Кућа Добрих Вести

Login

Шест деценија Универзитетског спортског савеза Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ussssinisajasnicsauglednimgostimaБЕОГРАД - Универзитетски спортски савез Србије прославио је шест деценија постојања свечаном академијом у националном центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови. Основан је 8. маја 1953.


- У име Владе Србије обећавам да ћемо помоћи, колико је то у нашој моћи, да студенти спортисти у догледно време добију свој спортски центар - рекао је почасни гост на свечаној академији Милан Бачевић минстар рударства Србије.- Мало је организација које могу да се похвале оваквим јубилејом. Студенти спортисти су заслужили да им се помогне због великог броја медаља које су освојили на највећим такмичењима, а верујем да ћемо се већ кроз два месеца у Казању на Универзијади сви радовати новим трофејима.
Професор Синиша Јаснић, председник Универзитетског спортског савеза Србије у уводној речи је истакао:
- У ових 60 година спортисти са индексом освојили су преко 500 медаља на Универзијадама, европским и светским студентским шампионатима. На летњим Универзијадама, од прве у Торину 1957, окитили су се са 118 медаља, 33 златних, 48 сребрних и 37 бронзаних, а на зимским 26, од тога шест златних, девет сребрних и 11 бронзаних. У Међународној федерацији студенског спорта – ФИСУ, наша студентска спортска асоцијација заузима значајно место, не само због освојених трофеја, већ и због успешних организације неколико десетина светских и европских  студентских шампионата у разним спортовима и Универзијаде  2009.  На традицији градимо нашу будућност, планирамо да у наш савез примимо и приватне универзитете и тиме свим студентима дамо прилику да се баве спортом, али и да на Бежанијској коси у Београду уз помоћ државе са којом имамо изузетну сарадњу, у наредних неколико година  изградим национални студентски спортски центар. Инсистираћемо да се спорт врати у програме универзитета, а покренућемо и оживети студентске лиге. У Казању у јулу на Универзијади надамо се новим медаљама, јер ћемо имати квалитетан тим. Кошаракаши и ватерполисти бране златне медаље, очекујемо и успехе и стрелаца, веслача, кајакаша...
usssnagradjeniПредседник Европске универзитетске спортске асоцијације (ЕУСА) и члан борда ФИСУ Адам Рочек, истакао да је југословенски и српски универзитетски спортски савез дао велики допринос афирмацији студентског спорта:
- Београд је био сјајан домаћин 25. Универзијаде 2009. и бројних великих такмичења што је било веома важно за студентски спорт у свету. Радујемо се и плановима и „држимо палчеве“ Синиши Јаснићу и његовим сарадницима  да све што су наумили и остваре, а ми ћемо им у томе помоћи. Посебно је важно да се у студентски спорт Србије укључе и приватни универзитети. Спортисти који су завршили факултете у огромној су предности, јер по завршетку спортске каријере имају своје професије.
Почасни предник ЕУСА Алберто Гуалтијери  је веома надахнуто говорио о доприносу Унверзитетског спортског савеза Србије и професора Синише Јаснића развоју светског и европског универзитетског спорта:
- Доктор Јаснић је био један од оснивача  ЕУСА 1999. и радује нас његов повратак у студентску спортску породицу после краће паузе. Ко је , као он, много радио и много урадио за студентски спорт у свету, створио је, што је и нормално много пријатеља, али и неколико непријатеља. За све који знају његов допринос он је – светац. Његова рамена су широка и моћи ће још много да понесе терета и да помогне развоју ФИСУ и ЕУСА, а уз честитке за овај значајни јубилеј, желимо му још много успеха у раду.
Државни секретар за спорт Предраг Перуничић нагласио је да је држава у стратегији развоја спорта у наредном периоду посебно место предвидела за школски и универзитетски спорт:
- Учествовао сам током каријере на студентским такмичењима и знам колико су важна за спортисте. Министарство омладине и спорта ће помагати Универзитетском савезу јер је веома важно да се студенти баве спортом, јер се тако ствара здрава популација.
Александар Шоштар, председник Спортског савеза Србије је посебно истакао да 60 година постојања сведочи о вредности и добром раду сваке организације:
- Скоро сви наши спортисти који су учествовали на олимпијским играма, светским и европским првенствима учествовали су и на Универизијадама и светским и европским шампионатима за студенте и то су били важни моменти у њеховим каријерама.
Плакете УССС поводом великог јубилеја добили су Министарство омладине и спорта Србије, ФИСУ, Универзитети у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару, Универзитет уметности у Београду и Универзитет драмских уметности у Београду, директор Агенције „Плави, Плави“ Јован Бурмаз и почасни председник ЕУСА Алберто Гуалтијери.
Пре свечаног дела прославе, бројне угледне званице присуствовали су и отварању нових, репрезентативних просторија УССС на Теразијама 45.
usssobeekipefutsalnisibgdЈован Бурмаз предао је пехар победничкој екипи Универзитета Београда у финалу футсал студентског Купа Србије која је одиграна у сали центра ФС Србије у Старој Пазови. Београђани су са 4:1 победили Нишлије. Стрелци су били за Београд Никола Матијевић 2,  Симеон Копања и Никола Радисављевић по један, а за Универзитет Ниш Милош Манић.
Свечаности су присуствовали Мишел Бонфилс члан ФИСУ, генерални секретар Спортског савеза Србије др Дане Корица,  Филип Бачевић кандидат за председника Скупштине Универзитетског спортског савеза Србије, као и велики број некадашњих спортиста, великих асова, тренера и спортских радника, професора универзитета и пријатеља студентског спорта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 мај 2013 20:08
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија