Logo
Одштампајте ову страницу

Празник мимозе 44. пут

Оцените овај чланак
(6 гласова)

ivona-058-uvodnaХЕРЦЕГ НОВИ – Туристичку понуду Херцег Новог сваке године обогаћује и чини је препознатљивом традиционални Празник мимозе, који се ове године одржава 44. пут, а траје готово мјесец дана, до 25. фебруара.

Почео је 1. фебруара у Спортском центру у Игалу отварањем традиционалне изложбе цвијећа, на којој учествује велики број излагача најразноврснијих цвијетних врста и садница, као и сувенира из Херцегновске општине и региона. Истог дана у галерији "Spinnaker” отворена је  међународна изложба карикатура, под покровитељством Краљевине Норвешке, у Београду.

Празник мимозе је манифестација препознатљива по својој оригиналности у цијелом региону и домаћини се увијек труде да побољшају квалитет ове феште, на којој цијелих мјесец дана мјештани и гости уживају у бројним забавним, музичким, поетским, сликарским и спортским садржајима.

Све оне који до сада нису посјетили Празник мимозе љубазни домаћини позивају да дођу у град отвореног срца и топле климе са чак 250 сунчаних дана у години.

 

“Плави оркестар” уз  жуте мимозе

 

Част да отвори овогодишњи Празник мимозе на тргу Николе Ђурковића припала је сарајевском бенду "Плави оркестар" који је одушевио све присутне својим наступом.

У току је је изложба цвијећа која ове године биљежи велику посјећеност, а љубазни домаћини све позивају да се уз маскенбале, море, музику и поетске вечери забаве и упознају све љепоте градске феште и празника у славу њежног жутог цвијета мимозе.

cvijece

Другог дана ове манифестације одржана је “Фешта од мимозе рибе и вина", уз дефиле мажоретки, у пратњи блех музике и тромбоњера.

Главни програм је организован испред Дома културе у Баошићима, уз учешће клапа "Стари капетан", "Кастел нуово", "Умјетничког центра Ас” и "Диана", а најављен је долазак и бројних туриста из региона, најавио је предсједник Мјесне заједнице Баошић Стево Цвијетковић.

Туристи и грађани почашћени су традиционалном добродошлицом - уз рибу и вино, а то вече одржан је и маскенбал у просторијама Института “Др Симо Милошевић” у Игалу.

Празник мимозе ће трајати до 25. фебруара и предвиђено је да се у том периоду одржи 40 забавно музичких, позоришних, ликовних и спортских манифестација.

Генерални спонзор Празника мимозе су скупштина општине Херцег Нови, покровитељ локална Туристичка агенција, а “Херцег фест” је извршни продуцент.
На програму овогодишњег празника мимозе биће и 46. Херцегновска зимска галерија “Јосип Бепо Бенковић", која се свечано отвара вечерас, затим Мали салон Новских галерија, уз гостовање Црногорског народног позоришта са представом "Конте Зановић".

 

Од Гаталице и Бистрика до спортских натјецања

 

У конгресној сали Института Др.Симо Милошевић 11. фебруара, како су најавили организатори, биће организована промоција НИН-овог романа године “Велики рат”, Александра Гаталице.

Предвиђен је за 16. фебруар и концерт Биљане Крстић и ансамбла “Бистрик”, под покровитељством Генералног конзулата Србије у Херцег Новом.
За љубитеље евергрина и џез музике 22. фебруара биће уприличен концерт Бисере Велетанлић и Darkwood Dub-а.

У спортском дијелу програма биће организовани XIV Куп Мимозе у спортском риболову, затим рукометни турнир, као и једриличарска регата.
На традиционалном, сада већ 18. Међународном пливачком митингу очекује се учешће око 300 такмичара из региона, а биће уприличена и многа друга спортска натјецања.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 фебруар 2013 14:15
Сандра Трипковић

Рођена једног љетњег Дубровачког јутра, живи пар километара даље у граду који се налази на самом уласку у Боко Которски залив  - лијепом Херцег Новом. Интересовања и активности : писана ријеч, конверзација, медицина, туризам, кулинарство, традиција, историја, упознавање других култура и народа и начини како да боље спознамо  друге и да покажемо ко смо. Оно што волим највише - море, музика, Медитеран, бити човијек, хуманост. Ја у двије ријечи - море и музика, не сјећам се тачно да ли сам прво научила да пливам па да ходам. Међу мојим омиљеним реченицама - Море пријатељ који увијек осјети сваки наш немир и неспокој - и музика, та чудесна умјетност која допире чак и тамо гдје ријеч не може.

Најновије од Сандра Трипковић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015