Logo
Одштампајте ову страницу

Грчка: Да ли ће нам бити потребан здравствени пасош?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

haniotitititi34333434Иако је било најава да ће Грчка бити отворена за српске туристе средином јуна то је све мање извесно. Већ се може чути од грчких туроператера да је реалнији рок месец јул. Са друге стране то и не зависи пуно од самих Грка већ све зависи од тога када ће бити отворене границе. И од одлуке националних епидемиолога.

 

 

Већ се појављују информације да ће се улазак у Грчку омогућити туристима из мање заражених подручја међу којима је и Србија. Грчка најављује да би могла остата затворена за туристе из Западне Европе и земаља у којима је пандемија највише узела маха. Наша земља требало би да добије “зелено светло”, заједно са Румунијом, Бугарском, Израелом…

 

Међутим,  чак и да Грчка отвори границе као и Србија, остаје Македонија и њене одлуке као транзитне земље кроз коју пролазе наши туристи. Да не говоримо о авиокомпанијама које ће имати додатне трошкове јер се већ најављује да ће морати да се испоштује правило физичке дистанце међу путницима, те ће тако летови бити полупуни. Ту су и контроле и здравствени протоколи на самим аеродромима који још нису осмишљени и који са собом носе посебне изазове.

 

Затим, Грчка има, по оцени међународне заједнице, добре резултате у борби са коронавирусом. Закључно са данашњим даном у Грчкој је од коронавируса заражено 2.490 грађана, данас је имала 27 новозаражених док је укупан број умрлих 130.

 

Она је међу десет европских земаља која има најбољу стратегију против корона вируса, захваљујући раној примени строгих ограничења. Велики резултати приписују се тамошњем виросологу Сотирису Циодрасу који сваки дан саопштава најновије податке. Одиграо је важну улогу и слави га цела Грчка. Грчка неће дозволити да им ти резултати пропадну импортацијом увезених случајева доласком туриста. Грчки званичници у великој мери прате тамошње препоруке епидемиолога и инфектолога тако да ће то, вероватно радити и убудуће.

 

Да ли ће успети да се нађе баланс између ставова здравствених радника и стручњака и туристичке привреде?Остаје да се види. Хотелијери, власници агенција, туристичких вила врше притисак на тамошње званичнике. Упозоравају да ће више од 50 одсто хотела бити затворено или отићи у банкрот ако сезоне не буде. Већи значај договору додаје и информација да туризам у укупном грчком БДП-у учествује око 20 процената, што је заиста велики удео.

 

Грчки министар туризма Хари Теохарис рекао је да грчке власти размишљају о увођењу „здравственог пасоша“, Он би служио као доказ да неко не болује од корона вируса. Министар је изјавио да ће Грчка ове године имати само тромесечну туристичку сезону, између јула и септембра. Додао је да ако се ситуација поправи, сезона би могла бити на октобар и новембар.

 

Међутим, највећи изазов за земљу зависну од туризма биће одређивање ко ће моћи да уђе у Грчку и на који начин.

 

Министар Теохакис рекао је да се на нивоу Европске уније у току расправа о утврђивању начина по коме ће грађанима ЕУ бити дозвољено да ове године оду на годишњи одмор.

 

Циљ Брисела је да пружи веродостојан тест сваком појединцу који жели да оде на летњи одмор било где у Европи. Међутим, овај тест ће морати да спроведе држава порекла путника пре него што он крене на пут.

                                             stavros4545454545


Документ о имунитету на коронавирус

 

Већ има најаве софтверске компаније Бизаги да ће лансирати CoronaPass, дигитално решење које је заправо документ о имунитету на коронавирус.

 

Наиме, док се не пронађе вакцина, очекује се да ће на посао почети да се враћају прво они који су овај вирус већ прележали. Разлог за то је чињеница да они већ поседују антитела, а самим тим и мању шансу да ће се заразити опет.

 

Међутим, како ће неко доказати да је већ имао коронавирус? “Корона пропусницом”, кажу из Бизагија. Овај “документ” ће моћи да добије свако коме лабораторија потврди да је имао вирус и да се опоравио од њега.

 

Особе које докажу да имају антитела добиће QR код за мобилне телефоне који морају носити са собом као доказ о имунитету. Уколико немају преносне уређаје, могу га и одштампати.

 

Ову идеју већ су прихватиле неке велике компаније. Примера ради, из Ernst & Young су објавили да ће почети да користе CoronaPass када запослени почну да се враћају на посао.

 

Иначе, челници пет највећих хотелских група у Грчкој проценили су у разговорима за Катимерини да овогодишња туристичка сезона неће почети пре јула.

 

Сигнал за сектор биће укидање забрана и ограничења у вези са пандемијом изазваном Цовид-19, али то само по себи неће бити довољно.

 

Они наглашавају неопходност усвајања паневропских здравствених протокола који ће туристима улити сигурност.

 

До тада, грчки хотелијерски сектор испитује који хотели би могли да се отворе: можда не сви, а сигурно не сви одједном.

 

Шта долази као информација из Владе?

 

У Влади Србије, преносе неки овдашњи штампани медији,  интензивно раде на уредби којом би држава требало да помогне туристичким агенцијама, хотелијерима и угоститељима, али и грађанима који су уплатили туристичке аранжмане пре почетка ванредног стања. Како наводе извори, у претходна два дана било је неколико кругова разговора између представника агенција и државе и практично је питање дана када ће Уредба бити озваничена.

 

Један од модалитета подршке, који се разматра у овом тренутку, је такозвани "немачки модел". Он подразумева да сви туристи који су уплатили путовања до почетка ванредног стања 15. марта, а не желе да путују овог лета – или не буду могли, ако опет дође до затварања граница и сличних мера – могу рачунати на заменско путовање које могу искористити до краја 2021. године. Ако не искористе ову могућност, после истека рока биће им враћен уплаћени новац, дакле 2022. године. И то ће бити обавеза.

 

Агенције притом неће бити на губитку јер ће им држава надокнадити ове трошкове, дакле држава ће практично гарантовати реализацију ових аранжмана.

 

Међу осталим могућим мерама, а што су и главни захтеви туристичких радника, хотелијера и угоститеља, су додатне олакшице уз већ представљен пакет економске подршке - доступнији кредити, са отплатом од три до пет година, за обртна средства и инвестиције, а не само за ликвидност, као и продужетак мораторијума на кредите и лизинг.

 

Иначе, када позовете туристичке агенције оне кажу да ће детаљније информације имати почетком маја када се очекује састанак са представницима државе а када ће вероватно имати и више информација од грчких тур-оператера.

 

Извор: Кућа добрих вести, БИФ, Блиц бизнис


Последњи пут измењено петак, 24 април 2020 20:31
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015