Logo
Одштампајте ову страницу

Нове мере за покретање авантуристичког туризма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PIXABEYADVENTUREEEEEEEСветски савет за путовања и туризам (WTTC) представио је нове мере за покретање авантуристичког туризма. Циљ је поновна изградња поверења, смањење ризика и подстицање повратка сигурних пустоловних путовања.

 

Након детаљних констултација са кључним члановима и организацијама, WTTC је формирао нове протоколе за безбедан авантуристички туризам у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО) и Центра за контролу и превенцију болести (CDC), а у сарадњи са Светском туристичком организацијом Уједињених нација (UNWTO).

 

Протоколи су усредсређени на мере које ће помоћи поновном отварању авантуристичког туризма, с обзиром на претпоставке да ће пустоловна путовања доживети ренесансу након пандемије вируса короне.

 

Авантуристички путници ће тражити нова и јединствена искуства након пандемије Ковид-19, те је WTTC направио жиг “ WTTC Сигурна путовања” који препознаје безбедне дестинације, а могу га добити они који осигурају максимално усклађивање и спровођење датих мера на терену.

 

Авантуристички туризам је у порасту

 

Индустрија авантуристичког туризма се односи на широку лепезу доживљаја и, између осталог, укључује бициклизам, рафтинг, trekking, скијање, сноњбоардинг, сафари, кулинарске туре, посете археолошким налазиштима, роњење и слично. Ове активности не само што се одвијају на отвореном простору, већ се величинама група може управљати тако да се омогући физичка дистанца. Очекује се да ће пустоловни туризам забежити раст у периоду након пандемије корона вируса, а према индексу авантуристичког туризма за 2020. годину, Србија заузима 26. место.

 

“Авантуристички туризам постаје све популарнији међу путницима и представљаће кључну компоненту путовања у ‘новој нормалној’ ситуацији. Према нашем недавно покренутом истраживању за опоравак потражње за путовањима након КОВИД-19, оваква путовања су уједно и један од најбрже растућих сегмената, због чега је од кључне важности успоставити мере које омогућавају сигурно путовање путницима авантуристима”, рекла је Глорија Гевара, председница и извршна директорка WTTC -а и додала како је поверење потрошача пресудно за опоравак путовања и туризма.

 

 

WTTC -ови протоколи за индустрију авантуристичког туризма састављени су на основу увида и оквира које је развило Удружење за авантуристичка путовања (АТТА). Смернице ове организације створене су коришћењем међународних индустријских стандарда и јавних ресурса CDC-а, СЗО-а и влада, а један од саветника била је и Клиника у Кливленду.

 

“Као туристичким професионалцима, приоритет нам је да се авантуристичка путовања врате снажна и одржива. WTTC и АТТА, који сарађују на глобалним смерницама за авантуристичка путовања, уложили су значајан напор пружању подршке компанијама широм света у поновном отварању туризма што је брже и сигурније могуће”, изјавила је Шенон Стовел, извршна директорка организације АТТА.

 

 

Смернице за сигурни авантуристички туризам у доба пандемије

 

Смернице су подељене у четири стуба, који укључују припремљеност особља, пружање сигурног искуства, обнову поверења и самопоуздања, и на концу спровођење политика које све то омогућавају.

 

Уколико сте очекивали неке спектакуларне мере, заправо све је већ виђено, али пренећемо неке:

 

   * Смањити учесника у активностима спрам потребе како би се омогућило физичко дистанцирање

   * Осигурати посебан фокус на ниво тежине активности како иста не би прелазила способности и вештину учесника, што смањује потребу за могућим спасавањем

   * Омогућити јасну, доследну и ажурну комуникацију о новим здравственим и хигијенским протоколима путем канала организације, како дигитално тако и физички путем јасних натписа

   * Промовисање цовид апликације за тражење контаката ако то захтева локално законодавство

   * Обавестите госте о доступној подршци ако се појаве питања или недоумице

   * Поделите смернице за госте пре путовања или активности дигитално и лично по доласку на основу савета здравствених власти, што може укључивати ​​ношење маски за лице или покривача, смернице о хигијени руку и избегавање физичког контакта.

   * Подстакнути госте да купују карте путем интернета, ако је могуће

   * Држање породице или чланове групних резервација заједно за све активности како би организатори смањили ризик од изложености онима изван те “заједнице”, где год је то могуће

   * Осигурати, где је то могуће, да сваки гост може руковати сопственом опремом и опремом за време путовања. Где је могуће, госте треба подстицати да понесу сопствену опрему попут бицикала, скија и кацига

   * Ограничити физички контакт и чекање у редовима где је то могуће

 

 

 

“Знамо да ће путници желети да још једном истраже свет око себе, све док су сигурни у своју безбедност. Повратак путовања и туризма помоћи ће снажном светском привредном опоравку, због чега су ови протоколи толико важни”, закључила је Гевера.

 

Уколико вас занима какво се путовање може сматрати авантуристичким туризмом, то је путовање које мора да одведе појединца ван свог уобичајеног окружења дуже од 24 сата, али не дуже од једне године, и треба да укључује најмање два од следеЋа три искуства: учешће у физичкој активности, посета природном окружењу и културно имерзивно искуство. Путовања која су дужа од једне године не сматрају се “авантуристичким путовањем” у истраживачком смислу.

 

Извор: Туристики свет/Даљине

 


Последњи пут измењено субота, 03 октобар 2020 12:25
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015