Logo
Одштампајте ову страницу

Све о заменским путовањима за време короне

Оцените овај чланак
(2 гласова)

letoplazazivotzzzzzzzzВлада је усвојила уредбу којом уређује добијање заменског путовања тзв. ваучера уместо новца за уплаћене аранжмане.

 

Овом уредбом је предвиђено да путник може да закључи нови уговор о реализацији путовања (ваучер) којим ће се стари уговор ставити ван снаге. Ако може, значи да не мора, односно да путник није у обавези да закључи овај уговор, као што ни туристичка агенција није обавезна да путнику понуди заменско путовање.

 

Као што је било најављено, „Уредба о понуди заменског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано услед болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-KоВ-2“, коначно је усвојена и њоме се уређује посебан начин и услови под којима се може дати понуда за коришћење заменског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано услед болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-KоВ-2.

 

Путник може да закључи нови уговор са агенцијом, али не мора

 

Тако, туристичка агенција као организатор путовања може путнику да понуди заменско путовање за нереализовано туристичко путовање које је у целости или делимично уплаћено закључно са 15. мартом 2020. године, без обзира на период реализације, а које је отказано или нереализовано у периоду ванредног стања или касније услед околности које су проузроковане болешћу ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-КоВ-2.

 

Према дефиницији из уредбе, тзв. ваучер односно заменско путовање је ново туристичко путовање, којим се замењује нереализовано туристичко путовање, које је у целости или делимично уплаћено од стране путника, које се реализује на истој или другој дестинацији и чија вредност није нижа од продајне цене или износа који је путник уплатио за нереализовано путовање.

 

Путовања и туризам након пандемије: где ће се путовати, како и по којој цени

 

Уколико се заменско путовање реализује на другој дестинацији, пре закључења новог уговора о организовању путовања организатор путовања, односно посредник у продаји туристичког путовања (субагент односно посредник), прибавља писану сагласност путника.

 

Вредност ваучера не сме бити нижа од вредности нереализованог путовања

 

Ако туристичка агенција као организатор путовања путнику да понуду за коришћење заменског путовања, која нарочито садржи име и презиме путника и износ, та понуда за заменско ваучер путовање не може бити по вредности нижа од продајне цене или износа који је путник уплатио за нереализовано путовање, датум издавања, период важења понуде, као и податак да је за заменско путовање обезбеђена гаранција путовања.

 

Ову понуду туристичка агенција као организатор путовања даје за нереализовано путовање без обзира да ли је путовање купљено код организатора путовања (туристичке агенције) или код посредника (субагента), а ову понуду путнику уручује организатор путовања или посредник, преко кога је купљено нереализовано туристичко путовање, у писаној форми непосредно или електронским путем.

 

Закључује се нови уговор о организацији путовања

 

Пре реализације заменског путовања агенција као организатор путовања, односно посредник, са путником, на прописан начин, закључује нови уговор о организовању путовања, уз сторнирање претходног (термин из уредбе, прим. аут), а нови уговор о заменском путовању садржи и број издате гаранције путовања за случај инсолвентности и ради накнаде штете.

 

Када смо уплатили путовање били смо млади и слободни, а сада имамо двоје деце и користимо заменско путовање из фебруара 2020. године

 

Ова понуда чини саставни део новог уговора о организовању путовања, а на нови уговор у делу рока за реализацију, као и у делу рока за повраћај уплаћених средстава, примењују се одредбе ове уредбе.

 

До када се може искористити заменско путовање

 

Заменско путовање путник може да искористи у периоду од једне године од дана уручења понуде, а најкасније до 31. децембра 2021. године.

 

Уколико се путник одлучи за повраћај износа који је уплатио за нереализовано путовање или је отказао заменско путовање, организатор путовања је дужан да изврши повраћај уплаћених средстава у року од 14 дана од истека рока односно 31. децембра 2021. године.

 

У Уредби се истиче да се могућност издавања понуде на заменско путовање, под условима из уредбе односи се и на излете.

 

Домет уредбе о заменским путовањима

 

Интенција Владе Србије је да овом уредбом заштити туристичке агенције које су у тешкој кризи, с тим што је ово ад хоц решење које нисмо сигурни да има јасно упориште у одсносном закону, јер је јасно назначено да је донета „у вези са Законом о туризму“. Мишљења смо да ако се већ желело доћи до универзалног решења за проблем уплаћених туристичких аранжмана, то је морало да се реши посебним законом који би уређивао само ову област и овај „проблем“.

 

Такође, ако се већ ова ситуација желела решити уредбом, њоме би требало боље уредити подстицаје у заменским путовањима. Овако само остаје да „понуда за заменско путовање не може бити нижа од продајне цене износа које је путник уплатио за нереализовано путовање“, али и то је нешто.

 

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић изјавио је недавно да је до 15. марта резервисано 240.000 туристичких аранжмана. Од тог броја 10.000 се односи на Италију којој је уплаћено три милиона евра, док је укупна вредност свих резервисаних аранжмана је око 150 милиона евра. Највећи део од тога се односи на Грчку, Турску и Египат, а мањи на Шпанију, Италију, Црну Гору и Бугарску.

 

У Србији преполовљен број ноћења туриста у односу на лане

 

Сеничић је рекао да годишње из Србије на Палма де Мајорци летује од 8.000 до 10.000 грађана. Од 900.000 наших суграђана, колико се годишње одмара у Грчкој, 100.000 је у хотелима где дан кошта више од 100 евра. Када се све сведе, јасно је колику штету трпе агенције, али и путници.

 

Да су туристичке агенције у кризи говори и податак да је до сада једна петина свих агенција у региону бакротирало.

 

Шта ако путник не закључи нови уговор

 

Овом уредбом је јасно речено да туристичка агенција може понудити нови уговор путнику. Исто тако путник може потписати нов уговор о заменском путовању које је до скора називано „ваучер“. Међутим, уколико уговор о заменском путовању не буде закључен јасно је да је на снази стари уговор на који се односи Закон о заштити потрошача и Закон о облигационим односима.

 

Уколико путник жели повраћај свог новца за уплаћени нереализовани аранжман, требало би да га добије. Уколико, пак, не буде извршен повраћај новца могао би га затражити судским путем. Проблем настаје уколико туристичка агенција оде у стечај, а тада сигурно неће бити ништа ни од новца ни од путовања, а осигурања туристичких агенција не покривају овакве случајеве.

 

Извор: Даљине/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 мај 2020 21:45
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015