Logo
Одштампајте ову страницу

Лесковачка роштиљијада од 26. августа до 1. септембра

Оцените овај чланак
(5 гласова)

rostiljljljБЕОГРАД - Традиционална, 24. по реду лесковачка "Роштиљијада" биће одржана од 26. августа до 1.септембра. Поред више од 1.000 мајстора роштиља, организатори очекују да ће број посетилаца надмашити цифру од 600.000 колико их је било прошле године.

Најављени су доласци посетилаца не само из земље него и иностранства - Бугарске, Македоније, Румуније, Швајцарске, Немачке, Белгије, Италије, а први пут су неколико месеци пре манифестације попуњени сви хотелски смештаји, углавном гостима из Словеније.
Ове године ће се правити највећа пљескавица на свету, а биће одржано и такмичење у прављењу пљескавице из руке.
Посетиоци ће током Роштиљијаде имати прилику да, између осталог, уживају у музици група "Фрајле", "Црвена јабука", "Милиграм", као и наступу Драгана Којића Кебе и Јелене Томашевић, али и наступима бројних оркестара блех музике.
Главни покровитељ манифестације је Град Лесковац.

Свако ко је дошао – враћа се поново

"Роштиљијада" је манифестација која је годинама успевала да буде ван домашаја широких народних маса а управо је за то и била осмишљена. У почетку је била локалног карактера и на њу су људи из Београда и осталих већих градова гледали са подсмехом да би се тај тренд у последњих десетак година променио и сада има све више посетилаца управо из тих места. Свако ко је једанпут дошао на "Роштиљијаду" враћао се поново, у више наврата су указивали организатори.
"Роштиљијада" од свог оснивања па до данас није одступила од свог изгледа и разлога зашто постоји. Али се зато сваке године ради на обогаћивању садржаја културно-умтничког програма "Роштиљијаде" који је све савременији и привлаче све више посетилаца не само из Србије него из разних делова Европе и света. Сваке године долази велики број уметника, певаца, група, Културно-уметничких друштава а који су ту да увеличају културно-уметнички део "Роштиљијаде" и забаве посетиоце.

Такмичење у прављењу највеће пљескавице

Од оснивања "Роштиљијаде", па чак и у ратним условима, сваке године се одржавало такмичење у прављењу највеће пљескавице на свету која је ушла у Гинисову књигу рекорда и сваке године се уцесници труде да поправе резултат из претходне године. У 2010. години је рекорд био 51 килограм меса, док се у 2011. није успело у намери и приликом окретања досло је до пуцања пљескавице. Још једна занимљивост везана за такмичења јесте такмичење за прављење пљескавица из руку где је рекорд 2.5 кг меса.

У плану је да се лесковачка "Роштиљијада" постепено мења своју концепцију пратећи европске стандарде, а да истовремено не изгуби од основне замисли – афирмисање спремања кулинарских специјалитета са роштиља.
Акo вам се свиди овогодишња "Роштиљијада" у Лесковцу, погледајте и мању али исто тако занимљиву манифестацију Чукаричка феријална роштиљијада Београд.

                                                                                             Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 август 2013 11:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015