Кућа Добрих Вести

Login

Донаторска вечера за фекетићки куглашки сан

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1DONATORSKAVECERAPALBOJTOSSTOJANOVICФЕКЕТИЋ - Куглаши и куглашки радници окупљени око клуба Јадран из Фекетића, добровољним радом и уз огромну помоћ пријатеља куглашког спорта из неколико десетина фирми, саградили су прекрасан објекат за куглану преко пута Дома културе у Фекетићу вредан преко 200.000 евра!


Тако је прва половина фекетићког куглашког сна досањана. Друга половина, да у већ припремљену просторију унесу четири куглашке стазе, још се сања јер је потребно, за набавку најсавременије опреме, око седам милиона динара!
Због тога је председник клуба Радослав Стојановић организовао донаторску вечеру којој су присуствовали председник Општине Мали Иђош Марко Ровчанин, заменик председника Скупштине општине Мали Иђош Дејан Радовановћ, извршни потпредседник Савеза војвођанских Мађара Карољ Пал, председник савета МЗ Фекетић Бела Бојтош, председник Куглашког савеза Србије Урош Драгојловић, генерални секретар Војко Павловић, велики пријатељ фекетићких куглаша Лазар Нерић, представници и власници фирми које су помогле да се објекат изгради, куглаши, ветерани куглашког спорта и бројни пријатељи клуба.
- На месту где је сада овај објекат, била је стара кугала и као дете уместо у школу плеса где су ме родитељи слали, бежао сам на куглану. Да плешем нисам научио, али сам зато уживао у куглању и надам се да ћемо сви заједно ускоро рушити чуњеве на новој куглани - рекао је у поздравној речи Бела Бојтош.
Карољ Пал је, са председником клуба Радославом Стојановићем и Лазаром Нерићем, показао делегацији КС Србије и прекрасан реновирани Дом културе:
- И ја сам као младић куглао, поражена екипа је плаћала јело, а победничка пиће, често смо калкулисали да изгубимо, цех за пиће је, по правилу, био много већи - нашалио се Карољ Пал.- Ми смо за ове објекте понудили пројекте реновирања покрајинском Фонду за пројекте, али је када је у питању куглана председник Раде направио чудо и на томе му треба одати посебно признање. У  Дому културе имамо  и смештајне капацитете са комплетном услугом и можемо да примимо 150 гостију, У школи имамо модерну салу са терафлекс подом и трибинама за 500 гледалаца и то је једини такав објекат у општини. Са кугланом са четири стазе могли бисмо да организујемо и међународне купове за клубове, али је најважније да завршимо куглану и да клуб Јадран, који седам година игра као домаћин на другим стазама, добије свој објекат.
1DONATORSKAVECERAPAVLOVICIDRAGOJLOVCUSREDINIROVCANINПредседник КС Србије Урош Драгојловић је  похвалио огроман труд али и сјајне идеје фекетићких куглашких радника:
- Први пут сам у куглању на донаторској вечери, јер наш спорт и поред огромних успеха, не спада у спортове за које се спонзори и донатори отимају. Ово је диван пример за остале куглашке средине и локалне сампуправе. Са наше стране, успоставили смо контакте у Министарству омладине и спорта Србије, које изузетно помаже куглашком спорту, и подржаћемо клуб, месну заједницу, општину и КС Војводине да конкуришу за средства. Имате много јаких агрумената на својој страни, локална самоуправа и клуб су уложили највећи део средстава а то се у министарставу изузетно цени и очекујемо пуно размевање и добру сарадњу и координацију са покрајинским Секретаријатом за спорт и омладину у изналажењу начина да се овај сјајни пројекат финансијски подржи и заврши.
Лазар Нерић је посебно истакао одличне услове за развој куглања међу младима и организацију међународних такмичења:
- Имамо у близини куглане неколико школа и сигуран сам да ће за кратко време, када никне куглана, бити и много младих куглашица и куглаша. Мали Иђош и Фекетић имају и одличне смештајне капацитете, објекти су са  великим паркинзима, у близини је и модерна дворана и сигуран сам да ће нам сви радо долазити у госте.
Новим стазама радују и жељно их ишчекују сви куглаши у клубу Јадран: председник и играч Радосав Стојановић, Драгољуб Жмукић, Јанош Ери, Ласло Громан, Михајло Арваи, Предраг Копривица, Владимир Илић, Ендре Беде, Жолт Харангозо, Слободан Симић, Лазар Медић, Славко Тушуп, Славко Секуловић, Андрија и Александар Рачман, Ференц Утаси, Ненад Никић... и посебно легенда фекетићког куглања 69 – годишњи Ласло Фекете некадашњи рукометаш који је 1968. играо и против чувеног московског ЦСК када су се Московљани на пропутовању са припрема на Јадрану  зауставили у Фекетићу. Он је у осмом колу друге Војвођанске лиге против Срема у Сремској Митровици са 530 чуњева на захтевној куглани био најбољи играч Јадрана и међу најбољим на мечу.
- Са новом кугланом сигуран сам да ћемо се брзо вратити и у Прву војвођанску лигу где смо играли када нам је председник био Владо Самарџић који је 16 година водио клуб. Овде је куглање изузетно популарно, а сви живимо за ову куглану, ту се окупљамо, помажемо да се изгради и дружимо – каже Ласло Фекете, можда и најстарији активни куглаш у свим лигама у Србији,  који је за будућу куглану донирао велики колаж фотографија  свих куглаша Јадрана у прошлој сезони.
1DONATRSKAVECERALASLOFEKETEРадослав Стојановић је сликовито описао како је ницао објекат за куглану:
- Наши пријатељи зидари  су омалтерисали зидове у зимском периоду када нису имали много посла,  једна фирма је дала палету цемента, друга камион -мешалицу, другари - столари су направили столарију, шанк и кафе, месна заједница је донирала виназ плоче за под...И што је најважније, сваки члан клуба је уложио много радних сати на грађевини. На зидовима смо окачили рекламне паное свих фирми које су нам помогле, а овом вечером смо им се само мало захвалили за све што су урадили и замоли их за још помоћи и подршке да досањамо наш сан.
Фирма Биогенесис из Бачке Тополе у којој ради и Лазар Нералић, представила је палету производа за заштиту биља, о којима је говорио и Горан Зорановић из Млиностепа из Новог Сада.
Уз сјајан фолклорни програм младих из Фекетића, тамбураше и потом пасуљ, овчији паприкаш, шкембиће, чувену ракију од вишње, заштитни знак Фекетића и одлично вино фекетићке винарије Миклоша Лодија, донаторска вечера је брзо протекла у просторији у којој ће, сви се надају, ускоро закотрљати кугле по новим стазама. На растанку је пало чврсто обећање: следећи сусрет биће на свечаном отварању куглане...

Извор: кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 13 новембар 2014 17:01
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија