Кућа Добрих Вести

Login

Катедрала "Нотр-Дам" у Паризу 850-годишња лепотица

Оцените овај чланак
(1 Глас)

rubonПАРИЗ - Прослава јубилеја 850 година Катедрале « Нотр-Дам » у Паризу почела је 12. децембра 2012. године и трајаће до 24. новембра 2013. године.

Тако ће заправо ове године бити обележено 850 година значајне историје, уметности и духовности, што ће, између осталог, бити пропраћено великим бројем прослава, обреда и хуманитарних акција, као и културних догађаја.

Све те манифестације ће се одвијати под високим надзором председника Француске и Кардинала-Надбискупа Париза, као и надзором министра за културу и комуникације, градоначелника Париза и господина Жака Ширака.

Међу главним пројектима су нова звона на катедрали, обнављање унутрашњег осветљења, рестаурација оргуља, музички догађаји, научни конгрес, изложбе, разни перформанси, књижевне публикације и ново излагање колекција из Ризнице.

У средишту тог обележавања ће, међутим, бити организовање великог ходочашћа.

Тако ће бити понуђено свима : ходочасницима, верницима, посетиоцима, људима добре воље, да открију или поново открију све дражи париског « Нотр-Дама » и кроз њих духовност тог значајног Хришћанског Светог здања. Катедрала « Нотр-Дам » посвећена је Богородици Марији.

Градња Катедрале Нотр-Дам у Паризу почела је 1163. године, за време Бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек дело готичке уметности.

 

Та Катедрала у готичком стилу саграђена је на реци Сени

 

Поставља се питање зашто је прва готичка Катедрала саграђена у граду Сен Дени, а не у главном граду, Паризу. Париз се тек у другој половини 12. века наметнуо као главни град, док је у првој половини Сен Дени био значајнији. Тек када се утицај власти династије Капета у великој мери проширио, моћ се концетрисала у Паризу. Париска Катедрала „Нотр-Дам“, која није ни највиша, ни најстарија, ни највећа у свету, али је сигурно најпознатија, вековима је сведочила о најзначајнијим догађајима и личностима француске историје: пет република и два светска рата, као и 80 краљева и двојици царева.
Она је током Француске револуције била опљачкана и готово уништена.

Пред гротескним киповима на њеном прочељу, који би је требали штитити од злих духова, одвијали су се и славни тренуци и трагедије, али је она све то преживела.

Катедралу сваке године посети 14 милиона туриста, а 2013. године се очекује њих 20 милиона.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 29 јануар 2013 14:29
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија