A+ A A-

Почиње фестивал рибље чорбе - Фиш фест

Оцените овај чланак
(3 гласова)

fishfestБЕОГРАД  - Гастрономска манифестација „Фиш фест“, која окупља врхнуске куваре из Србије и земаља региона, биће одржана од 5. до 8. септембра у Београду код Небојша Куле, најавили су организатори.

Свечано отварање планирано је за сутра када ће бити представљен јеловник неолита и биће пуштена у рад реконструисана пећ из доба неолита, која је урађена према нацрту Музеја града Београда.
Организатори су истакли да су, ради промоције и полуларизације културног наслеђа, желели да обогате понуду презентацијом јеловника неолитске кухиње.
Посетиоци ће тако моћи да виде како су се хранили људи са ових простора у доба неолита, на основу резултата добијених истраживањем светски познатог археолошког налазишта Бело брдо у Винчи.
На основу добијених резултата могуће је установити које су намирнице улазиле у исхрану праисторијских становника Винче. Подаци о начину припремања хране добијени су проучавањем керамичке индустрије, пољопривредних алатки, ловног и риболовног прибора, као и на основу непокретних објеката (куће, оставе, пећи).

Бесплатни рибљи специјалитети
Најбољи кувари Србије, као и гости из региона спремаће рибље и специјалитете интернационалне кухиње, који ће за све посетиоце бити бесплатни.
Први дан ће бити посвећен сарајевској кухињи и музици, када ће босански лонац од 1.000 литара припремати чланови удружења Хорес БиХ и ресторана "Имиџ - Т", док су за музички део вечери задужене групе Гама и Црвена Јабука.
Петак је дан Медитеранске кухиње и тада ће екипа "Скмер" и представници ресторана Аркада из Сплита за посетиоце припремати специјалитете са морском рибом од 1.000 литара. За забаву су тог дана задужене групе Плутониа и Апсолутно романтично.
У суботу је предвиђено да се одржи ревијално такимичење у кувању рибље чорбе у којем ће учествовати представници медија, познате личности, политичари, чланови дипломатског кора. Посетиоце ће те вечери увесељавати групе Невреме, Рок булевар и Гарави сокак.
Главно такмичење врхунских кувара у припремању рибље чорбе и рибљег паприкаша планирано је за недељу, 8. септембра, а за забаву ће те вечери бити задужене групе Милагро бенд, Марић Brothers Band иTeksas Flood.
У оквиру фестивала биће организована изложба слика, бесплатна школа јахања за најмлађе, као и продаја слика у хуманитарне сврхе.

                                                                                                                 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 септембар 2013 15:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани