Logo
Одштампајте ову страницу

Сивота у доба короне – летовање 2020

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sivota1Како је изгледало наше летовање у Сивоти у доба короне и зашто се путници враћају у ово лепо место на јонској обали, прочитајте у чланку који следи.

 

Са паркинга код Музеја 25. мај кренули смо 25. јуна у 15.50. Полазак је био планиран за 16 сати, како су сви путници били ту, спаковани, кренусмо 10 минута раније. Лепо за почетак.

 

Аутобус је на спрат комфоран, добиле смо одлична седишта са столом у доњем делу аутобуса. Пола аутобуса је попуњено, чини ми се да је било око 50 путника, укључујући и нашег предстваника у Сивоти (који је такође путовао са нама).

 

Дестинације су Сивота, Парга и Лефкада, највише путника је путовало у Сивоту.

 

Осећала се позитивна али истовремено ишчекујућа атмосфера уз дозу неизвесности.

 

Прву паузу од 20 минута направили смо у Крњеву а следећа је била у Димитровграду (од пола сата).

 

                                                          sivota2                                                          

Границе у време пандемије

 

На граници са Бугарској нема гужве, наш аутобус је био једини. Ношење маски није било обавезно, водич је узела податке али нису нам тражили. Изашли смо из буса и оверили пасоше. Задржавање на граници 20-30 минута.

 

Уследило је 4 сата угодне вожње кроз Бугарску до граничног прелаза Кулата-Промахоно. Због бројних камиона који су се „начичкали“ испред границе и затворили пролаз нашем аутобусу, возач је морао да направи бравурозан потез и тако се укључимо у траку за бусеве.

                                              sivota3  

Пошто нас је инстиктивно, на нервој бази, гребуцкало грло моја другарица Гага је предложила да попијемо по једно „унуче“ као део стратегије за тестирање. Предлог одбисмо, па шта нам Бог да. У атмосфери неизвесности дођосмо на грчку границу.

                                        

Аутобус су попрскали дезинфекционим средствима, овде смо изашли из буса са маскама на лицу, предали пасоше, обавили царинске формалности, И за неких 20-30 минута наставили пут ка Грчкој. Сада много релаксиранији и опуштенији, јер прођосмо без тестирања.

 

Паузу од 20 минута направили смо на улазу у Грчку а након тога у јутарњим сатима у Јањини, чини ми се од пола сата. У Сивоту смо стигли око 10 сати ујутро по грчком илити 9 сати по нашем времену.

 

Вила Стела – одличан избор

 

Брзо смо се сместили у апартмане. Ми смо биле смештене у 1/3 студију у вили Стела. Вила има одличну локацију, налази се у центру места, на 200 метара удаљена од кружног тока и цркве.

 

Студио је више ½ него 1/3, али врло чист, купатило је мало али лепо уређено, кухиња има само неопходне уређаје и посуђе. Фрижидер није много бучан. Кревети су удобни, сви су за једну особу, нису помоћни лежаји. Соба има комарник и велику пространу терасу са сетом за седење, тендом и сушилом.

 

Покушасмо да добијемо већу собу али представник рече да је вила у алотману, односно да уколико агенција не прода собу, власник је издаје (није више у ингеренцији агенције).

                                            sivota4

Без климе на 35 степени

 

Положај нашег апартмана је савршен, у сенци дворишта пуног зеленила, тако да нам клима није била потребна. Постељину смо мењали на пола смене (5 дана). Газдина кћерка је замолила да ми чистимо апартмане и променимо постељину, с обзиром на то да има двоје мале деце и да се плаши вируса.

 

Иначе, власник куће је стигао три дана касније из Немачке где ради и двориште је процветало по његовом доласку. Имам утисак да нас Грци још увек нису очекивали, иако је био крај јуна.

 

У Стели је још само један студио био попуњен, ту је био комшија Ђани са својом лепшом половином.

 

На крају летовања остали у собама смо до поласка аутобуса, јер су све собе биле слободне. Последњи дан искористисмо на плажи.

 

Време нас је лепо послужило. Последња два дана је падала киша, али се могло купати и сунчати на плажи.

Температура ваздуха је била 30-38 степени, вода изуетно чиста и пријатна за купање. Изузетак је Завија плажа, коју наши туристи из групе хвалише да је вода пријатна али за мене хладна за купање. Но, укуси су различити.

                                          sivota5

Сивота лето 2020 – први утисак

 

Први утисак о Сивоти ми је некако чудан. Ово није Сивота коју памтим. Празна, полууређена, марина не личи на себе, на плажи тек неколико купача….

 

Аууу, у неверици сам. Моје сапутнице нису нарочито одушевљене, пут, умор, неспавање, учинише да се сви збунимо…

 

После купања и мало дремке на градској плажи, окруженој мирисним зеленилом, хладовином, и оплемењено јонским плаветнилом, мирисом соли, звуком таласа све постаде јасније. Избистри се у глави. Не може се одолети овој лепоти.

 

Фантастичан залазак сунца и укусна вечера учинише да нас Сивота освоји и придобије својим шармом. Поново.

                                                     

                                        sivota6

Плаже, ресторани и још понешто

 

На градској плажи, Мега Амосу, Ставеду лежељке се не наплаћују, добијају се уз пиће. На Завији сет од две лежаљке и сунцобран је 5е. Туристе сте могли избројати.

 

На плажама понеки конобар носи маску и рукавице, после 2-3 дана су се опустили када су схватили да нисмо заражени ковидом.

 

Лежаљке се чисте исто као и претходних година, нема посебног режима, све је уобичајено, потпуно нормално. По ресторанима слично стање, као и маркетима. Гости не носе маске. Изгледало је као да нема епидемије.

 

Што се тиче цена по маркетима, плажама, ресторанима непромењене су, исте као прошле године или 2018, о чему сам писала у чланцимa.

 

Возић није радио због малог броја туриста. Наша групица од 40-так путника и Грци викендом, то су били скоро једини гости.

Једну нашу породицу која је дошла колима су тестирали, оца породице, возача.

 

 

Били су на инфо састанку. Наравно, нико их није јурио у карантин, провераво или било шта слично…Причала сам са њима, није им било свеједно. Више су се плашили исправности тестова. На срећу, тест је био негативан.

 

Полицајце смо видели (без маски) после 1.7, два три, чини ми се. Мислим да их их нема више од пет у Сивоти. И лекар је стигао 1. јула.

 

Приметили смо пар Румуна, а после првог јула тек нешто мало Италијана, Немаца и рекла бих Енглеза са јахтама.

 

                                                   sivota7

Излети

 

Нема ни рента кара, а од излета успели смо да реализујемо крстарење око острва Сивоте – 10 е и Паргу у вечерњим сатима бусом – 12е.

 

Српска кућа је почела са радом од 1. јула, а бродић до острва Видо није саобраћао у периоду мог боравка.

 

Писина без гужве обасјана сунцем изгледа феноменално, сва је у пуном сјају! Феноменалан утисак, заиста оправдана име и репутацију. Вода кристално чиста, прозирна, тиркизне нијансе и савршена за купање.

 

Сви смо били очарани. Излет за препоруку.

 

Парга у вечерњим сатима такође одличан излет и приметих да је у Парги значајно више туриста него у Сивоти. Није гужвакао претходних гподина, али на шеталишту има туриста. Чуо се српски, грчки, италијанкси, енглски, немачки…

 

Подсетила сам се укуса и мириса Сивоте, у ресторану Тхаласа преукусних морских плодова, у Стеак хоусе Паштицада лечи од свих болова, али и одличног сладоледа и вафлакија из Меланио посластичарнице.

 

Мирис дивљег оригана, тимијана, убраног по брежуљцима Сивоте, укуси домаће алве и маслиновог уља из Пердике буде лепе успомене.

 

Путници се у Сивоту враћају

 

Дивна природа, бројне плаже и увале, пуно зеленила, мир, тишина и шарм Сивоте утицали су на наше сапутнице из групе да резервишу две смене за следећу годину у Сивоти у пакет аранжаману са представником.

 

На изненађење власнице агенције из Новог Сада која се, навикнута на лоше вести из Грчке, уплашила да нешто није у реду.

 

И моје другарице су одушевљене и кажу да разумеју људе који се враћају изнова у фотогеничну Сивоту која има толико тога да понуди за љубитеље природе и активног одмора. Допала им се клима, а њих су за разлику од мене комарци заобилазили. Долазе поново следеће године.

 

Грци, као и ми, неки се плаше вируса, неки су опуштени. Последњих два три дана одмора стигле су вести о затварању границе за наше туристе. Рекла бих да су мештани (они који живе од туризма, нарочито) били затечени овом одлуком и да им је жао што овог лета неће угостити наше туристе. Таман су се навикли на нас. Мој утисак је да смо у Сивоти добродошли!

 

Фотографија за успомену

 

Џорџија, једна од власница Изабела турса, партнерске агенције из Сивоте, нашалила се са нашим представником да се фотографише са групом, јер ће му то по свему судећи, бити највећа група ове сезоне. Надам се да госпођа неће бити у праву (за највећу групу).

 

Предложила је да истакну ту фотографију најхрабријих и најлојалнијих туриста као знак добродошлице у Сивоту 2021!

Желели смо да останемо дуже, није да нисмо, али није у реду да будемо себични. Лепо је што је аутобус који је долазио по нас, са 90 путника за Паргу и Лефкаду, пуштен на граници. Сви путници су тестирани. Не знам резултате.

 

Повратак кући – све што је лепо има крај

 

Наш повратак је протекао у најбољем реду, кренули смо у 19.15 из Сивоте по грчком времену а у 8.15 смо били у Београду на паркингу код Музеја 25. мај.

 

Ишли смо преко Евзонија, направили три паузе по 20-30 минута у Јањини, у Македонији и Предејанима. Фри шоп смо превидели, али и није нека штета. Излазили смо на свим границама, маске нису биле обавезне, задржавање око 20-30 минута.

 

Наш аутобус је био једини. Седишта иста. Све похвале за представника агенције, пратиоце групе, возаче, као и за трансфер до Ваљева. Професионализам.

 

Година солидарности

 

У туризму ситуација никада гора, но што се тиче свих људи са којима смо имали контакт из агенција (водиче, представнике, пратиоце, возаче) увек су са осмехом одговарали на наша питања, трудили се максимално да наш одмор протекне у најбољем реду, те им се овим путем захваљујем.

 

Ова година је година солидарности (барем би тако требало да буде) и не смемо да заборавимо на оне који раде за нас, запослене у туризму али оне који су ангажовани и који по Закону о запошљавању немају никаква права.

 

Ми смо имале среће да наше летовање прође савршено. Искрено се надам се да ће се епидемиолошка ситуација у нашој земљи поправити и да ћемо се успешно изборити са вирусом.

 

Желим вам свима пре свега добро здравље, срећу и пуно лепих путовања!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 08 август 2020 18:52
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Најновије од Рада Севић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015