ситуацијама.

 

“За једну озбиљну врсту осигурања треба доста времена и припрема. Иначе, недостају производи који би обухватали све, укључујући и штету насталу губитком пртљага, осигурање стана у време кад је путник одсутан... Све то омогућава путницима сигурност и квалитетнији одмор. Јута нема овакав производ, а он би био исплатив једино ако би га прихватило свих 250 агенција”, каже наш саговорник.

 

У туристичким агенцијама саветују путницима да приликом куповине аранжмана обавезно прочитају опште услове путовања и на време се информишу о свим условима који су понуђени, као и да провере колико дана унапред могу да откажу своје путовање без пенала, односно колико морају да плате у случају да је до поласка на пут остало мало времена. У случају ванредних ситуација, попут ове са вирусом корона, када агенције саме отказују путовања, путници могу да рачунају на надокнаду пуног износа цене аранжмана.

 

Извор: Политика/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 03 март 2020 12:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани