Кућа Добрих Вести

Login

Зашто волим Грке?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

krfkucasrbijaНеки људи вас искрено дирну, дубоко, неки сусрети оставе траг за цео живот. Такав је био и мој сусрет са племенитом породицом Јанулис на Крфу.

 

Предивно медитеранско острво Крф, острво спаса, увек изазива посебна осећања у мени, део је наше славне историје, наше часне борбе за слободу, део је наше душе.

 

Пратећи трагове српске историје, са пијететом сам обишла симболе српског страдања у Првом светском рату: спомен-музеј Српску кућу, сетно острво Видо и Плаву гробницу, малену луку Гувију, тамо где се српска војска искрцавала од 6. јануара до 5. априла 1916. годинеи село Агео Матеос.

 

У Агиос Матеосу, преживели борци Дринске дивизије су 1916. године подигли споменик погинулим саборцима. На њему су уклесани емотивни стихови Владимира Станимировића - Крфски епитаф: На хумкама у туђини неће српско цвеће нићи. Поручите нашој деци, нећемо им никад стићи. Поздравите отаџбину, пољубите српску трубу, спомен борбе за слободу нека ове хумке буду.

 

Спомен-обележје се налази на земљи која је некада припадала племенитом Грку Јанису Јанулису. Иако не нарочито богат, Јанис је поклонио земљу да се сахране погинули борци Дринске дивизије и заветовао се да Јанулиси никада више неће обрађивати ту земљу, чега се потомци и дан-данас придржавају. У знак захвалности, земља Србија му је подигла споменик у његовом родном селу.

 

Случај је хтео да се током обиласка историјског острва, зауставимо на југу Крфа, у шармантној Мораитици.

 

На плажи, прилази ми шармантан момак и нуди излет за Сивоту.

 

- Одакле сте?

 

- Из Србије - Грци се увек отворено и срдачно обрадују гостима из Србије.

 

- Из ког града? - наставља он и додаје: - Немојте ми рећи из Београда, сви то овде кажу.

 

- Не, нисам из Београда. Живим у Ваљеву, то Вам је 100 км југозападно од Београда, а 60-ак од границе са Босном, од Дрине.

 

Магична реч беше "Дрина". Млади Грк се искрено насмејао и рекао:

 

- Пођите са мном.

 

- Ево идемо Олга и ја, само да се јавимо пријатељима - кажем помало збуњена.

 

Креће час историје, прича о Првом светском рату, неустрашивим борцима Дринске дивизије, међу којима је био и мој прадеда. Нажалост, не знамо да ли је сахрањен овде на Крфу, у Барлети, на југу Италије или је своје кости оставио негде међу планинама Албаније.

 

Питам мог младог познаника куда нас води.

 

- Да вас упознам са деда Спиром и породицом Јанулис.

 

Одушевљена, причам да смо посетили симпатично сеоце Агиос Матеос одакле потиче породица, споменик који је српска држава подигла у знак захвалности, као и сеоску цркву.

 

Старији господин нам прилази и рукује се са нама, а ту су и други чланови породице, особље ресторана. Сви раздрагани, насмејани, као да им је родбина дошла у посету. Топла грчка добродошлица. Одмах нас нуде пићем, питају шта ћемо да једемо. Имала сам утисак да сам у посети код рођака. Једва смо успеле да их убедимо, да попијемо само кафу и узо, без ручка, јер нас чекају пријатељи и идемо даље, у обилазак прекрасног острва Крф.

 

У разговору са нама деда Спиро, једно од шесторо деце Јаниса Јанулиса, присетио се како га је отац водио на њиву да покаже где су сахрањени српски војници. Тако је и он водио своју децу и унуке и причао им о храбрим српским борцима. Поменуо је песму коју је његов отац научио од српских војника - "Тамо далеко", која је увек будила нежна осећања и сузе у очима.

 

Сентиментални сусрет се завршио фотографисањем за успомену. Дивна породица. И многобројна.

 

Породица Јанулис води ресторан "Голден беацх" у месту Мораитица, на плажи. Ресторан је познат по шоу-програму инспирисаном ликом и делом Елвиса Прислија. Драги Јанулисови нас љубазно позивају да дођемо поново. Кад год желимо.

 

По повратку у живописну Гувију, свраћамо у један од најлепших медитеранских градова, Крф. Улазимо у златару да погледамо поклоне за најближе и том приликом срећемо наше комшије из виле. Усхићена, препричавам незаборавни сусрет са породицом Јанулис.

 

Пријатна продавачица, уједно и власница, обраћа ми се на енглеском језику са осмехом на лицу:

 

- Ви сте нешто причали о породици мога мужа, ни реч вас нисам разумела али сам по вашим реакцијама и говору тела, закључила да сте много лепо говорили. Узмите шта желите из радње и добићете попуст 30%. То важи и за ваше пријатеље.

Грци ме увек пријатно изненаде и дубоко дирну!

 

Потомак Јаниса Јанулиса постао је почасни грађанин нишке општине Пантелеј, у којој је и улица названа по грчком патриоти.

 

Моја посета десила се крајем јуна 2011. године. Увек ме гане људска племенитост, увек се обрадујем када упознам часне људе. Враћају веру у добро, у човечност, у солидарност.

 

Хвала им на томе, посебно хвала предивној породици Јанулис и несебичним Крфљанима за све што су учинили за српски народ.

 

Погледајте документарни филм „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе“:

 

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 28 фебруар 2021 14:28
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија