Logo
Одштампајте ову страницу

Првомајски уранак широм Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

borskojezeroБЕОГРАД - Широм света, у више од сто педесет земаља, обележава се данас 1. мај - Међународни празник радничког покрета, познатији као Празник рада. Тако и код нас, у целој Србији, најчешће у природи, уз роштиљ, музику и друштво дочекује се овај празник.

 

Шума, природа и хлад – Фрушка гора

Национални парк Фрушка гора, планина у срцу Срема, окупља традиционално и ове године више од 300 хиљада љубитеља природе и свежег ваздуха. Радници парка уредили су преко 20 излетишта, тако да ће свако моћи да пронађе своје место за одмор и уживање. Свакако најатрактивнији део јесте Иришки венац, те је гужва тамо и највећа, као и у Каменичком парку. Не постоји организован програм па је свако слободан да уреди свој дан. За све љубитеље воде, река или језера, неке од дестинација јесу и језера Мохарач, Међеш и Брује, од укупно 17 језера којима обилује Фрушка гора, а за која мало ко зна. Из Јавног предузећа Национални парк упозоравају на опасност од ватре, и саветују људе да пре напуштања шуме ватру угасе водом или затрпају земљом, а смеће за собом почисте како би “Сачували нашу Фрушку гору.”

 

Бисер Војводине – Палић

Ове године организатор Првомајске манифестације на Палићу јесте предузеће “Парк Палић”. У Суботици је до сада организовано већ 136 уранака, али и ове године обећавају ништа мањи провод. Организатори очекују да ће ове године бисер Војводине посетити од 50 до 100 хиљада људи. Традиционално програм ће почети концертом дувачког оркестра у подне, након чега ће бити организован културно-уметнички програм на Великој тераси. И ове године ће на простору од 10 хиљада метара квадратних бити постављен Луна парк за све малишане. Поред уживања крај језера, чему на руку иде и лепо време, Суботица нуди и могућност посете палићком Зоолошком врту са више од 800 животиња, у коме ће, поред разгледања бити организоване разне изложбе цвећа, осликавање лица и многи други догађаји.
Програм Палићког првомајског уранка можете видети овде, а Зооврт -а на следећем линкуz

 


Борско језеро

Првомајски уранак организује се традиционално на Борском језеру, најпопуларнијем градском излетишту. Организатори очекују да ће ове године на обале језера доћи више од 10.000 људи, како из Бора, тако и из околних градова и села. Организован је бесплатан аутобуски превоз те су сви добродошли. Програм прославе почеће као и сваке године рударском будилицом која је рано јутрос од шест сати пошла од Топионичке капије, а затим пролазила кроз све делове града и обилазак завршила код Бањског поља. Зелене површине око језера уређене су, контејнери за одлагање смећа су постављени и све је спремно за прославу.


Карађорђево

Између ресторана и хиподрома, одржава се, као и свих ранијих година, “Првомајски уранак у Карађорђеву”. Околина је уређена, обезбеђена су дрва за посетиоце који ће спремати разна јела о свом трошку. На хиподрому ће у 13 часова бити одржана Фијакеријада за 40 такмичара из целе Србије и то у вожњи једнопрега, двопрега и четворопрега. Поред музеја ергеле, фијакера за вожњу, малих пони коњића за јахање, коња за трку, организатори су припремили нека изненађења која ће само посетиоци Карађорђева имати прилике да упознају.

Нишки округ – Каменица

Уколико боравите у Нишу за време првомајских празника, Каменички вис, Дабило, Градац и Чегар само су нека од излетишта погодна за роштиљање и одмор. Уочи традиционалног уранка, Општина Пантелеј је уредила и опремила излетничке просторе. Каменички вис, место за освежење, након уређења више нема шибље и растиње које ствара проблеме возачима, а како би до њега дошли и они који немају сопствени превоз, организован је бесплатан аутобус 1. и 2. маја, од 6 па све до 20 часова. Радници Општине позвали су све људе да дођу, проведу се и на крају обавезно “очисте за собом”.

 

Историјат Празника рада

Како и зашто је баш овај дан проглашен за нерадан дан, дан радника, и да он, уствари, подсећа на борбу америчких радника за своја права 1886. године и на трагичне догађаје који су исходили, мало ко вероватно стварно зна. Празник је, наиме, везан за протесте стотина хиљада америчких радника који су демонстрирали на улицама захтевајући осмочасовни радни дан, а Чикаго је био центар покрета.
Месецима раније радници су се припремали и штрајковали, али уочи 1. маја више од 50 хиљада радника већ је био у штрајку. Њима се придружило нових 30 хиљада људи што је довело до застоја производње. Насиља није било прва два дана, али већ 3. маја избила је туча између радника и полиције, што је довело и до трагичних исхода, о чему више можете прочитати овде. Три године после овиј догађаја, 1889. на Првом конгресу 2. Интернационале, одлучено је да је “Први мај заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и класну солидарност“.

                                                                                                                               Извор: Кућа добрих вести             


Последњи пут измењено среда, 01 мај 2013 09:56
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015