Logo
Одштампајте ову страницу

Пет српских селa где би требало да купите викендицу кад прође корона

Оцените овај чланак
(3 гласова)

GostiljeshutterstockНаша земља је симбол природних лепота, па не чуди што нам је туризам јача страна. Они који дођу из других земаља одушевљени су српским селима која смо ми одавде, чини се, запоставили. Имати викендицу у мирним срединама, без гужве и аутомобила, данас је луксуз.

 

Бег из града је сада прва опција онима који имају где да оду, и да се склоне из станова у којима седе у четири зида. Широм света расте тражња за вилама или скромнијим кућама на периферији, смештеним далеко од центара који обилују загађењем, буком, гужвом.

 

Сада нам је више него икада потребна изолација, али и мир. Када имате двориште и преокупацију кућом и одржавањем имања, онда вам карантин и не мора пасти тако тешко. Најбоље домаће производе добијате из "прве руке", без чекања у крцатим маркетима. Удишете свеж ваздух и шетате.

 

Наша земља обилује баш таквим селима, у којима ће потражња за кућама, односно викендицама вероватно још више да порасте када прође корона криза и људи буду у могућности да се крећу и располажу буџетом. Овога пута за вас издвајамо 5 српских села у којима је живот миран и изолован, али безбрижан и диван.

 

Гостиље

 

Ово село се налази надомак Златибора, удаљено је свега двадесетак километара од центра. Од Београда је удаљено 250, а од Ужица 30 километара. Како се ова планина последњих година наметнула као топ туристичка дестинација, тако су и цене станова и кућа на Златибору скакале. Међутим, засигурно вам није неопходно да будете у центру дешавања, и зато је село Гостиље одлична опција.

 

Оно представља типичну златиборску сеоску идилу. Куће су разбацане по пашњацима, свуда около су шљивици, имате директан додир са домаћим животињама и чистим ваздухом. Све и да сте послом везани за град, замислите како би лепо било да за викенд "побегнете" у овакву једну оазу мира и напуните батерије. Гостиље је познато и по богатим боровим и буковим шумама, води, лековитом биљу.

                                     radoinjashuterstockhjhjhjh                         

 

Радоиња

 

У Златиборском округу налази се и једно од најлепших села општине Нова Варош, а то је Радоиња. Формирано је на узвишењу које се спушта уз леву страну Увца, поред Радоињског језера, и простире између 902-1206 метара надморске висине. Од овог прелепог језера до нашег главног града има тачно 252 км. На језеру има услова за развој излетничког и стационарног туризма, а то укључује купање, сунчање, пецање.

 

Село Радоиња је мирно, ушушкано, али има све што је потребно: здравствену установу, основну школу, спортске терене, и одлично је за госте који воле шетње, риболов, вожњу чамцима, па самим тим и за викендаше. Од Нове Вароши је удаљено 17 км. Радоиња свакако да није једино село око Увца на које треба обратити пажњу. На десној обали се налази неколико мањих, раштрканих села, а ту су и планине Јавор, Златар.

 

Јарменовци

 

Шумадија крије овај "сеоски бисер" врло вешто, мада све више људи сазнаје за њега. Познато је по викендашким кућама, а деца из града овде одмалена могу да науче све о селу, домаћим животињама. Налази се у долини реке Јасенице, надомак Тополе и планине Рудник, познате по спортским дешавањима. У Јарменовцима се налази и чувена кафана, стара 200 година, Опленачка звезда (Кавана код Шана).

FruškaGoraShutterstockdfdfdfdfdf

Сви који су пролазили главним сеоским путем, нису могли да је заобиђу, па је тако у њој било много познатих глумаца, трговаца, писаца. У делу села где је много викендица, махом београдских, пружа се нестваран поглед на пашњаке и залазак сунца. Овде се налази и Ранч код Томе, беспрекорно уређен, као и Здравковац Цоунтрy Цлуб који нуди сезонски базен на отвореном, ресторан, фитнес центар и бар.

 

Заовине

 

У јужном делу планине Таре налази се ово село које административно припада територији општине Бајина Башта. Подручје је шумовито, има истоимено језеро Заовине, као и кањон Белог Рзава "Склопови". Ово село припада Националном парку Тара. Вековну традицију у селу Заовине има сточарство, па ћете тако овде пробати изврсне домаће производе, као што су месо, млеко, сир, кајмак.

 

Тара је временом такође добијала на популарности, као и Златибор, али су зато села која је окружују одлично решење за оне који желе да купе викендицу, али за мању своту новца. Имајте у виду да цена плацева зависи од локације и од тога да ли се налазе у оквиру Националног парка Тара, а крећу се од 1.000 до 3.000 евра у околини хотела "Оморика". На Заовинама, Митровцу и Секулићима плацеви су јефтинији.

 

Крчедин

 

Од Београда до овог војвођанског места има непуних 65 километара, тако да сте из престонице за "тили час" у сеоској идили. За Крчедин кажу да је "село које лежи на келтском благу". Иначе је најстарије село општине Инђија, а смештено је на обронцима Фрушке горе, у близини обале Дунава, па је стога врло занимљиво туристима.

 

Северно од самог насеља, на десној обали Дунава, формирано је викенд насеље у ком има око 2.000 викендица. Около је и низ пешчаних ада са прелепим плажама, тако да вам засигурно неће бити досадно, посебно лети. Крчединска ада, са 10 км дугом обалом и површином од скоро 9 км², спада у групу највећих дунавских ада од ушћа Драве до ушћа Тисе у Дунав.

 

Извор: Телеграф


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015