Logo
Одштампајте ову страницу

Дани Индонезије у Београду

Оцените овај чланак
(4 гласова)

naslovnaБЕОГРАД - Поводом обележавања великог јубилеја, 60 година од успостављања дипломатских и пријатељских односа између Београда и Џакарте, Амбасада Републике Индонезије од 24. фебруара до 2. марта, у хотелу Crowne Plaza у Београду, организује Дане Индонезије. 

Ова интересантна манифестација биће увод у 36. Међународни сајам туризма, чији је земља партнер управо Индонезија, а почиње 27. фебруара и траје до 2. марта на Београдском сајму.

Индонежанска кухиња на српској трпези

Специјално за ову прилику у Београд долази познати индонежански кувар Vindex Valentino Tengker који ће сеm заједно са својим тимом, постарати да дегустација традиционалне индонежанске хране са острва Јава, Суматра, Бали, Мадура и Сулавеси, остане незаборавно искуство чула укуса и мириса.

Због специфичних географских одлика, климатских утицаја, флоре и фауне, као и уплива различитих култура и религија – Индије, Кине, Европе, индонежанска кухиња је једна од најразноликијих на свету. Индонежанска трпеза не само да представља ватромет живописних боја воћа и поврћа екваторијалног поднебља (јагода, банана, диња, џекфрут, рамбутан, питаја –змајско воће), већ и симфонију мириса и деликатних укуса плодова мора и меса.

3

Специфична индонежанска јела

На острву Суматра кухиња је блиска индијској – користи се зачин кари при припремању меса и поврћа. Са друге стране, Јава је очувала давнашње кулинарске афинитете уз примесу утицаја из Кине. Прва асоцијација на индонежанску кухињу је обиље зачина – чилија, мускатног орашчића, каранфилића, куркуме, ђумбира чија комбинација даје невероватне укусе јелу.
У прилог томе говори и чињеница да је један од специјалитета западне Суматре, јело рендинг, проглашено за најукусније јело на свету у категорији 50 најукуснијих јела света, на основу онлајн (on line) гласања читалаца портала CNN. То је говедина барена у кокосовом млеку са додатком лимунове траве, куркуме, белог лука, чилија и ђумбира.

2

Током ових седам “индонежанских” дана, од 12-16 сати, у оквиру специјалног менија, наћи ће се чувени специјалитети и традиционална јела ове далеке земље, као што су сото ајам, сате, гадо гадо, наси горенг и чувени традиционални љути сос самбал.
Сви ови дивни специјалитети, биће јединствена прилика да усред зиме у Београду загрејете своја непца и упознате неке нове укусе истока на индонежански начин.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 24 фебруар 2014 00:45
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015